• bir fransiz peyniri cesidi. tadi biraz eski kasar a benzer.
  • pastörize edilmemiş inek sütünden yapılan, fransa'nın franche-comte bölgesine özgü peynir çeşidi. kelime anlamı "ilçe"dir.

    çapı 40-70 cm arasında, yüksekliği 10 cm kadar olan silindirler şeklinde yapılıp yıllandırılır. bu bir silindir peynir hemen hemen 600 litre sütten elde edilir. çok sıkı üretim şartları vardır. sadece belirli bir çeşit ineğin belirli besinlerle beslenmiş, sağılan sütün acilen üretime sokulmuş ve sadece bir kez, o da en fazla 40 dereceye kadar kaynatılmış olması gerekir. sadece dışına tuz sürülmesine izin verilir. üretilen comte, 20 puanlık bir değerlendirmeye tabi tutulur (tat, görünüş ve bizim anlayamayacağımız türden birkaç faktör daha). 3 puan ve altında kalanların comte olarak adlandırılıp piyasaya sürülmesi yasaktır. diğerleri de puan aralığına göre etiketlenerek satışa sunulur. fransa'da marketlerde genelde 12 ve 18 aylıkları bulunur. bazı pahalı peynir restoranlarında ise 4 yıllık comte bulmak mümkündür.

    yağlı bir peynirdir, %45 civarında yağ içerir. dışı tozlu bir kahverengi, içi ise krem rengidir. tatlımsıdır. içinde yerken hissedilen minik minik sert noktaciklar vardir.
  • (comté) fr. shire.
  • appellation d'origine controlee çerçevesinde en çok üretimi yapılan fransız peyniridir.
  • bunun iyisini bulursanız, şarap sofranıza bir daha benzer klasmanda peynir koymanız zordur. kötüsünü de görmedim ya, o ayrı.

    kış sütlerinden yapılanı fındık, yaz sütlerinden yapılanı meyve aromalarını baskın bulundurur. ne kokusu kötü ne tadı çok keskindir, sıradışı güzelliktedir.

    sandviç ve salataya gelir ama en iyisi şampanya ya da güzel bir beyazla tüketmektir. bulun ve keyfini çıkarın.
  • (bkz: auguste comte)
  • fransizlarin peynir yapmadaki basarilaridir. cok kokmayan, hafif tatlimsi eski kasar modunda, kahvaltida bile tuketebileceginiz, ceviz ve avokado ile de cok yakisan bir peynir cesidi. belirgin kokusu olan hicbir peyniri tuketemeyenler icin bir alternatif olabilir. bulursaniz 18 aylik olanini deneyin.
  • bekleyip hafif sertleşince daha da lezzetlenen ve fındıksı tadı daha da belirginleşen, kırmızı şarapla mükemmel giden peynir.
  • ilk başta ağzınıza attığınızda "eski kaşar lan bu" dedirten, sonra hafif acı hafif tatlı tadıyla ve ağzınızda dağılışıyla gözyaşlarına boğulmanıza sebep olan şahane bir fransız peyniri. çok pahalıdır ama değer de şimdi verilen paraya. en iyi beyaz şarapla gider, acı tatlı dengesi üstüne şekerlimsi beyaz şarap. ama eski olacak şarap da.
  • ağızda eriyen fransız peynirlerinden biri daha. eski kaşara göre hem daha aromatik hem de daha hafif, yani ağzı burmayan bir tada sahiptir. fransada o kadar da pahalı değildir. 18 aylığı gayet makuldür.
hesabın var mı? giriş yap