• kavram tasarımı ya da kavramsal tasarım olarak türkceleştirilebilecek yeni bir iş alanı. esasında kendi basına ayrı bir dal olarak algılanmaz, endüstriyel tasarımda ürünün ilk skeclerinde genel kavramı ve fikri oturtmaya yönelik asamasına da denir.
    fakat son zamanlarda sinema filmlerinde, oyunlarda vs... dekor, karakter, arac, yaratık gibi şeylerin tasarımı icin aranan elemanların yaptıgı iş olarak adlandırılmaya baslamıstır. endüstri ürünleri tasarımcıları veya illüstratörler bu işleri yaparlar genelde, yönetmenin istediği atmosfere göre objeler ve canlıların 3 boyutlu olarak algılanabilecek net cizimlerini yaparlar. concept art olarak da gectiği olur, işi yapacak adamın yapacagı işin detayına ve tarzına göre tanımlar değişebilir, nispeten yeni bir alandır, ülkemizde böyle bir sektör yoktur.

    conceptual artla yakından uzaktan alakası yoktur.
  • bu daldan ekmek yiyen adamların birkacı:
    (bkz: feng zhu)
    (bkz: stephan martiniere)
    (bkz: john foster)
    (bkz: james clyne)
    (bkz: sylvain despretz)

    ve tabi ki en tanıdık olanlardan biri (bkz: h r giger)
  • bu konuyla ilgili bircok amator ve profesyonelin konustugu, iş verenlerle iş arayanların bir araya geldiği siteler:

    http://www.conceptdesignforum.com/
    http://www.conceptart.org/
  • son zamanlarda yaşgünü tasarımları için ota boka ithaf edilen hede. hayır arkadaş internetten indirdiğin 2 görsele bebe fotosu yapıştırdığında konsept olmuyor. ben 2 gün elimle çizdiğim şeyleri birleştirip tasarım demeye hala hak görmüyorsam kendimde, hala acemiyim diyorsam sen bok yemelisin, bil istedim.
  • özellikle araba çizikleyen tasarımcılar aralarında sözleşmiş gibi neden tekerlekleri eşek kadar çizmekte? konsept araba tasarımında adı konulmamış bazı kurallar var sanırım, kafam kadar çizmeyene ekmek yok mu lan bu piyasada?
  • özellikle videoları teknoloji cahili turnusoludur. esasen nefret ederim bu tip videolardan. en büyük sebebi de gayri resmi "yeni" iphone videolarıdır.

    bir gün bir arkadaşınız gelir , heyecanla yeni iphone'un videosunu gördünmü diye sorar ama gerçekte resmi bir iphone videosu yoktur ortalıkta ve sizde farkındasınızdır ama yinede bi arama yaparsınız. bi videoya bakarsınız bir arkadaşınıza bakarsınız, bi videoya bakarsınız bir arkadaşınıza bakarsınız. ondan sonra olacaklara dikkatle karar vermek lazım. ya iyi hoş deyip geçiştirirsiniz ya da o videodakilerin gerçek olmadığını, videonun resmi apple videosu olmadığını, o özelliklerin henüz icat edilmediğini ve bunun gibi bir çok şeyi anlatmak zorunda kalırsınız.
  • müşterinin siparişine özel makina, otomasyon sistemleri gibi proje bazlı işler için de vardır bu. hatta tüm tasarım aşamalarında katma değeri en yüksek dilime sahiptir bile diyebilirim.

    yüzde 99 teklif vermek amacıyla oluşturulur. müşteri size ihtiyacını söyledi ve sizden fiyat teklifi ve termin bilgisi bekliyor. müşterinin ihtiyacını giderecek makinanın ya da ekipmanın tasarımını bile yapmak 3 ay sürecek diyelim. müşteriye teklif verebilmek için 3 ay bekletmek ahmaklık olur. hadi diyelim müşteri bekledi ve teklife olumsuz dönüş yaptı. 3 ay boyunca harcanan tasarım saatleri de boşa gitmiş olur.

    işte bu yüzden, iş büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genellikle sadece 1 hafta harcanarak konsept tasarım oluşturulur. detay konular tasarımda yer almaz. 3 boyutlu cad programları kullanılacaksa köşeli bir şekilde ham maddeler ve gelişi güzel bir şekilde standart elemanlar yerleştirilir. geniş bir alana yayılan hat projesi ise genelde sadece 2 boyutlu çizim yapılır. kabaca ham madde ve standart elemanların satınalma maliyeti hesaplanır. tasarım, proje koordinasyonu, imalat planlama ve imalat yönetimi gibi konular için harcanacak mühendislik saatleri de kabaca hesaplanır. yine kabaca imalat, devreye alma ve kurulum süreçlerinde harcanacak mavi yaka saatleri de kabaca tahmin edilir. toplam maliyetin üstüne kar da eklenerek müşteriye teklif ve termin bilgisi iletilir.

    teklif siparişe dönüşür ya da dönüşmez, bilemeyiz. ancak olur da teklif siparişe dönüşürse gerçekleştirilecek olan minimum 3 aylık tasarım sürecinin en yüksek katma değerli kısmı tekliflendirme sürecinde hazırlanan konsept tasarım olur. zira konsept tasarım, detay tasarım için yol haritasıdır. bu konsepti ortalama bir tasarımcıya da iletseniz her halukarda detay tasarımı ortaya çıkarır.

    bazı büyük firmalar da bunu görmüş olacaklar ki kendi bünyelerinde çalışan tasarımcılarına sadece konsept tasarım yaptırıyorlar. detay tasarımı ise ya başka bir firmaya taşere ediyorlar ya da saat hesabı kiraladıkları taşeron tasarımcılara yaptırıyorlar. böylelikle katma değeri düşük süreçler dışarıda gerçekleştirilirken içerideki tasarımcılar sadece yüksek katma değerli işlere odaklanıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap