• cocaine nights, j g ballard'ın polisiye tarzda, yer yer suç ve ceza temaları hissettiren bir romanı.
    orta yaşlara merdiven dayamış bir "gezi izlenimleri yazarı", kardeşinin başını beladan kurtarmak için, ingiliz emekli kesiminin tatil merkezine dönüşmüş ispanya'nın güneyindeki (cebelitarık yakınları) estrella del mar'a gider. kardeşi burada bir tatil köyünde çalışırken kundaklama ve cinayet suçlamasıyla hapse atılmıştır. adamımız günler geçtikçe bu sakin ve nezih görünümlü sayfiye kasabasının hiç de göründüğü gibi olmadığını fark eder.
    bu şirin görünümlü sahil kasabasına tuhaf tipler egemendir, bunlardan en ilginci ve önemlisi de "coşturucubaşı" eski tenisçi bobby crawford'dur.
    crawford "şu televizyonlarının karşısında âdeta ölüm uykusuna gömülmüş insanları görüyor musun ? onları bu uykudan uyandırıp sanat ve spora yönlendirebilmek için önce tv antenlerini kırmak ve dvd playerlarını çalmak, arabalarını çalıp sonra evlerinden biraz uzakta bir yerlere bırakmak gerekiyor." diyerek 2000li yılların raskolnikov'u rolüne bürünüyor.
  • j g ballard romanının orijinal adı.
  • kokain geceleri'ni j g ballard 'ın suç, cinayet, seks üzerine çeşitlemerinden biri olarak görmeli... herkesin kendini yakın hissettiği bir suç, elbet onun yazılarından okuyana da sirayet eder. onun kurgularında modern toplumun geleceği adına herkes kendine bir suç elbisesi biçer...

    suçun toplumun gelişiminin nedeni olduğu gibi yine ballardvari bir tez üzerine kurulan kitap, ilk defa onun evrenine giren okuyucu için cazip gelmeyebilir. finale dek "katil kim" tadında bir agatha christie okuyor hissine kapılmak mümkün... son bir kaç episodla tezini pes sesle dile getiriverir... yine de onun felsefesini anlayabilmek için şüphesiz çarpışma (crash) ile başlamak gerekli gibidir.
  • roman dedektif kurmaca geleneğinin bir parodisi olarak kabul edilebilir. batı toplumları ile ilgili olarak romanın sunduğu tezler bazen zorlama gibi gelse de mantık dışı veya olağanüstü olarak tanımlanamaz ki ballard'ın romanlarını rahatsız edici yapan şey biraz da bu sanırım.
hesabın var mı? giriş yap