• fizik motorunun daha iyi olması halinde simulasyon severleri richard burns rally'den alıkoymasını dilediğim devam oyunu. ilk oyun grafiksel anlamda tatmin etse de simulasyon öğeleri çok azdı ve bu, iyi tepkiler almasını sağlamadı codemasters'ın. hem grafikleriyle mest edecek hem de simulasyon olacak bir colin mcrae dirt 2 gerçekten rbr'nin tahtını sarsabilir. ha, bütün bunlar olmasa bile üstada* saygımızdan ve grafiksel şölen için tekrar tekrar kendini oynatacak bir yapım olur. bekliyoruz.
  • (bkz: fuel)
  • dx 11 desteği yüzünden pc için çıkışı ertelenmiş oyun.
  • çıkmasına tam tamına bir ay kalmıştır, anlaşıldığı kadarıyla simülasyon havasından iyice uzaklaşmıştır. babacım o kadar grafik koyuyorsun biraz da fizik eklesen n'olur hı?
  • demosundan anlaşıldığı üzere biraz daha gerçeğe yaklaşmış sürüş. ilkinde asfalttaymışsınız gibi, frene basınca araba duruyordu. bunda sıkıyorsa kontrol edin, biraz olsun daha gerçekçi ralli olduğu için seviniyorum. umarım full versiyonunda menünün boheminde boğulmayız. grafikler ciddi derecede iyileşmiş. sanki öğrenmişler daha iyi kullanmayı ps3 ü. herkes gibi su içinden geçince cama çarpan su çamur muhteşem demeyeceğim, buna tepkimi göstereceğim, hood veya üst kameradan oynayanlar sadrazamın sol aksı mı? kokpit kamera oynuyorum ve sudan geçtiğim an iptal... tamam gerçekçi süper ama diğer kameraların da görüşünü kısıtlasın ve umarım bu tarz cicili bicili grafikler sadece sudan geçince olmuyordur... daha farklı sürprizler bekliyoruz. demo için g25 i kurmaya üşendim, anoktale de kurulmuş olabilir, o yazar nası olduğunu, ama ilk oyunda güzeldi zaten, bunda da bir falsosu olduğunu zannetmiyorum, iyileştirme olur mu diyeceğim, daha ne yapsınlar olacak..

    ama her yer ken block kokuyor, adam her yerde... colin in bi kırkı çıksın yav. colin mcrae ismi gittikçe küçülüyor. oyunun ismi artık dirt sanki... tamam ölüyle olünmez ama, neblim insanın içi sızlıyor. bakalım gt5 in rallisi nasıl olacak..
  • hatta en iyi zamanlama yarışması yapılmaktadır, facebook da şu gruptan detaylar alınabilir:
    http://www.facebook.com/dirt2game
    bu yarışma tanıtımı
    http://www.youtube.com/watch?v=_sazrxtzywm

    ve kazananın alacağı ödül:
    http://www.facebook.com/…007063052&viewas=756973044
  • daha şimdiden steam üzerinden aldığım oyun, eminim ki dirt'ten daha fazla zevk verecek. şimdilik beklemek adına youtube'dan konsollardaki oynanış videolarına bakmakla yetiniyorum. oyun steam üzerinden 39.99 dolara satılıyor. fiyatı da yeni çıkacak bir oyun için uygun sayılır.
  • codemasters race driver grid de yaptığını yine başarmış ve sistem dostu bir oyun geliştirmiştir. çift çekirdek işlemci (x2 5600), 2 gb ram ve hd 4670 li sistemimde detaylar high, 4x aa açık şekilde demo benchmarkından average 42 fps alarak kendine hayran bırakmış oyundur. ayrıca tam sürümü gün itibariyle dolanmaya başlamıştır etrafta.
  • colin mcrae rally 04'ten bu yana yapılmış en iyi rally oyunu.
  • bu kadar iyi olacağını beklemezken beni kalbimden vuran oyun olmuştur. grafik desen alası var, ses desen aynı şekilde, oynanabilirlik ise ilk dirt oyununa göre bariz bir biçimde geliştirilmiş ama richard burns rally kadar simulasyon değil zaten onu oynamak için çelik gibi sinire ve sağlam bir direksiyon setine ihtiyacımız var; kalsın. level atlamak çok kolay ama yarışlar ilk oyuna göre bariz derecede zor. en zor seviyelerde oynamak için kesinlikle direksiyon şart, bununla beraber biraz el alışkanlığı biraz da tecrübe ile klavye ile de güzel sonuçlar elde edilebilir, gamepad ile de tadından yenmiyormuş. rahmetli colin mcrae bu sefer oyunda tahtını bir anlamda ken block 'a terketmiş. kendisini bilmiyordum ama akıl almaz biçimde subaru'suyla driftler yapan bir insan olduğunu youtube'dan gördüm, ağzım açık kaldı. adam araba kullanmıyor sanki buz pistinde artistik paten ile hünerlerini sergiliyor. oyuna yakışmış diyebilirim ancak oyunda colin mcrae adına bir bölüm olmaması codemasters'a yakışmamış. insan menüde veya başka bir yerde adına senelerce oyun yaptığınız, dünyaca efsane olarak kabul edilmiş şövalyevari bir kişiliği görmek istiyor. grafikler nfs shift ile başabaş, ancak iki oyunun konsepti farklı olduğundan grafikleri ayrıca ele almak gerekir. her iki oyunda gerçekçi sürüş tarzını tam anlamıyla olmasa da hissettirebiliyor ama nfs shift'in özellikle araç içi modellemeleri hala pc için bir numara. ancak, dirt 2'deki lightning ve shader kullanımı dx 9 olsa bile çok başarılı. direct x demişken; oyun maalesef dx 9 ve dx 11 destekli. dx 11 desteğini de kısmen veriyor. o yüzden dx 9 ve 11 arasında ,bu oyun için söylenirse, fark yok gibi. oyunun config dosyasıyla oynanırsa ortaya çok daha güzel şeyler çıkıyor. optimizasyon ise ilk oyuna göre çok farklı. resmen yağ gibi akıyor, yormuyor ve kasılmıyor. codemasters, grid'deki kaliteyi arttırarak optimizasyonu en az grid kadar iyi yapmış. bu açıdan takdir edilesi. mw 2 ve dirt 2 görsel açıdan insanı hayretlere sürüklerken aynı zamanda her sistemde tatmin edici seviyelerde çalışması nedeniyle alkışı takdir ediyor, fazladan izin yazılmalı bu adamlara.

    son birşey daha, dirt'teki sürüş fizikleri çok olumsuz tepki almıştı ki hak ediyordu. ancak buna rağmen detaylı bir araç setup'ı* hazırlamak mümkündü. bu oyunda ise fizikler daha başarılı ancak ilk oyundaki detaylar yok. codemasters oyunları karıştırmış olmalı. basit ayarlar yaparak aracı yolda daha iyi hale getirebiliyorsunuz ama dirt'teki her süspansiyon için, ön ve arka downforce ve camber-caster ve toe in-toe out ayarları maalesef bu oyunda yok. özellikle lastik açılarını, difransiyel ayarlarını ince bir biçimde yaparsak o aracın ne biçimde yol tutuşuna etki ettiğini yarış simülasyonu oynayanlar çok iyi bilirler. tabi bir de lastik tipi seçimi var ancak o da yok. bu açıdan beni tatmin edebilmiş değil.

    özetle, bu oyun olmuş ve insanı zevke boğuyor. eksiklerine rağmen tatmin edici ve codemasters'ı grafik, ses, gelişmiş araç fiziği ve optimizasyonu yüzünden tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum. grid 2'yi de aynı biçimde beklediğimizi de kendilerine hatırlatalım bu vesileyle.

    edit: oyunun menü tasarımı ve müziklerini atlamışım. codemasters bu işi biliyor. menü tasarımındaki renkler ve yarıştığımız ülkere göre menünün ayrı bir havaya bürünmesi çok hoş. karavanımızdan çıkıp kalabalığın kendi halinde takılması, açık havada yankılanan ve menüde hareket ettikçe değişen müzik akustiği kesinlikle oyuncuyu daha yarışa başlamadan sarıyor. müzikler ise kesinlikle bomba. track list'i bilmiyorum ama albümünü yapsalar alırım o derece. bu kadar iyi parçaların bir arada toplandığı yarış oyunu bulmak zor.

    özür dileyerek gelen edit: ben codemasters'a kesinlikle haksızlık etmişim. üstat colin mcrae için üç farklı point-to-point rally'nin olduğu colin mcrae challenge isminde bir yarış serisi hazırlanmış. sadece ford escort mk2 ile yarışılabilen yarışları birinci bitirirseniz colin mcrae için hazırlanmış bir klip ortaya çıkıyor. hele video sonunda colin mcrae'in gülümseyen bir yüz ifadesiyle iskoç bayrağını görünce insanın içi bir hoş oluyor. ben de bilmeden yazığım satırlar için codemasters'tan özür diliyorum. efsanenin asla ölmeyeceğine dair çok güzel bir kanıttı bu. sırf o klip için bile oynanır bu oyun.
hesabın var mı? giriş yap