• melih kibar'ın gencecik yaşında bestelediği, eurovision'un pek tanınmış sinyal müziğinin adı da çobanyıldızıdır. yadigar albümünün promosyon etkinlikleri çerçevesinde başka nerdeyse hiçbir türk radyo kanalının çıkmadığı dağ başındaki yazlığımızda bir gün trt fm'e konuk olup anlatmıştı da dinlemiştim:
    türkiye'nin eurovision'a ilk katılacağı sene orkestra şefi de timur selçuk olacaktır, timur selçuk melih kibar'ın da hocasıdır aynı zamanda. takvimler 1974'ün son aylarını gösterirken (1975'te yapacaktık ilk çıkartmamızı zaten), timur öğrencilerinin her birine ayrı bir makam verir ve ödev olarak onlardan eurovision'a 45 saniyelik bir sinyal müziği bestelemelerini ister. melih 23 yaşındadır bu arada (hababam sınıfı'nı da 24 yaşında besteleyecektir zaten) ve çok hevesli, coşkulu bir gençtir. hemen o gün eve gider, piyanosunun başına oturur ve şimdi çobanyıldızı diye bildiğimiz, o zamanlar herhangi bir adı olmayan besteyi çıkarır. ertesi gün timur "içinizde ödeve bakan oldu mu" diye sorduğunda çekinir hatta melih, hemen söyleyemez "ben besteledim hocam" diye. fakat sonra yine de çalar ve timur diğer öğrencilere dönüp "tamam, müzik bulundu" der.
    isminin hikayesi de şöyledir: sinyal müziği olduktan sonra bir de 45'liği yapılmak istenir bestenin, ama bir isim lazım. melih besteyi alıp şimdi adını hatırlayamadığım (cavidan olabilir mi?) şair bir bayana götürür. şair bayan da dinler, dinler ve en sonunda telefonda "çobanyıldızı olsun bunun adı" der. melih, anlattıklarına bakılırsa ilk önce hiç sevmez bu ismi, fazlaca romantik, fazlaca his yüklü bulur. fakat cavidan hanım "nasıl çobanyıldızı yüzyıllarca gemicilere yol gösterdiyse, bu beste de senin müzik kariyerine öyle yön verecek" diye açıklamada bulunur, melih de "peki madem" der. ve cavidan hanım'ın kehanetinin gerçekleştiğini kanıtlar aradan geçen yıllar.
    içimdeki fırtına şarkısının da enteresan bir hikayesi varmış bu arada, onu da anlatalım.
  • 5 dörtlük bir şarkıdır bu.
  • bir de baris manco'nun cobanyildizi vardir. 1979 tarihli yeni bir gun albumunden. populer turk muziginin zirve noktalarindan, nefis bir enstrumantal. ahmet guvenc'in nefis basi, kilic danisman'in moog'u, bahadir akkuzu'nun gitari ile psychedelic ambient bir solen.
    sarkinin sonlarindaki turk melodileri de sarkiyi gokyuzunden yeryuzune indiriyor sanki. sarki bir baska nefis baris manco klasigi 'bir selam sana' ya baglanir ve yolculuk devam eder.
  • asaf guven akselin papirüs dergisinde cikan yazılarından derledigi, telos yayinlarindan cikan kitabi.
    "sakınım yasalarından söz ediyorlar. dönüşüm ilkelerinden. var olan bir şey, yok olmazmış. teselli mi yani bu! hangi fizik yasası, hangi kimyasal ilke, yitirilene feryadı dindirebilir ki.. bilmem kaç yaşına geldiğinizde, ganin gibi, öğrenirsiniz ki, birlikte uçarcasına yolları kat ettiğiniz çocukluğunuzun bisikleti "sakınılmış"tır. o güzelim tahta kukalar, "dönüşmüş"tür... hâlâ varlardır. yalan! şu dünyanın kim bilir hangi köşesinde, solunan havada, avuçlanan toprakta, içilen suda, yanan ateşte payları olması, neyi değiştirir ki? yoklar işte. yasalarmış! hani o zaman, neredeler? nerede bisikletim, kukalarım? ya ben neredeyim? onların arkadaşı olan çocuk nerede, söylesenize... katıştıkları, dönüştükleri şeylerden ayrıştırın, damıtın, geri verin onları hadi...

    burada kalamazsın, başa dönemezsin diyor şair... öyle. gitmek zorundasın. dönüşüp sakınılarak bir yaşam sürmelisin. farkında olsan da olmasan da, attığın her adımda bir bedel ödemelisin. bisikletin, kukaların, yakınların, sevdiklerin, uğraşların, düşlerin, düşüncelerin... bedeli var yaşamanın. bu da bir yasa. dengeler yasası. kalamazsın. başa dönemezsin. masallara sığınsan?" *
  • merkür'den sonra güneş'e en yakın olan gezegen, çulpan, kervankıran, kervan yıldızı, venüs, zühre.
  • aşmış bir barış manço parçasıdır. müzikal açıdan pekçok kişiye sürükleyici gelmese de, alkol alınıp dinlenmesi vacipdir. yapıldığı dönemin etkilerini taşır.
  • (bkz: venus)
  • eurovision sarki yarismasi'na ilk katilacagimiz 1975 senesinde trt timur selcuk'u gorevlendirir sinyal muzigi icin, o da ogrencilerine birer makam ve birer turk ritmi verir ve muzik yazmalarini ister. melih kibar'a dusen hicaz-i humayun makami ve 5/8'lik ritmdir. kibar o aksam eve gidince bir cirpida bu besteyi yapar. ertesi gun ders sonunda timur selcuk ev odevine baslayan var mi diye sorar, melih kibar besteyi dun bitirdigini soyler ve dinletir, timur selcuk "tamam cocuklar, sinyal muzigi bitmistir". selcuk orkestra icin aranje eder, kibar ise bu halini ilk defa tv'den dinler. iste 30 senedir dinledigimiz eurovision sinyalimizi en sonunda bu gece diger avrupa ulkeleri de dinlediler.
hesabın var mı? giriş yap