• sahsen hic beceremedigim bir olaydir. yapanlari cok takdir ettigim, hatta cok iyi yapanlara delicesine taptigim gibi, su siralarda hakkinda bircok makale okudugum olaydir. "konsept dizayni" da diyebiliriz pek tabii.

    kisacasi conceptual design olarak da bildigimiz sey, bir film, bilgisayar oyunu, kitap ve benzeri proje icin uretilen hayal urunu birtakim manzaralarin, canlilarin, karakterlerin, teknolojilerin, aletlerin (silah, vs.) ve hatta araclarin (ucak, uzay gemisi, vs.), yine projenin kendisi tarafindan belirlenmis birtakim cizgilerin disina cikmayacak sekilde ve projenin dogasina sadik kalinarak yaratilmasi olayidir.

    amerika'da bircok buyuk sanat okulunda enine boyuna ogretildigi gibi, ilustrasyon ile karistirilmamalidir. konsept dizayni yapilirken belli basli birtakim kurallara uyularak yepyeni birsey ortaya cikarilir.

    daha cok cizgi roman tarzinda yapilan cizimlerde, sanilanin aksine ozellikle detaya cok onem verilir. karaktere ve dizayna tamamiylen atmosferi katan sey detaydir. aslinda kaba ve kalin cizgiler kullanilir ve temizlige o kadar onem verilmez. istenilen sey, mumkun oldugunca kisa surede ilginc bir dizayn ile ortaya cikilmasi, belli basli aranilan ozellikleri gostermesi, eger dizayn kabul edilirse de cok daha detaya inilmesidir.

    amerika'da, ozellikle de bati yakasinda su siralarda cok populer olmus bir meslek dalidir. bu alanda basarili olan sanat okulu mezunlari, veya bu alanda okumamis ancak kisa bir kurs gormus mezunlar, belli basli pozisyonlar icin yarisirlar. lakin eli iyi kalem tutani oyun firmalari ve film sirketleri havada karada kapmazlar, bu yuzden de bircok muthis yetenekli insan issiz kalmistir, freelance calismak zorunda birakilmistir.

    birkac tane de site adresi verelim, daha bir bilinsin, ogrenilsin, meraklilar meraklarini dindirsin:

    http://www.conceptdesignforum.com/
    http://www.conceptart.org/

    (bkz: ukte inside)
  • anime dünyasında storyboard çizimleri örnek olabilir.
  • (bkz: concept design)

    karıstırılmaması gereken, konuyla gayet alakasız bir kavram olarak;
    (bkz: conceptual art)
hesabın var mı? giriş yap