• mr.tenor saxophone.
  • "beautiful girl" adlı parçasını dinledikten sonra sokağa çıkıp parçadaki kızı aramaya başlayabileceğiniz zenci saksofon.
  • (bkz: ill wind)
  • 1904 yilinda, missouri eyaletinin saint joseph kentinde dogmustur. muzige viyolonsel calarak baslamistir. cazin ilk buyuk saksafoncusu, tenor saksafonun babasidir. "hawk" , "bean" adlariyla da anilir. ilk kayitlarini (1924) fletcher henderson orkestrasiyla yapmistir. saksafonu bir ritm aleti, daha dogru bir deyisle bir vodvil orkestrasinda bosluk dolduran calgi olmaktan cikarip solo enstrumanlar listesine sokan kisidir. 1934 yilinda avrupa yollarini tutmus, ikinci dunya savasi cikana degin ingiltere ve fransa'da yasamistir. 1937 yilinda benny carter (alto sax) django reinhardt (gitar) ve stephane grappelli ile yaptigi album (minor swing) cazseverler arasinda mitik boyutlara ulasmistir. 1940 yilindaki "body and soul" yorumu, caz tarihinin en onemli saksafon sololarindan biri olarak kabul edilir. coleman hawkins, cazin neredeyse tum evrelerinden gecmis, ve be bop'ta bile yabana atilmayacak ornekler vermistir. thelonious monk'u, dizzy gillespie'yi ilk kiralayan band liderlerindendir. actigi kapidan daha sonra lester young gececektir ve lester young'u stan getz, zoor sims, al cohn izleyecektir. yarattigi ekolun en onemli iki temsilcisi ben webster ve don byas'dir. hawkins'in son yillari alkolizmle savas halinde gecmesine karsin 1969 yilinda olene dek saksafonunu calmayi ve album cikarmayi surdurmustur. albumlerini toplamak isteyenlere su listeye bir goz atmalari onerilir:

    april in paris
    at ease with
    bean & the boys
    big band august 1940
    blues wail: coleman hawkins plays
    body & soul
    complete-keynote recordings
    cool groove
    desafinado
    genious of
    good old broadway
    hawk eyes
    hawk flies high
    hawk in europe
    hawk relaxes
    hawk returns
    hawk takes flight
    hawk talk
    high & mighty hawk
    high school hawk
    hollywood stampede
    in a mellow tone
    jazz tones
    live from the london house
  • (bkz: bean)
  • herkesin louis armstrong’u taklit etmeye çalıştığı bir sırada o, "yeni" perdeli bir saksofonla (1846’da keşfedilmişti) geldi ve jazz dünyasına yeni bir yol gösterdi; özellikle “body and soul*adlı parçasını duygusal olarak yorumlayarak.
  • döneminin caz şarkıcıları arasında çizgisini en net belirleyen müzisyendir ve neredeyse cazın bütün evlerinden geçtiği söylenir .

    http://www.youtube.com/watch?v=hakultsrhna
  • 1904-1969 yılları arasında yaşamış "hawk" lakaplı caz müzik efsanesi saksafoncu. 1940'larda bebop tarzının gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. hakkında bazı bilgiler için; http://en.wikipedia.org/wiki/coleman_hawkins

    body & soul performansı; http://www.youtube.com/watch?v=0q7j4pgrrsy
  • (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=ylf7s2_toxo) bu parçasını biraz keyiflenmek istediğinizde açıp dinleyebileceğiniz caz sanatçısı.
  • la rosita ile bana hayattan zevk almayı öğreten, her dinlediğimde huzur bulduğum sanatkar.
hesabın var mı? giriş yap