• constrained application protocol (coap), ietf tarafından düşük güç, kayıplı iletişim gibi sınırlı kaynaklara sahip düğümler ve ağlar için geliştirilmiş bir web transfer protokolüdür. amacı http'ye fazla yük getirmeden cihazlar ile uygulamalar arasındaki haberleşme ihitiyacını karşılayabilmektir. düğümler genellikle 8 bitlik mikro işlemcilere ve düşük miktarlarda ram ve rom kapasitesine sahiptirler. haberleşme hızı tipik olarak 10kbps değerini aşmaz ve yüksek paket hata oranına sahiptirler. daha çok akıllı bina, akıllı şehir gibi m2m uygulamaları için tasarlanmıştır.

    coap protokolü http'ye benzer fakat tcp yerine udp/multicast kullanır. aynı zamanda iletim sırasındaki ‘header’ bölümünü basitleştirerek kısaltır ve böylece her bir isteğin veri boyunu küçültür. https'e benzer olarak dtls kullanarak iletişim güvenliğini tahsis eder.
  • şu aralar pek gündemde olmasa da, ileride ıot cihazların daha fazla gün yüzüne çıkmasıyla kullanabilecek bir veri iletişim protokolüdür.

    isminden de anlaşılabileceği üzere kısıtlı kaynaklara sahip cihazlar için tasarlanmıştır. arduino, raspberry pi gibi cihazlar için hazırlanmış kütüphaneler bulunmaktadır. bunun dışında örnek olarak incelenebilecek projeler githubda yer almaktadır.

    server içinse eclipse'in desteklediği (bkz: maven) depency olarak hazırlanmış californium core adlı java açık kaynak kodlu proje rahatça kullanılabilir ve anlaşılabilir. birçok işlevde kullanabilecek put, post, get gibi mesaj sistemi bulunmaktadır.

    ayrıca benzer ıot protokollerdeki gibi ara düğüme ihtiyaç duymadan direct olarak server ve client iletişimde bulunabilir. bunun artısı daha hızlı iletişim, eksisi olarak da bağlantı kopmalarında veri kaybı olabileceği söylenebilir.
  • rest kullanmak ister aslında ama yapamaz. cünkü rest yüzünden sıkıntılar oluyor böyle networklerde. o yüzden aslında rest kullanmak için bi yontem gibi bir şeydir coap. udp üstünde calisir, reliability yi de kendi ack mesajları ile sağlar. güvenlik için tls kullanamaz zira udp üstündedir, o yüzden dtls kullanır.

    http ye cok benzer.
hesabın var mı? giriş yap