• söz konusu çıkarlar ve para olduğunda kapitalist, komünist farketmeksizin büyük devletkerlin kol kola girebileceğinin en güzel kanıtı olan petrol şirketi. abd'nin ırak işgali sonrası abd'li şirketleri bir kenara koyarsak, ırak'tan aslan payını british petroleum ile beraber cnpc almıştır. ingiltere'nin daha işgal başlamadan önce bp adına abd ile pazarlık yaptığını düşünürsek cnpc ise çin adına ırak'tan sus payını almıştır.

    özellikle rumeyle petrol sahası (bütün libya petrollerinin neredeyse yarısı kadar rezerve sahip) bu iki şirketin oluşturduğu konsorsiyuma verilmiştir (günde yaklaşık 2.4 milyon varil petrol çıkartılan sahadan bu şirketler günde 4 milyon varil civarı petrol çıkarmayı hedefliyorlardı). ayrıca ayrı ayrı aldıkları diğer petrol sahalarını ise saymıyorum.

    tabi bütün bunlar olurken geriye bir milyonun üzerinde ölü ve bütçesinin %95'i bu şirketlere dağıtılan petrollerden gelen bir sömürge devlet kalıyor.
  • abd'nin yaptırım kararları ardından iran'da güney pars enerji sahasında fransız total şirketinin riskler nedeniyle bıraktığı hisseleri devralacağı belirtilen çinli dev enerji şirketi.

    https://sputniknews.com/…27249-china-cnpc-iran-gas/
hesabın var mı? giriş yap