• (bkz: cup of gold)
  • concacaf gold cup olarak bilinir ve 2009 yazında bu kupayı en çok kazanan meksika'yla ikinci en çok kazanan abd yine finalde karşılaştı. kazanan 5-0'lık bir galibiyetle meksika oldu.
  • 1963'ten 1989'a kadar concacaf championship adıyla düzenlenmişken 1991'de concacaf gold cup adını almıştır. 12 takım turnuvada yer alır. kupanın geçmişine bakacak olursak;

    abd 13, meksika 3, honduras 2, el salvador, kosta rika, guetamala, trinidad ve tobago ile haiti 1'er kez evsahipliği yapmışlardır.

    meksika 8, abd 4, kosta rika 3, kanada 2, honduras, guetamala ve haiti 1'er kez şampiyon olmuşlar.
  • kuzey ve orta amerika ile karayiplerin şampiyonunu belirleyen turnuva, concacaf'ın en büyük organizasyonu. toplam 12 takım ile gerçekleştirilen organizasyona kuzey amerika'dan birleşik devletler, kanada ve meksika otomatik olarak katılıyor. orta amerika kupası'ndan 5, karayip kupası'ndan 4 takım geliyor.

    2011 concacaf gold cup'ı meksika kazandı. zaten meksika doğal olarak bu kupanın her zaman için en büyük favorisi nitekim 9 defa kazanarak beklentileri karşılamışlar. meksika dışında birleşik devletler 4, kosta rika 3, kanada 2, honduras guatemala ve haiti birer kez kazanmışlar. meksika turnuvaya en fazla katılan ülke kategorisinde de lider.19 defa turnuvada yer alan meksika'yı 17 katılım ile guatemala takip ediyor. turnuva tarihinde dışarıdan katılan ülkelerde var; brezilya ve kolombiya 3'er kez, güney kore 2 kez, peru ekvator ve güney afrika 1 kez davet üzerine kupaya katılmışlar.

    eski cm efsanelerinden landon donovan 13 golle turnuva tarihinin en fazla gol atan futbolcusu. sanırım bu kategoride liderin meksikalı olmamasının sebebi onlarda çok daha fazla çeşitlilik olması.

    turnuvaya şu ana kadar en fazla ev sahipliği yapan ülke 11 defa ile birleşik devletler, onu 2 kez ile meksika takip ediyor. zaten turnuvanın adının gold cup'a çevrildiği 1991 yılından beri bu 2 ülke dışında ev sahipliği yapan bir ülke yok, daha öncesinde kupanın adı concacaf championship'miş.
  • şimdiye kadar oynanan yıllar ve şampiyonları aşağıdaki şekilde olan organizasyon:

    1991 - abd
    1993 - meksika
    1996 - meksika
    1998 - meksika
    2000 - kanada
    2002 - abd
    2003 - meksika
    2005 - abd
    2007 - abd
    2009 - meksika
    2011 - meksika
    2013 - abd
    2015 - meksika
  • turnuvanın tarihçesinde 2 ayrı dönem var;

    birincisi başlangıç yılı olan 1963'ten 1981'e kadar olan dönem ki concacaf championship imiş organizasyonun adı ve bu dönemde farklı şampiyonlar çıkabilmiş.
    honduras, kosta rika, kanada, gutemala ve hatta haiti bile şampiyon olabilmiş bu ilk dönemde. abd ise henüz piyasada yok. meksika ve kosta rika'nın 3'er şampiyonlukları var.

    ikinci dönem 1991'den günümüze dek süregelen turnuvanın şu anki ismini aldığı ve meksika ile abd'nin hegemonyasında geçen süreç.
    bu dönemde kanada sadece bir kere* şampiyon olabilmiş, onun dışında sadece meksika ve abd var.
    ilginçtir bu dönemdeki tüm turnuvalarda abd ya ortak ya tek başına bir şekilde ev sahipliği yapmış. aslında bu ikinci dönem abd'nin futbol tarihi dönemi gibi de görülebilir.
    nitekim 94'te dünya kupasına ev sahipliği yapan abd'de 90'lardan itibaren futbol yükselişe geçmişti.

    aslında 2. dönemde futbolun abd'de yaygınlaşması için sarf edilen çabanın sonuçları görülüyor. abd ve meksika kısmen de kanada dışındaki ülkeler hep devre dışı bırakılmış ve ev sahipliği bile verilmemiş.
    91'den itibaren suni bir müdahale var yani. bu yapay insan müdahalesinden dolayı rekabet ölüyor ve 2 ülkeli organizasyon haline geliyor.

    meksika ve abd'nin 30 yıldır koyduğu ambargoyu kosta rika, jamaika gibi ülkeler kırabilirler final oynamışlıkları da var bu ülkelerin. özellikle kosta rika içlerinde benim en ümitli olduğum ülke.

    turnuvaya katılan 16 ülke var. bir çoğu dünya futbolunda söz sahibi olamayan asya'daki tuhaf tuhaf ülkeler gibi takımlar. martinik, bermuda, curaçao, guyana gibi averaj takımı olabilenler.
    eli yüzü düzgün milli takım sayısı 5 falan. buna rağmen dünya kupalarına 3 + 1'den her sene en az 3 ülke gönderiyorlar ki yeni düzenlemede 6 ülke gönderebilecekler.
    yani çok çok dandik her maç 6+ gol yiyen ülkeleri saymazsak geriye kalan tüm ülkeler katılabilecek dünya kupalarına.
    dünya kupalarında en çok kıyak geçilen kıta, şüphesiz ki abd'nin bunda etkisi büyük. abd bu kıtada olmasa 2 tane falan alırlardı dünya kupalarına ki hakkı bu da bu zaten.
hesabın var mı? giriş yap