• coulomb kanunda parcaciklarin birbirine uyguladiklari kuvvetin parcaciklar arasi mesafenin karesiyle ters orantili oldugunu soyleyen 1/r^2 ifadesindeki "2" aslinda 2 degil, w = (2.9 +- 3.1)*10^-16 olmak uzere, (2+w)'dir, ozetle: 2'ye cok yakindir. bunu da 1971 yilinda williams, foller ve hill beyler gosteriyor..

    tabi bir de (bkz: gauss yontemi)
  • "kuvvet, uzaklık'ın -kabaca- karesiyle ters orantılı olduğuna göre, keşfedelim orayı burayı, yakınlaşalım; görsün yamyamlar kuvveti..." gibisinden bir kanun olsa gerek.

    not: fonda vangelis'in çaldığı kabul edilecek.
  • durgun ve noktasal bir q yükünün kendisinden r uzaklıkta bir q yüküne uyguladığı kuvvet

    f=(1/4*pi*epsilon)*(q*q/r**2)
  • gerçekte; bir inşaat mühendisi olan coulomb üç kanun(yasa) önermiştir. 1. yasası, sürtünme, iç gerilme üzerine’dir. f= kn biçimindedir. k gerilme katsayısı, n birbirlerine değen iki cismin ara yüzeyine dik olarak etkiyen kuvvet, f, cisimler birbirlerine göre devinince devinim doğrultusunda oluşan sürtünme kuvvetidir. bu yasa inşaat mühendisliği ile mukavemet kuramı’nın temel yasasıdır. ikinci ve üçüncü yasaları; elektirik ve mıknatıs yüklerinin etkileşimini verir. fce=a q1*q1 /r12*r12 ile fcm=b p1*p1 /r1*r12 biçimindedir.
    fn =-g m1*m2 /r12*r12 biçimindeki newton evrensel çekim yasası ile birlikte düşünülünce boyut değişimler yapılınca kuaternion cebiri ile bu üç yasa tek bir yasa biçiminde yazılabilmektedir. (türk fizik derneği kongresi 1984 )
  • bir parçacığın diğer bir parçacığa yapışması suretiyle üzüm salkımı gibi bir formun oluştuğunun kanunu. **
  • yüklü iki cisim arasında ki etkileşme kuvvetini veren bağıntı.

    yasaya göre, bu etkileşme kuvveti yük miktarı ile doğru orantılı ve cisimler arasındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır.
  • charles augustin de coulomb, elektrik yüklü cisimlerin etkileşimlerini incelemek için yaptığı çalışmalar sonucunda, elektrik yükleri arasındaki itme ve çekme kuvvetleri hakkında “iki noktasal elektrik yükü birbirlerini aralarındaki uzaklığın karesi ile ters, yüklerin mutlak değerlerinin çarpımı ile doğru orantılı olarak iter ya da çeker.” sonucuna ulaşmıştır. bu sonuç coulomb kanunu olarak bilinmektedir.
  • coulomb yasası, elektrik yüklü iki nesne arasındaki gücün, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olduğunu söyler. yani, örnek olarak, nesneler arasındaki mesafe dört katına çıktığında, güç on altı kat düşer. güç akım üretmesi ile doğru orantılıdır.

    f=k(e) |q1q2| ÷ r^2

    ---k(e); coulomb sabiti
    ---q1 ve q2; yük büyüklükleri
    ---r; skalerdir ve yüklerin arasındaki uzaklıktır.

    diğer bir deyiş ile newton'ın yerçekimi kanunu elektrikte bu şekilde yansır. coulomb yasası 1785 yılında fransız bilim insanının 17912 e kadar yazdığı yedi parçalık makale serisinin ilki olarak yayınlandı. coulomb devam eden deneylerinde manyetik güçleri birbirine bağlayan benzer bir prensip daha keşfetti. buradan başka bilim insanları yerçekimi, manyetizma ve elektrik arasında bir ilişki olabileceği sonucuna vardılar. fakat coulomb böyle bir çıkarım ile ilgilenmiyordu. elektrik ve manyetizmanın iki farklı akım olduğuna inanıyordu. elektromanyetizma fenomenini ifade etmek, hans christian oersted, andre- marie ampere ve en önemlisi de micheal faraday' e kalacaktı.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap