• modern toplumu tehdit eden en önemli tehlike.
    ilk önce bilinmesi gereken çomarizasyonun (çomarlaşma yani) belli bir ülkeye ait bir şey olmadığı. her ülkede çomar var. değişen şeyler bununla mücadele biçimi ve çomarların sayısı.
    çomarla mücadele amerikada farklı, avrupada farklı, uzakdoğuda farklı yapılıyor. dördüncü bir grup ülke ise hiç bir şey yapmadan bekliyor (bunlar çomar oranının en yüksek olduğu ülkeler. çomarlığın bulaşıcı olması da bir diğer sorun (merak edenler ikinci dünya savaşı almanyasına ya da geçen 10 yıldaki amerikaya bakabilir).
    bu konuda en pragmatik davranan uzakdoğu ülkeleri. insanların makine dişlisi gibi düşünmelerini sağladıkları için bu tehlikeden uzaktalar. amerikanın yaklaşımı biraz daha farklı. çomarlaşmayı engellemiyorlar (bkz: redneck) ancak yönetim kademesine sızmalarına da imkan tanımıyorlar. yine de bunu başarabilen bir çomar çıkıyor (bkz: george w bush). sonuçlarını da tüm dünya görüyor. avrupada ise çomar sayısını minimumda tutmaya çalışıyor.
    çomarizasyonun diğer handikapı ise bulaşıcı olması. örneğin almanya gibi son 200 yıldır eğitim, bilim v.b. konularda dünyanın önde gelen ülkelerinden birinde bile ortaya çıkan bir çomar (bkz: adolf hitler) ülkeyi yıkıma sürükleyebiliyor. bunu yaparken de toplum gözünü kırpmadan peşinden geliyor. bunun sebebi ise oldukça açık. düşünmek zor iştir ve çomar olunduğunda düşünmek gerekmez.
    çözümü var tabii. ama zor ve yorucu bir süreç. ilk önce toplumu eğitenleri çomarlıktan kurtarmak ardından da bunu tüm topluma uygulamak gerekir. çomarlara ve yaptıklarına karşılık düşük bir bedel.
  • demokrasinin sonucu olabilecek şey.

    "eğitim çaredir" demek kolay, ama eğitimin kalitesini yüksek tutmanın çaresi ne?... köy enstitüleri'nin başına ne geldiğini biliyoruz. günümüzde de eğitim sisteminin içinin boşaltıldığını, bilimsellikten uzaklaştırıldığını görüyoruz. bunlar biraz da kasten yapılıyor ve engel olamıyoruz.
hesabın var mı? giriş yap