şükela:  tümü | bugün
 • kuantum fiziğinin zirvesi.
 • stvde bi abinin anlattığı olay. her ne kadar sunucu bön bön baksa da, quantum'cu abi aklına eseni anlatmıştır.
 • (bkz: 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi)
  (bkz: #59097157)

  "la idea bàsica es basa en les següents possibilitats: el que anomenem l'univers, de fet, el motor és un ample cosmològica de només una petita part de l'enorme amplada formant un arxipèlag, aquí i allà només es dispersa suposar que es tracta d'una enorme quantitat d'universos illa sona una mica rebuscat s'avança als -resultats en bé, també. olabilir- andré bonica revelar un mecanisme concret podria donar lloc a un enorme univers així. el que lind, abans de provocar l'expansió basada en la inflor hem discutit la breu però el foc crític, únic, abileceğiydi sigui una sola vegada esdeveniment. linda, inflor expansió basada les circumstàncies que van donar lloc, en zones aïllades disperses a través del cosmos podria sorgir una i altra vegada, després d'aquestes àrees s'expandiran inflada i nova, va argumentar podria convertir-se en un altre univers. cada un de l'univers continuarà aquest procés, la naturalesa del nou univers en regions distants del vell univers i una inflor per tant sense fi xarxa basada en l'expansió còsmica es produeix. la terminologia és una mica frustrant, però segueix la tradició, i aquesta teoria univers enormement l'expansió de múltiples universos (multivers), un univers dir a cada un dels components que l'integren.

  en aquest cas, l'observació bàsica: vii. en part, que tot en l'univers és constant i uniforme ha assenyalat que no és un joc físic diem que sabem, que estan separats de nosaltres en aquest cas, o almenys la llum, a condició que la mesura es troben també el temps per posar-se en contacte amb nosaltres pot ser vàlid en termes de característiques físiques en l'altre univers. per tant, d'un univers de la física, podem imaginar que un altre canvi. en l'univers que no pot ser observat fàcilment algunes diferències: per exemple, la massa de l'electró o la força de la força forta, un a mil que el nostre univers pot ser molt més gran o més petit. en un altre univers, la física, que pot variar en formes menys òbvies. 1. com es mostra a la secció, estrelles, i tot el fort impacte tal com la coneixem forma de vida, el quark top pot ser que sigui més pesat que per deu des del nostre univers o la força força electromagnètica pot ser igual a deu vegades el valor que mesurem. altres diferències poden indicar una física més greu en algun altre univers. la llista de les partícules i forces fonamentals pot ser completament diferent de la nostra i que pren el consell donat per la teoria de les cordes, el nombre de dimensions espacials fins i tot pot ser diferent. com atrapat en un univers serà un sol grans dimensions espacials, no pot en absolut; d'altra banda, l'expansió de l'univers vuit, nou, deu pot prolongar fins i tot dimensions espacials. si tornem a caure en hayagücü, les lleis poden fins i tot mostrar una diferència significativa d'un univers. no hi ha infinitat de possibilitats.

  el problema és que aquesta enorme, caòtic laberint escanegem l'univers, l'univers de la vida de la majoria, tal com ho percebem, almenys, veiem condicions favorables no podien tenir res remotament semblant a la vida. quan pensem que sabem els canvis significatius que poden ocórrer en la física, els següents punts són clars: el nostre univers és de fet "mànega de jardí" sembla que l'univers, la vida no podria existir tal com ho percebem. fins i tot els canvis simples que succeirà en la física, per exemple, afecta negativament el procés de formació estel·lar, que eren normalment interrompen la supernova dispersa l'univers per tota l'explosió de carboni i capacitat d'actuar en la vida còsmica ocaklarmışca sintetitzar àtoms de suport complexes com ara l'oxigen. la vida tenint en compte que depèn dels detalls de la física d'una manera sensible, si les forces de la naturalesa i les partícules causen a preguntar si tenen certes característiques que observem, es manifesta una possible resposta de la següent manera: tot el multivers, aquestes característiques poden variar en gran mesura; les propietats de resistència de les partícules i les forces poden ser diferents en altres universos i diferent. punt específic en el qual es va observar que les partícules que tenen la composició i de la força propietats, és clar que aquestes característiques és que permet la formació de la vida. la vida, especialment la vida intel·ligent, fins i tot que fa la pregunta de per què el nostre univers té característiques en si mateix és un requisit previ. paraules més clares, sobretot en el nostre univers és com és; perquè si això no fos, no ens adonem que es tracta aquí. lots van jugar una ruleta russa dels guanyadors del joc, la confusió que sentia a la cara de ser invicta, com l'alleujament de no s'adonen que no poden sentir la confusió que haurien de guanyar, hipòtesi del multivers també redueix insistència dels estats units a l'explicació que sembla veure per què el nostre univers.
  (...)

  penn state university de la proposta de lee smolin revela una forma més radical de pensament. els grans condicions explosió tenen -sıkış la similitud de condicions en els centres negres amb substància tremenda intensitat en smole inspirada és una nova fase de la llavor de tot negre, aquest nou univers està encarnat per l'explosió d'una gran explosió similar, però van argumentar que horitzó de successos del forat negre, l'ull etern del nostre oculta. smole enllà d'un multivers suggereix un altre mecanisme per al sorgiment d'una nova factors relacionats amb les polítiques humanes que van fer un cap córrer per les limitacions científiques de les mutacions genètiques s'han posat versiyonu- circuit còsmic. penseu, diu smole, quan un forat negre, és nascut de la llavor de l'univers, característiques físiques, com ara la massa de les partícules i les forces són similars als de les principals forces de l'univers, però no és el mateix amb ells. a causa de que va néixer d'estrelles extingides i els forats negres, la formació d'estrelles en la massa de la partícula i la força basat en el poder de valor absolut, sayısı- nova generació dels forats negres pot ser determinat a la calor de la fertilitat de l'univers es basa precisament en aquest paràmetre. de manera que els petits canvis en els paràmetres de la nova generació de l'univers, els forats negres, la producció d'alguns dels principals univers siguin més favorables, la qual cosa porta a un nombre molt més gran de naixement descendents de l'univers. diverses "generacions" llavors, el nét de l'univers disponible per produir un forat negre que va a ser molts, formen la immensa majoria de la població en el multivers. pel que en lloc de recórrer a la proposta smola principis humans, convenients değerlere- cada nova generació dels paràmetres de l'univers als valors específics de la producció mitjana del -karadelik més a prop que revela un mecanisme dinàmic ".

  brian greene -zarafeti univers
 • bir belgeselden izledigime kadarıyla olay şu. evrenin içindeki bildigimiz herşey aslında atom alti parcacık boyutunda aynı yapı taşından kaynaklanıyor. fakat aynen dna gibi bu yapi tasları 3 boyuttan cok daha fazla boyuta sahip oldugu icin , her bir yapi tası zilyon tane sekle ve maddeye donusebilir.

  eh bu durumda sicim teorisi ne gore, evrenler oluşum sırasında bizim evrenimizin yapi tasları patlamayla vs. bu duruma gelmişken baska zilyon tane de evren de farklı bicim ve boyutlarda kendini varetmis olabilir.
 • caltech'te çoklu evren teorisi üzerine araştırmalar yapan sean carroll'un mükemmel bir yorum getirdiği evren modeli. carroll'a göre entropi kavramıyla ilgili çalışmaları ve bir takım öngörüleriyle ludwig boltzmann çoklu evren fikrinin babası sayılabilir. hem sicim teorisinin hem de çoklu evren fikrinin entropiye odaklanması, çoklu evren meselesinin entropiyle çözülebileceğini, en azından daha anlaşılır kılınabileceğini gösteriyor. carroll'a göre çoklu evren fikrinin en can alıcı noktası da şuymuş:

  big bang, evrenin başlangıcı olmayabilir.

  ilk başta 50 yıldır bildiğimiz bilgilere göre çok ters bir var sayım gibi görünse de entropi kavramıyla temellendirilmesinden dolayı hatasız görünen, olası bir teori. büyük patlama gerçekten bildiğimiz evrenin başlangıcı olmayabilir. "birbiriyle aynı anda var olan çoklu evrenler" değil de, "birbirileri ardına oluşan çoklu evrenler" hayal edecek olursak; big bang, var olan evrende yalnızca bizim çağımızın, yani 13.7 milyar yıllık madde tarihinin başlangıcı olabilir.

  http://www.ted.com/…d_the_hint_of_a_multiverse.html

  not: vidyonun alt yazı seçeneklerinde türkçe de mevcut.

  ayrıca şiddetle (bkz: büyük patlama/@ludvigboltzmann)
 • antony flew'in şu şekilde bahsettiği evren modeli:

  “daha önce de bahsettiğim gibi, birden fazla evren alternatifini pek faydalı bulmamıştım. birden fazla evren olduğu yönündeki varsayımın tam anlamıyla işe yaramaz bir alternatif olduğu iddia ediyorum. bir evrenin varlığı bir açıklama gerektiriyorsa birden fazla evrenin varlığı çok daha büyük bir açılama gerektirir; bu evrenlerin toplam sayısı sorunu daha da büyütmektedir. bu durum, öğretmenini ev ödevini köpeğinin yediğini inandıramadığı için hikayesini ev ödevini sayılmayacak kadar kalabalık bir köpek sürüsünün yediği şeklinde değiştiren öğrencinin durumuna benzemektedir.”

  (yanılmışım tanrı varmış, a. flew, sf. 129)
 • kelimenin icadı *amerikalı filazof william james tarafındandır. bu konuda bir sürü teori vardır.

  bunlardan biri "sonsuz evrenler teorisi " dir.böyle bir teorinin ortaya çıkmasındaki en büyük pay uzayzamanın sonsuz bir şekilde genişlediği düşüncesidir. eğer bu devinim sonsuz ise bir süre sonra kendini tekrar etmesi gerekir çünkü uzayda parçacıkların edebileceği hareketler sınırlıdır. böylece uzayzaman deviniminde bizden sonsuz sayıda klonlar olma ihtimali karşımıza çıkıyor. mesela bugün başka bir yemek yemiş bir klonunuzun veya mesleği sizinkinden farklı olan klonlarınız evrenin bir yerinde hayatını yaşıyor.

  "bubble universes " teorisi de evrenin büyük patlama sonucu hiç durmadan baloncuklar gibi genişlemesi şeklinde özetlenebilecek bir teoridir. bizim evrenimizde bu genişleme durmuştur ve aynı zamanda baloncuklar denizindeki küçük bir balondur. eğer bizim dünyamızda böyle bir genişleme olmuşsa başka bir dünyada da belki de fizik kanunlarının bizimkinden tamamen farklı olmasına yol açacak bir genişleme olmuş olabilir.
  (bkz: paralel evrenler)
  (bkz: kuantum fiziği)
 • bu da paralel evrenler fikri gibi, bir bilimsel çalışmada olması gereken özellikleri barındırmaz:

  • gözlemlenemez
  • dolaylı veya dolaysız yoldan sınanamaz
  • gözlemlenmesi veya sınanabilmesi için bir yol/yöntem önerilemez. yani, "şu an için deney ve gözlem yoluyla kanıt sunamıyoruz ancak, gelecekte şu gibi şeylere veya bilgilere sahip olursak kanıta ulaşabiliriz" denilemez.
  • doğrulanamaz
  • yanlışlanamaz

  zaten bilim dünyasının üzerinde durduğu bir model değildir. ancak, modeli ortaya koyarken kullanılan matematiksel ispatlar, fizikçiler için çok sayıda alanda kullanılabilecek teoremlerin geliştirilmesi açısından "antreman" niteliği taşıdığından, üzerinde çalışılır. çoklu evren modellerini algılayabilmek ve anlatabilmek çok karmaşık matematik modelleri ve aynı karmaşıklıkta ispatlar gerektirdiği için konuyla ilgisi olmayan insanlarca anlaşılması çok güç.

  tüm bilimsel teoriler öyle ya da böyle detaylı biçimde halka anlatılabilecek basitliğe indirgenebilirken, bilimsel ispatı ve dayanağı olmayan bu tür modelleri basite indirgeyerek anlatmak veya detaylandırmak da tahmin edersiniz ki mümkün değil. çünkü her şey, kağıt üzerindeki yüzlerce, binlerce rakam ve sembolden ibaret.

  ancak bilimkurgu, müthiş olasılıklara yelken açtığı için çoklu evren ve paralel evren fikirlerini sever, bolca kullanır. bu durum ise malesef halk arasında bunların bilimsel geçerliliği olan gerçeklermiş gibi algılanmasına yol açıyor. "abi onun bilimsel bir yönü yok" dediğimizde bu yüzden tepki alabiliyoruz...