• basketboldaki guard mevkisinin ikisinde** birden oynayabilen. ele avuca sığmayan, böyle tıfıl tıfıl gibim bi şey...

    bir kaç örnek verelim etraf şenlensin:
    (bkz: allen iverson)
    (bkz: jamal crawford)
    (bkz: dwayne wade)
    (bkz: ben gordon)
  • avrupa'daki en guzide ornegi: dejan bodiroga
  • genelde bunlar kisa boylu iki numara oyunculari olup, fiziksel zaaflarindan dolayi bir numara olarak oynatilirlar.
    bodiroga cok istisnai bir ornektir, o heryerde oynayabilir.
    yukardaki guzel listeye bi ekleme yapmak gerekirse, (bkz: steve francis).
  • swingman ile siksik karistirilan terim.
  • ülkemizden örnek vermek gerekirse harun erdenay olabilir.* ülkerde zaman zaman oyunun gidişatına göre 1 numara da oynadığı olmuştur.
  • ulkemizde pek rastlanmayan tipte bir oyuncudur. turk oyuncusu ya pas vermeyi sever ya sayi uretmeyi. ikisini birden genc ya$ta ogretmeye cali$irsan, birkac devreyi yakarsin. bu anlamda "tum spor kariyerini incelersek", tek gercek combo guard ($imdiye kadar) orhun ene olmu$tur (son 5-6 yil hic offguard'lik yapmami$ olsa da, pa$abahce donemlerini bilenler hatirlayacaktir 30'lu sayilara cikan orhun babayi). harun erdenay 4 mac, levent topsakal ise 2-3 yil point guard olmaya zorlanmi$, fakat bu deneme emrivakiden ileriye gidememi$tir.

    ben $ahsen yugoslav ekolunde de bu tipi kesinlikle goremiyorum. bir bodiroga'nin yaptigi $ey point guard'lik degil, topu sahalar arasi ta$imak ve olabildigince skor uretmektir. bu baglamda oyun kurucusuz bir takim olarak gorurum dejan'in oynadigi takimlari.

    gercek combo guard'lar ise nba'den cikar. cunku nba'deki point-guard anlayi$i, avrupa'daki gibi sirf asiste dayali degildir. nba guard'lari, tipi ne olursa olsun takimin skor uretiminde pay edinme arzusu icindedir. ha kimisinin asist yonu agirdir (j-kidd), kimisinin skor (ai), o ayri tuvalet makalesi..
  • combo guard türk basketbolu için yabancı bir kavramdır, türk combo guard benim izleyebildiklerim arasında yoktur, kanımca belki levent topsakal biraz ama orhun ene bir combo guard olarak nitelenemez. zira bu terim skor üreten pg'lerden ziyade gerektiği zaman off guard gerektiği zaman point oynayan ancak daha çok ikisini birden oynamayıp arada kaynayan* şahıslar için kullanılır.
    dejan bodiroga için ise combo guard demek zebraya eşek demek gibi bir şeydir. alakası yoktur. zaten yugoslav ekolündeki gibi disiplinli bir ekolde de combo guard'a pek rastlanmaz.
    combo guard terimi nba'a özgüdür. oradaki oyun stili, kuralları ve anlayışı ile bütünleştiğinde anlam kazanmaktadır. ncaa için bile bu terim biraz uzak kaçmaktadır.
  • turkiye liginde combo guard'i andiran tek oyuncu su an serkan erdogan'dir. gerci esas pozisyonu ikidir ama biri de kaldirabilir.
  • gelecek nesil basketbolcular icin;

    (bkz: caner oner)
    (bkz: cenk akyol)
hesabın var mı? giriş yap