• "çocuğa yönelik her türlü şiddet olarak da tanımlayabileceğimiz çocuk istismarı dünyada her ülkede olduğu gibi ülkemizde de çok sık olarak görülmektedir. çocuk istismarının başlangıcının çok eskilere uzandığı görülmektedir. insan doğasında var olan şiddetin savunmasız olan çocuğa yönelmesi ilk bakışta bir çelişki gibi gözüküyor olabilir. özellikle de bunun çocuğun en güvendiği ortam olan aile içinde, az olmayan bir oranda görülüyor olması olgunun trajedi boyutunu da artırmaktadır. ancak en kötü boyut çocuk istismarı genel başlığı altında değerlendirdiğimiz dayak, cinsel şiddet, aşağılama ve ekonomik boyutta sömürme gibi çocuğa zarar veren ve gelişimini engelleyen bu davranışlara karşı devletin önleme ile tedavi açısından çok yetersiz kalmasıdır."

    *: tüm boyutlarıyla çocuk istismarı 1, prof. dr. oğuz polat, 1. bölüm – giriş, sayfa 13.
  • (bkz: çocuk ihmali)
  • bu konu hakkında bir broşür hazırlamıştım içindeki bilgileri paylaşmak istiyorum.

    çocuk istismarı fiziksel, duygusal ve cinsel olarak, çocuk ihmali ise fiziksel ve duygusal olarak sınıflandırılmaktadır.
    çocuk istismarı, çocuktan sorumlu kişi, yabancılar ya da kurumlar tarafından gerçekleştirilen, çocuğun gelişimini olumsuz olarak etkileyen fiziksel, cinsel ve duygusal davranışlardır.
    ihmal, anne babanın ya da bakıcının çocuğu fiziksel tehlikeden korumak için ona uygun yiyecek, barınma ya da giysi sunmakta başarısız olması ya da gerekli tıbbi ilgiden ya da tedaviden mahrum etmesi şeklinde ortaya çıkabilir.

    çocuk istismarının engellenmesi konusunda atılabilecek en önemli adımlardan birisi de çocukları bilgilendirmektir. özellikle iç çamaşırı kuralı ve iyi-kötü dokunuşların ayrımına varılması çok önemlidir. cinsellikle ilgili konular konuşulurken ya da bir soruyla karşılaştığınızda asla utanmayın ve sorularına açık bir şekilde cevap verin.

    okul öncesinde temel cinsel eğitim verilmesi çocuğun kendini tanıması, cinsiyetinin farkında olması, iyi-kötü dokunuşları ayırt etmesi, gerektiği zaman kötü dokunuş durumlarında “hayır” diyebilecek güveni kazanması, sonuç olarak çocuğun cinsel eğitiminin sağlanması, dolayısıyla cinsel istismarın engellenmesi açısından önemlidir. çocuklarınızın güvenini kazanmanız, olası durumların sizinle paylaşılması açısından önemlidir. “istemediğin bir durumla karşılaştığında benimle paylaş, hep yanındayım ve sana güveniyorum.” gibi mesajlar vermek çocuklarınızın size güven duymasını sağlar. güven telkininde bir başka konu da, “şöyle bir durumda karşılaşsan” çalışmalarıdır. “böyle bir durum yaşasan ne yaparsın?” gibi sorular olası durumlara karşı çocuğu hazırlar ve herhangi bir istismar durumuyla karşılaştığında kendisini suçlayıp, durumu gizleme eğilimine girmesini engeller.

    en önemlisi de anne babanın bilinçli olması ve bu durumla karşılaştığında da atacağı adımları cesurca atmasıdır. sorumluluklarını bilmesidir kısaca:

    çocuk istimarı konusunda bilgilen,
    çocuğunu bu konu hakkında bilgilendir,
    aileni bilgilendir,
    bu durum ile karşılaştığında ne yapacağından emin ol.
    cesur ve güçlü ol.

    sessiz kalmayın üzerini örtmeyin görmezlikten gelmeyin bu durumlarla karşılaştığınızda. bu tür olayların da yakınlarınızdan gelebileceğini unutmayın.
  • çocuk istismarı en kaba tabiriyle çocuğun fiziksel ya da psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyen davranışlardır.fizyolojik,duygusal, ekonomik gereksinimlerini karşılamak zorunda olmamıza karşın karşılamamak ihmal olarak adlandırılabilir.toplum olarak sosyal ilişkileri kuvvetli bir yapıya sahibiz ve çocuklarımızı kolayca akrabalarımıza , komşularımıza emeanet edebiliyoruz fakat bir zamanlar bu konuyla ödev yaparken aile içi istismarın çok fazla olduğunu öğrenmiştim .istismarda bulunan kişi genellikle çocuğu tanıyan kişidir.o yüzden çocuklarınızı kimseye kolay kolay emanet etmeyin.onlar bu duruma maruz kalırsa mutlak sözlü/sözsüz ipuçları verecektir.onları dinleyin, önemseyin.
  • dünyada her yüz çocuktan yirmisi istismara maruz bırakılmaktadır. ancak belirmek isterim ki gelişmemiş ve ülkemiz gibi gelişmekte olan toplumlarda uluslararası literatürden daha fazla istismar olayı yaşanmaktadır. maalesef her yüz cinsel istismardan sadece on beşi bildirilmektedir. bu nedenle ortaya çıkarılmayan gerçekler rakamların daha da vahamet olduğu düşünülmektedir. rakam diyoruz böyle nitelendirmek ne kadar kolay değil mi? ama bir gelecek bir can bir çocuktan bahsediyoruz…
    cinsel istismar yalnızca çocuğu veya yakın çevresini etkileyen ya da ilgilendiren bir sorun değildir; tüm toplumu etkileyen bir sorundur. türk ceza kanununa göre çocuğun fiziksel, cinsel veya duygusal yönden istismarının ihbar yükümlülüğü vardır. bu yasal süreçten kısaca bahsedeceğim ancak mikro-mezzo-makro boyutta aşama aşama ele alalım.

    cinsel istismarın davranış dinamiklerin çerçevesinde açığa çıkma süreci,
    - (0- 4 yaş) oral, anal dönemde olan çocuklarda; tuvalet eğitiminde bozulmalar oluşur (idrar-kaka yani gaita kaçırma), cinsel içerikli sorularda artış, cinsel organlarla fiziksel uğraş (çocuk mastürbasyonu) bu cinsel uğraşın oyunlarına yansıması, uyku bozukluklarına sıkça rastlanır.
    - (4- 6 yaş) fallik dönemde olan çocuklarda; yetişkinlerden korkma, istismara maruz bırakan kişinin biyolojik cinsiyetine sahip kişilerden kaçma, cinsel içerikli ifade ve davranışlarda artma, cinsel ilişkiyi ayrıntılı bilme, açık mastürbasyon gibi durumlara rastlanır.
    - (7-12 yaş) latent dönemde olan çocuklarda; eğitim başarısında düşme, depresif belirtiler, yaşa uygun olmayan davranış ve söylemlerde artış, cinsel konulara aşırı ilgi gösterme, aşırı veya kaçıngan mastürbasyon yapma, çevresindeki yaşıtlarına dokunma gibi durumlara rastlanır.
    - (12-18 yaş) genital dönemde; duygu bozukluğu, kaçıngan ilişkide bulunma, kendine zarar verme, madde kullanımı, uygunsuz cinsel davranışlar (cinsel ilişkiye zorlama, cinsel ilişki esnasında şiddete dayalı söylemler ), hormonlara bağlı olarak gelişen uzuvlarını gizleme ihtiyacı hissetme gibi durumlara rastlanır.

    cinsel istismarın fiziksel belirtilere göre olası işaretleri,
    çocukların maruz bırakıldığı istismar türleri; fiziksel istismar, cinsel istismar, emosyonel istismar ve ihmal, bilerek zarar vermedir.
    -fiziksel istismar, çocuk istismarları arasında en sık karşılaşılandır. bilerek yapılan yaralanma sonucu oluşan doku hasarı, ezik, yanık, yırtılma ya da organ yaralanması biçiminde görülebilir. çocukta bir yaralanma belirtisi bulabilmek için tepeden tırnağa incelenmesi gerekmektedir. bu yaralanmalar; tipik kemer izleri, el izleri olarak görülebilir. ulnar( el ve dirsek kenarları)çürükleri genellikle savunma eylemine ilişkin belirtilerdir. zamanı kesin olarak saptanamayan çürüklerin varlığına grafilerde rastlanır. bu grafilerde görülen femur, göğüs, kol ya da kalvikula kırıklarını kazaya bağlı olmayan hasarlara bağlı tipik bulgulardır.

    - cinsel istismar: vulva zedelenmesi/vaginal yırtıklar, akut ya da kronik anal zedelenme, cinsel olarak bulaşan hastalıkların bulunması (örneğin gonokoksik enfeksiyonlar), ergenlik döneminde hamile kalma gibi durumlara rastlanır. olası kanıtları koruyarak daha önceden tanımlanan kurallara göre tıbbi müdahale yapılır.
    - bilerek zarar verme; çocuğa bilerek bir biçimde zarar vermekte, ancak hemen arkasından medikal bakım istenir. havasız bırakarak boğma, yapay olarak oluşturulmuş hematüri (idrarda görülen kan) ve kasıtlı zehirlenme uygulanan zarardır. bu ihmal ve istismarın çözülmesi güçtür; yüksek oranda bir kuşku gerektirmektedir.

    makro boyutta ele alırsak, türk ceza kanunu 103. maddesine göre,
    -çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    -cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. ancak sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması hâlinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikâyetine bağlıdır. cinsel istismar deyiminden;
    - on beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,
    - diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar,
    anlaşılır.
    - cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.
    suçun;
    -birden fazla kişi tarafından birlikte, insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından, kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
    -cinsel istismarın, birinci fıkranın (a) bendindeki çocuklara karşı cebir veya tehditle ya da (b) bendindeki çocuklara karşı silah kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
    - cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
    -suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.”

    ilgili konu hakkında bakım kılavuzu bırakıyorum
hesabın var mı? giriş yap