• çocuklar genellikle 2 - 3 yaşından itibaren bu koltuğa oturmayı redderler. daha çok ön koltuğa hatta şoför koltuğuna oturmak isterler. bu arzu gün gittikçe daha da alevlenir. ağlayıp, zırlayıp olayı terörize ederler. anne babanın her türlü ikna çabasını boşa çıkarırlar. isteklerinde ısrarcı olurlar.

    bilinçli, tehlikenin farkında olan ebeveyn bu durum karşısında tutumunu değiştirmez. zorla da olsa çocuk koltuğuna oturtup kemerini bağlar. çocuk bu arada ağlama dozunu daha 10 kat artırır..
    tüm telkinlere, güzel sözlere ağlamanın ötesinde, adeta yırtan bir sesle karşılık verir. küfür etmeyi de öğrendiyse hiç çekinmez eder.

    peki ne yapmak gerekir?

    bunu kesin olarak bilsem gerçekten paylaşırdım. yine de ne kadar faydalıdır bilemem ama ürettiğim bir çözümü aktarayım.

    hız kontrolü yapan trafik polis noktasında durdum. polisin yanına giderek, konuyu genel olarak aktardım, çocuğumla konuşması için ricada bulundum. polis memuru, sağolsun aynı duyarlılıkla işini gücünü bırakıp geldi.

    + bak, yakışıklı biz ağladığını, koltuğuna otumak istemediğini gördük. babanı durduk. eğer ağlamaya devam edersen, anne, babana ceza yazarım. çocuklar ön koltuğa oturmaz. tamam mı? anlaştık mı? dedi.

    bizim delüğanlı ağmayı kesti. cılız bir sesle cevap verdi.

    + an laş tık.

    polise teşekkür ettim ve tekrar yola çıktık. ne ağlama kaldı. ne terör.

    tabi iş bununla bitmedi.

    aradan bir kaç gün geçti.

    iş dönüşü en sevdiği çikolatadan alıp, önceden a4 boyutunda bir kağıda polis arabası print ettiğim ve çikoltayı buna sardım.

    + bak oğlum polisler ön koltuğa oturan çocukların babasına, annesine, kuzenlerine, dayısına, halasına, eniştesine, dedesine, babaannesine.. ceza yazmışlar o parayla da arka koltuğa oturup kemerini bağlayan çocuklara çikolata almışlar. beni çağırdılar, bu çikoltayı sana vermemi söylediler..
    dedim.

    olayı bitirdik..
  • efendim 1 haziran 2010'dan itibaren zorunlu hale geliyormuş bu koltuk. batının ahlaksızlığını alan, koltuğunu ise henüz almamış yurdum insanı için zamanında sektörde çalışmış biri olarak ekşi sözlük oto koltuğu alma rehberini yayınlıyorum:

    - öncelikle arabanızın arka koltuğunda emniyet kemeri veya isofix bağlantısı yoksa (ki bir arabada isofix olup emniyet kemeri olmaması imkansızdır) bu koltuğu almanızın herhangi bir anlamı yok, kullanamazsınız.

    - arabanızda arka yolcular için hava yastığı varsa ve bunu herhangi bir buton, anahtar v.s ile devre dışı bırakamıyorsanız servise giderek arka hava yastıklarını devreden çıkarttırmanız gerekiyor. bu çok maliyetli bir iş değil, hatta bazı servisler bu iş için para bile almıyorlar diye biliyorum.

    - çok ucuzdan çok pahalıya koltuklar var bunların arasındaki fark mercedes ile chery arasındaki fark gibi olabilir fazla ucuza kaçmamaya çalışın. oto koltuğunun mercedesi römer'dir. internetten araştırdığınızda bu koltuğun diğerlerinden farkını anlarsınız zaten. bazı high-end markalar da var ama aşağı yukarı 1 yıl kullanılacak bir koltuk için aşırıya kaçıp kaçmamak sizin tercihiniz.

    - bütün oto koltuklarının altında, sağında solunda v.s turuncu bir etiket vardır. bu etiket o koltuk modelinin üretici tarfından çarpışma testine tabi tutulduğunu ve o testten geçtiğini gösterir. bu etiketi görmediğiniz koltuğu sakın almayın diyeceğim ama zaten o etikete sahip olmayan koltuğun ülkeye girmesi muhtemelen yasaktır.

    - arabanızda isofix varsa isofix bağlantı özelliği olan bir koltuk almanız çok mantıklı olacaktır çünkü isofix sayesinde koltuk direk aracın şasesine bağlanır, kaza esnasında emniyet kemerinin kesilmesi tokasının iyi takılamamış olması gibi bir risk olmaz.

    - bu koltukların saraçhanede falan ikinci elleri satılır. bu çok bıçak sırtı bir konudur. ben olsam çocuğumun güvenliği için sözkonusu olan bir koltuğu ikinci el olarak almam zira aldığınız ikinci el koltuğun kaza görüp görmediğini ancak o koltukla ikinci, üçüncü bir kaza yapıldığında anlayabilirsiniz. allah muhafaza aldığınız ikinci el koltuk, yaptığınız kaza sırasında daha önce zayıfladığı veya hasar gördüğü yerden kırılarak işlevini yitirmek bir yana çocuğunuzun ölümünün asıl sebebi bile olabilir..

    - gelelim anneleri ilgilendiren asıl konuya: bu koltukların hemen hemen hepsinin kılıfları çıkarılıp yıkanabilir. yine bir çok koltuk için ayrıca havlu kılıflar da satılır, bu kılıflar hem teri emer hem de sık sık kusan bebeklerin annelerinin akıl sağlığı için faydalıdır.

    ayrıca adac, euro ncap gibi bağımsız kurumların web sitelerinde oto koltukları hakkındaki değerlendirmelere göz atabilirsiniz.

    ekşi sözlük oto koltuğu alma rehberi sona erdi.
  • ekseriyetle "ay bizimki durmuyor :(" şeklinde bahanelerle kullanılmayan bir şey. bizim çocuklar çocuk değil sürekli böğüren tazmanya canavarları olduğu için anlayabiliyorum açıkçası. ama bir şey diyeyim mi size? çocuklarımızın ortalama bir kedi veya köpek kadar bile laftan anlamıyor olması biraz aşağılayıcı bir durum bence. o kadar sık karşılaşıyorum ki böyle çocuklarla. bir engeli yok, belli ki türkçe anadili ama söylediğin hiçbir şey ona işlemiyor. hayır benim kediye söyleyince dönüp bakıyor mesela, yapma dersem duruyor. hiç alışık değilim bu duruma. sanırım insan yavrusu beslemek benim için uygun değil, çocuk yapmayı düşünmüyorum.

    edit: akfşfşh. yaptım çocuk. ama benimki koltukta durdu, şu an 7 yaşında ve hala da duruyor. ilginçtir ki laftan da anlıyor, tazmanya canavarı gibi değil. kendime haksızlık etmişim bu entry'de. iyi ki yapmışım, çok güzel oldu yavrum.
  • içleri uzun süreli kullanımda cips, kek ve bilumum kırıntı ile dolan koltuklardır, üzerine bir de işenir bunların o yüzden en geç 3 ayda bir temizlenmeli ve havalandırılmalıdır yoksa otomobilde şöyle diyaloglar yaşanabilir

    - bir kaka kokusu geliyor mu burnuna tatlım ?
    + evet ama çocuk evde ?
  • araba hirsizlarinin calmaya calisirken kesin yakalanacaklari koltuklardir. netekim britax (turkiye'de romer adiyla satiliyo) marka bir oto koltugunu arabaya adam gibi takmak icin en azindan 10 dakika, cikarmak icin de 8 dakika ugrasmak gerekir (saat tuttum, hic sormayin).

    guvenliginin ve diger faydali ozelliklerinin disinda, arka koltukta oturan iki cocugun birbirlerine ucan tekme atmalarini da onler.

    "iki dakikalik yol, baglamasam da olur" diyenlere de, istastistiklere gore cocuk yaralanmali kazalarin %80den fazlasi, evin 5 mil capindaki cevresinde oluyormus. bakkala bile gidiyorsaniz, ya baglayin cocugunuzu, ya da yuruyun kardesim zaten benzin ne kadar olmus.
  • elzem bir güvenlik nesnesi. arabasına binlerce lira sayıp çocuk koltuğu almayan, aldığı halde 'ay durmuyo bizim çocuk' deyip oturtmayan, çocuk koltuğu şart diyene 'yeaa biz çocukken oto koltuğu mu vardı' diyenlerin ağzına çarpmak sevaptır.
    bu kişilere çarpışma testi videoları izletilmeli ve trafik kazası istatistikleri okutulmalıdır.
    arkadan bir araba azıcık değse o 'canımın içi' dediğin evladın uçuverir öne haberin olsun, ayrıca sen çocukken araba sayısı neydi şimdi ne oldu bir düşün, ayfon bilmemkaçına verdiğin paranın beşte birini çocuğunun güvenliği için kıy bir zahmet ve çocuğunun orada oturması gerektiğini düşünüyorsan oturt, ağlaması mı daha kötü boynunun kırılması mı? azıcık kafanızı çalıştırın ya da yapmayın çocuk mocuk
  • türkiye'de hala lüks görülen, çocukların cankurtarıcısı. altın bileziğe, yemek odası takımına, plazma tv'ye, otomobile, ne acıdır ki otomobil kaskosuna para döken yurdum insanı en değersiz varlık olarak çocuklarını mı görmektedir ki, ucuzdan pahalıya çeşitli seçenekleri olan çocuk oto koltuklarını kullanmamakta, çocukları arka koltukta başıboş bırakabilmekte, hatta ön koltukta, direksiyonda kucağa alarak götürmektedir. otomobili çizilecek diye içi giden ana babalar nasıl olmakta da çocukları zarar görecek diye korkmamaktadırlar, anlamak mümkün değil.
    (bkz: cehaletin böylesi)
    (bkz: tevekkülün böylesi)
  • çok kafam karışık be sözlük......

    şimdi bu çocuk koltuğu zorunlu hale geldi. başbakanım dedi ki en az üç çocuk yapın.

    bizde başbakanı dinledik ve üç çocuk yaptık diyelim. normal bir otomobil sahibi isen 3 adet koltuk alacan ve 450 tl civarında para bayılacan (yaklaşık asgari ücret kadar)

    otomobilin arka koltuğunu tamamen çocuklara tahsis edecen ve hiç bir şekilde başka amaçla kullanamayacan, arabaya eşinden başka üçüncü bir sahiş alamayacan.

    diyelimki geniş ailesin ve anne - baba ile yaşıyorsun, o zaman gidip 7 koltuklu bi araç alacan neresinden baksan 50-60 bin lira bayılacan.

    bu şartlarda bu kadar parayı nereden bulacan?

    edit: osadam uyardı normal şartlarda arka koltuğa sadece iki çocuk koltuğu sığmakta imiş. o zaman üç çocuk isteyen başbakan arabalarıda dağıtacak artık ayıp olmasın koltukları biz alırız.
  • yönetmeliği söyledir; m1, m1g, n1, n1g, n2 ve n3 sınıfı araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocukların ağırlığına uygun bu yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur. ancak, 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler.

    çocuk bağlama sistemleri olmayan m1, m1g, n1, n1g, n2 ve n3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar.

    çocukların ticari taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.

    çocuklar, araçta hava yastığını otomatik kapatma sistemi olsa bile, bu fonksiyon mekanik olarak kapatılmadan, ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü arkaya dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar.

    m2 ve m3 sınıfı araçlarda seyahat eden üç ve üzeri yaştaki çocukların, emniyet kemeri yada çocuk bağlama sistemleri kullanması zorunludur.

    1 sayılı cetvel
    tse, ece, r 44 (güç tahrikli taşıtlarda çocuk oturakları için bağlama tertibatının onayı ile ilgili hükümleri) ile 77/541/at yönetmeliği veya tse ece r 16
    (motorlu taşıtlar
    i. güç tahrikli taşıtlarda emniyet kemerlerinin, bağlama sistemlerinin, çocuk bağlama sistemlerinin ve isofix çocuk bağlama sistemlerinin,
    ii. emniyet kemerleri, bağlama sistemleri, çocuk bağlama sistemleri ve isofix çocuk bağlama sistemleri ile donatılmış taşıtların,
    onayı ile ilgili hükümler)’e
    uygun durumda olacaktır.
    buna göre ağırlıklara göre gruplandırma aşağıdaki gibidir:
    a) grup 0; kütlesi 10 kg’a kadar olan çocuklar için,
    b) grup 0+; kütlesi 13 kg’a kadar olan çocuklar için,
    c) grup i; kütlesi 9 kg ile 18 kg arası olan çocuklar için,
    d) grup ii; kütlesi 15 kg ile 25 kg arası olan çocuklar için,
    e) grup iii; kütlesi 22 kg ile 36 kg arası olan çocuklar için
  • araştırıyorum. duygusal fiyatlanan ve kullanmayanlar üzerinde bu kadar büyük sosyal baskı oluşturulan bir alet gerçekten işe yarıyor olamaz.

    easen bi iki araştırmaya da denk geldim, 3 yaşından sonra sıradan emniyet kemeri ile çocuk koltuğu arasında hayatta kalma oranı açısından pek bir fark yok diye. araştırmaya devam ediyorum, cherrypicking yapmadığıma emin olayım paylaşıcam.

    mesele çocuklar olunca kapitalizm çok daha vahşi. 1buçuk yaşında tuvalete alışabilecek çocuklara 4 yaşına kadar bez satan adamlar içlerinde en masumları..

    çocuk koltuğu işinde de bi bokluk çıkacak..
hesabın var mı? giriş yap