• şu haber'i okuduktan sonra, ömrümüzün virüsün tamamen yok olmasını görmeye yetmeyeceğini düşünüyorum.

    salgına yol açan virüs ve bakterilerin büyük çoğunluğu tamamen yok olmamış. küçük bir kısmının yok olması ise yüzlerce yıl sürmüş.

    bitti denilen ispanyol gribi, şimdiki influenza virüsü olan h1n1' in mutasyona uğramamış haliymiş.
  • 2021'de defolup gidecek olan virüstür.
  • ingiltere influenza ve pneumonia kaynaklı ölümleri covid-19 ölümleri ile karşılaştıran bir çalışma hazırlamış: https://www.ons.gov.uk/…ween1januaryand31august2020

    durumu olmayanlar için görsel: görsel
  • dün gece covid koordinasyon grubundan artık toraks bt pozitif hastaları pcr sonucu pozitif olmadan hiçbir şekilde filyasyona dahil edilmeyecek şeklinde güncelleme geldi. sadece aile hekimi izlemi var 7 gün. filyasyon yok. temaslı takibi yok. düşünsenize tomografi bazı vakalarda kesin tanı koyduracak derecede covid 19 spesifik iken sen tut bunları pcr negatif çıktı diye vaka olarak sayma filyasyon yapma temaslı takibi yapma. sayıları az göstereceğiz diye iyice sıvamaya başladılar. sadece tomografi çekip sen covidsin arkadaş dediğim fakat sürüntüsünün negatif geldiği bir cok hastam oldu. hepsi de ailecek covid geçirdiler. yeni güncellemeyle pozitif olmayan hiçbir hasta covid olarak sayılıp vakaya dönüşmeyecek dolayısıyla filyasyon ekipleri tarafından favipravir de başlanmayacak.

    not: bilmeyen arkadaslar için sistem tomografisi covid 19 uyumlu hastaları sürüntüleri negatif dahi gelse otomatik olarak vaka gibi kabul edip filyasyona ekliyordu; temaslı takibi yapıyorlardı. favipravir başlanıyordu.

    edit: bu sabah hsys sistemi dedigimiz takip sisteminden baktığımızda 470 civarında olan ilçedeki gelmiş geçmiş toplam vaka sayısı 380 civarlarına düşmüş. 90 civarı bt pozitif pcr negatif olan vakalar ise buhar olmuş uçmuş erişilemiyor.
  • covid 19 hakkında hala bilmediklerimiz, bildiklerimizden fazla. ayrıca virüs sürekli evrim geçirip, farklı kılıklara giriyor ve değişik klinik tablolar sergiliyor. bu nedenle bazen hastaları yakalamak zor olabiliyor. kalp kasını tutup myokardit yaptığı ise bilinen bir durum. asıl uzun dönem komplikasyonların ve sebep olacağı sekellerin neler olacağını kestirebilmek çok güç. bu nedenle bu virüs bizi yıllar sonra bile şaşırtmaya devam edecektir. o nedenle kendimizi genç, dayanıklı, bağışıklığı güçlü, süpermen vs sanmayalım, tedbirlere devam edelim. hastalığı nasılsa geçireceğiz gibi bir aymazlığa düşmeyelim. geçirdiğimiz zaman "amma da abartmışlar, bu korona da bi bok değilmiş" filan demeyelim. aylar, yıllar sonra, bir gece ansızın farkında olmadığımız bir sekel yüzünden göçüp gitmeyelim bu dünyadan...

    edit: böyük "virolog" arkadaşlardan birisi yazdıklarımı beğenmemiş. hakaret etmeyi de ihmal etmemiş. üzülüyorum böyle kompleksli arkadaşlara...
  • sağlık profesyonelleri bir süredir 2. kez enfekte olan hastalardan söz ediyorlar ki bu toplum bağışıklığı ya da sürü bağışıklığının bu hastalık özelinde çözüm olmayabileceğini, üretmeyeceğini düşündürüyor.
  • çember gittikçe daralıyor...

    artık çok yakınlarımızdan pozitif vakalar duyuyoruz.

    bugün de en yakın dostum pozitif çıkmış.
    dün görüşmeyi düşündüğümüz.

    bakalım ne zaman yakalanacaz. umarım sancısız atlatırız.
  • ilçemizin eski belediye başkanının covid-19 pozitif testi pozitif çıktı babam da yarım saat falan kendisiyle görüştüğü için karantinaya alındı.
    başkan hiç yerinde durmaz her gün onlarca yere girer çıkar onlarca kişiyle kişiyle görüşürdü. hiç bir zaman aktif vaka sayısı 20'yi geçmeyen ilçemizde bu günden sonra neler olacak göreceğiz.

    edit : 45 kişi karantinadaymış pazartesi test yapılacak
  • covid-19'u atlattık ama bir türlü antikor oluşup oluşmadığını öğrenmek için antikor titrasyon testi yaptıramadım. üniversite hastanesinde bile dr eğer bir yerde yaptırabilirsen banada söyle bende yaptırayım diyor. özel hastaneler 500 tl para istiyor test için.
  • britanya'da sokağa çıkma kısıtlamalarının yürürlükte olduğu dönemde 36 bin 61 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonucu açıklandı. 26 nisan-27 haziran tarihleri arasında ingiltere, galler ve kuzey irlanda'da yapılan testlerden 115'inin pozitif çıktığı, hastalık belirtisi göstermeyen asemptomatik vakaların pozitif sonuçlarda büyük çoğunluğu oluşturduğu tespit edildi.

    araştırmaya göre test sonucu pozitif çıkan kişilerden sadece 16'sı testin yapıldığı gün semptom gösterirken geriye kalan 99 kişide hiçbir semptom gözlenmedi. testin yapıldığı gün belirti gösteren 142 kişinin testinin negatif çıktığı da not edildi.

    ingiltere'de sadece koronavirüs semptomları gösteren, geçmeyen öksürük, ateş ya da tat ve koku kaybı bulunan kişiler test yaptırmaya teşvik ediliyor, pozitif vakalarla temaslı kişiler ilk etapta evlerinde karantinaya gönderiliyor. araştırma sonuçları, şu an uygulanan test politikasının pozitif vakaların büyük çoğunluğunun tespit edilememesi riskini beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor.

    londra üniversitesinden salgın hastalık uzmanı ırene petersen, "test sonucu pozitif çıkan bu kadar çok insanın test günü semptom göstermemiş olması, gelecekteki test stratejilerinde değişiklik gerektiriyor" dedi.

    petersen, sonuç olarak virüsün sessizce yayılmasını ve yeni salgın dalgalarını önlemek için testlerin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. araştırmacılar, diğer ülkelerde yapılan benzer araştırmalardan farklı sonuçlar çıktığını da not etti. asemptomatik vakaların toplam pozitif vakalara oranının çin'deki bir araştırmada yüzde 5, izlanda'daki bir araştırmada yüzde 43 çıktığını belirten bilim insanları, araştırmalarda kullanılan örneklemlerin farklı sonuçlara yol açabileceğine işaret etti.

    https://www.medimagazin.com.tr/…i-11-681-91712.html
hesabın var mı? giriş yap