• bilmeyenler, "ulan ne alaka? alt tarafı tekirdağ ilçesi, ne kadar farklı veya özel döneri olabilir ki?" diyebilir ancak gerçekten vardır böyle bir şey. çorlu'da doğup büyüdüm, 5 sene istanbul'da yaşadım. ülkenin farklı şehirlerinde döner yedim. gelgelelim çorlu'dakinin tat olarak yanına yaklaşabilenini ancak ankara'da gördüm. özellikle istanbul ve kocaeli'de "döner" diye sattıkları şey taş gibi ekmeğin içine koydukları ot ve üzerine serpiştirdikleri tavuk dönerden ibaret.

    bir obur olarak döneri güzel yapanın büyük ölçüde sos ve malzeme uyumu olduğunu düşünüyorum. yani iyi döner yapmak o kadar zor bir şey olmamalı. çorlu'daki gerçekten bambaşka. ekmeği, sosu, tavuğu... hepsi ayrı güzel resmen.

    dediğim gibi buna en çok yaklaşabileni bence ankara'da. o da yine genelde hatay/antakya usulü dedikleri, soslu döner. yoksa çoğu şehrin "yerli" döneri gerçekten hiçbir özelliği olmayan, insana tahta yiyormuş gibi hissettiren türden.

    ben genel konuşuyorum tabii, eminim ki türkiye'nin her şehrinde benzer tatta döner mevcuttur... 15 milyon insanın yaşadığı yerde güzel döner olmaması mümkün değil. benim bahsettiğim her yerde bulunabilecek, nispeten uygun fiyatı olan, herkesin istediği hemen her an ulaşabileceği standart döner. çoğu şehirde bu döner işte çorlu'daki gibi değil, yanından bile geçemez.

    hele bunların beyaz bir sosu var ki ne olduğunu yıllardır anlatmama rağmen kimseden öğrenemedim, kimse anlamadı... tadını bile doğru dürüst hatırlamıyorum ama muhteşem bir şeydi. kıvam olarak yoğurt-ayran arası bi' şeydi, beyazdı. yani o sosu boş ekmeğin içine dökseniz bile dünyanın en lezzetli ekmeğini yemiş olurdunuz muhtemelen, öyle bir şeydi. aynısından başka hiçbir şehirde veya ilçede göremedim.
hesabın var mı? giriş yap