• * fiyatı 90 usd olan chanel'in piyasaya sürdüğü parfüm markası
  • yine chanel in bir parfümü olan chance ın tıpatıp aynısı olan parfüm.
  • chapter 0. love's prelude

    yine chanel'in bir parfumu olan chance*'in tipatip aynisi olmayan parfum. coco mademoiselle essizdir, benzersizdir.
    (entry'ye topa vururken kufreden tuncay "gol attim *mina koyiyim" sanli gibi gereksizce agresif baslangic yaptim, durduk yerde niye boyle insanliktan uzaklastim bilmiyorum. zaten "essiz" ve "benzesiz" kelimelerini ardarda kullanip yazimda oktay eksi stilini de daha ilk paragraftan yakaladim. hadi hayirlisi bakalim bu entry nereye varacak*.)

    chapter 1. coco mademoiselle isminin saibeli kaynagi

    bu kusursuz parfumun adinin ardindaki gizem konusunda iki dedikodu var:
    birincisi, parfumun isminin chanel'in kurucusu gabrielle chanel'e bir referans oldugu yonunde. coco, bildigimiz gibi, chanel'in lakabi. kendisinin modaci* olmadan onceki gunlerinde soyledigi, kopegini arayan bir kizin hikayesini anlatan "qui qu’a vu coco dans le trocadéro?" sarkisiyla cok sevilmesi nedeniyle uzerine yapismis bir isim. mademoiselle ise, gabrielle chanel asla evlenmedigi icin, kendisinin unvani. fakat bu asamada birisinin gabrielle chanel'e "coco mademoiselle" diye hitap etmesini cok sacma buluyorum. oncelikle, "mademoiselle coco" denmesi daha makul. fakat bundan da ote, bir insana lakabiyla hitap edecek kadar yakin olup da kendisine nuray mertmiscesine "kucuk hanim" demek de pek anlamli gelmiyor. bu yuzden parfumun isminin bu mantikla konduguna inanmiyorum.
    ad konusunda ikinci teori ise, ki bunu kendim kesfettigimden haliyle egomun tatmini icin daha akla yatkin buluyorum, dior higher>>dior higher energy veya dior poison>>dior tendre poison orneklerinde oldugu gibi, klasiklesen bir parfumu genclere yonelik revize ederek, farkli bir kitleye ulasma cabasi icinde chanel coco'ya bir referans/uzanti yapildigi. coco'ya kiyasla cok daha "genc isi" olan coco mademoiselle'e, mademoiselle'den daha uygun bir isim eklentisi dusunulemezdi zaten. (evet aklima igrenc "chanel coconut" esprisi geldi; hatta reklam jingle'ini da cocorosie, dagilmamis olsaydi cocosuma yapardi diye planlayiverdim)

    chapter 2. coco mademoiselle ardindaki yetenekli isimler

    madem adinin kaynagini ogrendik, simdi de arkasindaki isimlere bakalim: parfumun asil yaraticisi, 1984'te karl lagerfeld'in chanel'in basina gecmesiyle parfumlerin sorumlusu yapilan, "chanel'in burnu*" jacques polge. jacques beyin epey kabarik bir portfolyosu var, etkilenmemek mumkun degil. chanel no.5vari kutusunu ve klasik sisesini de, yine kendisi gibi cok deneyimli, ustelik aileden bu meslegin icinde yetismis olan sanat direktoru jacques helleu tasarlamis. tabii ki kendisinin gorsel her seyden sorumlu oldugundan yola cikarak kate moss'lu muhtesem reklamlari da, belki kate'in o kusursuz ve tuhaf durusuyla birlikte, bizzat dusundugunu tahmin edebiliyoruz. (biz = ben + gobegim)
    jacques ve jacques beyler yonetimindeki ekipler nihayet calismalarini 2001'de coco mademoiselle eau de parfum'u, 2002'de de coco mademoiselle eau de toilette'i cikartarak taclandirmislar. tabii ki sizin daima edt yerine edp satin almayi hayattaki en sarsilmaz prensiplerden biri yaptiginizi bildigimiz icin bos yere tekrar edp almanizi onermekle zaman kaybetmiyoruz, aksini bile dusunmeksizin hemen bir sonraki basliga geciyoruz.

    chapter 3. coco mademoiselle ve en ilkel duyumuz

    en ilkel duyumuz olan koklamanin, uygun parfum sayesinde asik olmaya bile yol acabilecek kadar guclenebildigini bilen jacques bey, limonlu-balli agir coco'dan uzaklasip daha serin ve seksi bir parfum yapmayi pek guzel basarmis. sahsen bu tur ayrimlari yapamiyorum ama, kendisinin ifadesine gore coco mlle oriental (dogulu), fruité (taze meyve kokulu) ve chypré (bunun anlamini bilemiyorum) bir parfummus. fakat parfumun ilk basta burna carpan canli ve serin dokunusunun, zamanla derinin de etkisiyle tatlilasan ama asla aydinligini kaybetmeyen bir guzellik kazandigini bizzat tecrube edebildim, jacques beye hak verdim*. bu asamada jean-baptise grenouille gibi yaptigim arastirmalar sonucunda, isin sirrini, coco mademoiselle'in icerigini tespit ettim:
    - "vanille bourbon" denilen, bourbon ailesiyle ne ilgisi oldugunu cozemedigim vanilya
    - ugruna nice kanlar dokulmus, merhametsiz cete savaslari yapilmis litchi/lychée
    - endonezya paçulisi (ha hindistan ha endonezya hepsi bir)
    - muhtelif turuncgiller: sicilya portakali, calabria bergamotu, nereden geldigi bilinmeyen gizemli greyfurt (cidden de "orange de sicile" ve "bergamote de calabre" yaziyordu, seckinci gerzekciligimden* uydurmadim)
    - haiti vetiveri (scarlett o'hara)
    - yolda gorsem tanimayacagim gunduz gulu* ve italya yasemini (bu sefer sicilya-calabria tarzi bir detaya ulasamadim, italya diyip gecivermisler)
    - somut bir sey oldugunu ilk kez bu sayede ogrendigim beyaz misk*
    nihayet bu maddeler ve tabii aciklanmayan baska katkilar sayesinde coco mademoiselle adini verdigimiz o harika feminen ve seksi, ama ayni zamanda cok tatli, ferah ve asik edici parfum ortaya cikivermis. 10 puan 10 puan 10 puan.

    chapter 4. coco mademoiselle kullananlara baska parfum onerileri

    bu asamada, bana lojistik destek saglayan ve brainstorminglere katkida bulunan tum paris sephora parfumeri satis elemani kadrosuna, en basta da rue de rivoli subesinden adini unuttugum super kompetan tatli kiz ile champs elysées subesinden benoit kardese tesekkur ederim. benoit ki kokular soz konusu oldugunda patrick suskind'den bile yetenekliydi, gey olsam verirdim. ya da alirdim. ama gey degilim. susma, sustukca zeytin seni de gey yapacak.
    bu parfumu satin alan musterilerin diger alisverisleri, sephora kadrosunun onerileri, ve (pseudo-alice'de tavsiye veren sef*) benim dort gun boyunca kokladigim tum parfumler nedeniyle hassasiyetini yitirme asamasini coktan asmis olan burnum su coco mademoiselle alternatifleri listesinin olusmasini sagladilar:
    4.1. v&r'tan viktor and rolf flowerbomb: kadin modasi soz konusu oldugunda, siyah ve beyazla yetinmeyi bildikleri surece, zaten marc jacobs'la birlikte dunyanin en iyileri viktor & rolf beyefendilerden, yeteneklerine yakisacak kadar guzel bir parfum, ustelik loreal destekli. iste coco mademoiselle kullanicilari buna deger. (sefin notu: 9/10)
    4.2. hanae mori'nin self-titled parfumu. chanel'in gabrielle chanel referansli parfumune cok benzeyen bir parfumun, kuskusuz japonya'nin gabrielle chanel'i olan hanae mori'nin ismini tasimasi ne kadar da sasirtici. daha da sasirtici olan, bu parfumun 1995'te cikmis olmasi, hanae mori hala isinin basindayken. zaten coktan efsane olmustu ama, o donemden bu yana hanae mori emekliye ayrilip ismini dev japon gruplara da sativerdi, hatta ne ilginctir ki line'larindan bir tanesinin tasarimi da fransa'da pek taninmayip japonya'da cok sevilen ece ege'ye layik goruldu. bilmiyorum satislar nasildir, j.w. sagda solda vogue yazari-manken-fotomodel oldugunu iddia edecegine gercekten bir iki satir okusaydi simdiye coktan sozlukte basligini acmis, bizi aydinlatmis olurdu. (sefin notu: 6/10)
    4.3. gucci'den gucci envy me: 2004 yaratimi bu parfumun coco mademoiselle sevenler tarafindan alindigina dair benoit yeminler etmese asla inanmazdim. igrenc bir parfum degil, orasi kesin, ama coco mlle sevecek kadar zevk sahibi birinin envy me ile yetinmesi dusunulemez. (sefin notu: 4/10)
    4.4. stella cadente'den miss me: 2005 model, taptaze, cipcirkin bir parfum. benoit acaba miss me piyasaya daha yeni cikti diye beni kazikliyor musun, yoksa benim burnum coktan iflas mi etti? (sefin notu: 1/10)
    4.5. christian dior'dan miss dior chérie: halhazirda miss dior'dan miss dior chérie'ye gecmek gibi cok yerinde bir karar almis dior, ayni stratejiyi izleyen chanel'in dogrudan rakibi gibi gozukuyor, gercekten de coco mlle ile miss dior chérie de birbirlerini andiriyor. flowerbomb olmasa, coco mlle'cilere bunu onerirdim, cok hos bir parfum. ama elimden, burnumdan bir sey gelmiyor, uzgunum dior. desolé, je n'adore plus dior, mais coco mlle. (sefin notu: 8/10)

    chapter 5. epilogue

    coco mademoiselle kullanmayi hak edecek kadar guzel olan kizlara, opulme olasiligi tasiyan her yerlerine parfumlerinden surmelerini tavsiye ederek bitirmek istedigim bu entry'yi de tum sevenlerim olmasa bile* bir donem yemeyip icmeyip sozluge bir suru parfum basligi acmis cokcokcok sevgili arkadasim cekik gozlu lindsay (^_^) ile onun cokcokcok sevgili doppelgangeri prenses alison'a armagan ediyorum. you might want to call her miss, but she prefers coco mademoiselle.
  • ilk başlarda çok ağır gelen, sonradan mükemmelden de öte bi hal alan, chanel chance'le hiçbir alakası olmayan parfüm(üm). duş jeli ve vücut sütü ile desteklendiğindeyse bulunduğunuz ortamın havasını kimseyi boğmadan değiştirir. hafızaya kazınan bi parfümdür,seneler sonra bile kokusu bi yerlerden estiğinde insanın aklına hemen süren kişiyi getirir. (bkz: ben söyleyenlerin yalancısıyım)

    bir zamanlar tanıtımını kate moss yapmaktaydı ancak kokain skandalından sonra bu ulvi misyonu keira knightley'e layık görmüş chanel. kanımca çok yanlış bir seçim olmuş.
  • tam bir "kış parfümü"; gri, siyah tonlarda kıyafetlerle güzel duracağını düşünüyorum. kırmızı da olabilir. iddialı parfüm sevenler için ideal bir seçim olabilir.
  • chanel'in ünlü kokularından biri. sicilya greyfurtu, bergamot özlerinden oluşmuş koku vücuda yerleştikçe vanilya ve beyaz misk ile özleşiyor ve tatlı, şekerli, karamelimsi bir kokuya dönüşüyor. özellikle iş kadınlarının çokça tercih ettiği bir kokudur.
  • oda sıcaklığında ayrı, buzdalıbına koyarsanız ayrı güzel kokan parfüm. chance ile karşılaştırmıyorum. ikisini de ayrı seviyorum.
  • miss dior cherie ile aynı kokan parfüm. birbirine çok benzeyen birçok koku var, ama bu kadar benzerlik.. kardeş misiniz miss ve matmazel?` :bunu bu başlığa yazdım çünkü adı daha güzel`
  • isim benzerliginden olsa gerek, dior'un surup parfumu ile karsilastirilan ama benim bir turlu benzerlik goremedigim, hayatimda simdiye kadar en severek kullandigim parfum...

    piyasada bir benzeri olabilecek parfum varsa o da yine chanel evinden chance'tir. chance'a gore ise coco mademoiselle cok daha hafif ve derinligi olan bir kokudur. piyasadaki sekerleme kokulara, "genc" (duz), hafif ve "temiz" (deterjan) kokularina benzemez bu yuzden okullarda insanlarin karsisina cok sik cikan bir koku degildir. 90'li yillar parfum piyasasindan onceki klasik parfumerinin modern bir tarzda yeniden karsimiza cikisi gibidir. feminendir, dus sonrasi body splash tarzi kokulari sevenlerin pek tercihi degildir.

    guzel kokulara ve parfumlere ilgi duyan, farkli seyler deneyen, surekli test eden biri olarak soyleyebilirim ki, piyasadaki sahip olabileceginiz en guzel parfumdur. (benim de kokular dunyasindaki "sabitim"dir coco mademoiselle. seviyorum.)
hesabın var mı? giriş yap