• covid polikliniği yapan bir kişi olarak naçizane tavsiyelerim var. özellikle yaşı genç olanlar olmak üzere, biri ilenyakin temaslı iseniz ve belirgin şikayetiniz yoksa test yaptırmak için hastaneye gitmeyin. kotulesirseniz öyle gidin. hiç şikayeti olmayan adamlar günde 50 pozitif çıkan polikliniğe girip konuşuyorlar ve kabine girip örnek veriyorlar. hiç gerek yok.
    aynı şekilde basitçe boğaz ağrısı, ses kısıklığı, hapşırma, burun akintisi olanlar, gelmeyin... bunlar kaldık nezle belirtileridir boşuna riske atarsınız kendinizi.
    e ne zaman gelelim hocam?
    ateş öksürük nefes darlığı herhangi biri varsa,
    kas eklem ağrıları, baş ağrısı boğaz ağrısı ishal tat koku kaybından "en az" 2 tanesi varsa o zaman gelebilirsiniz. ancak şunu bilin, servisler dolu, yatma ihtimaliniz düşük. o yüzden kotulesmeden her türlü gelmemenizi tavsiye ederim.
  • olduruculugu griple aynî gibi gorunsede gerçek öyle değil. grip salgını olduğunda önlem alınmıyor ama korona da önlem alınıyor ona rağmen ölüm oranları ayni. hiç önlem alınmasaydı çok daha öldürücü olurdu.
  • israil'deki necef ben-gurion üniversitesi'nden araştırmacılar, yoğurt ve kefirdeki bazı moleküllerin, kovid-19'un neden olduğu bir komplikasyonun tedavisinde kullanılabileceğini öne sürdü.

    söz konusu komplikasyon, son derece tehlikeli "sitokin fırtınası" diye biliniyor. sitokin fırtınası, bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırmaya başlamasıyla meydana geliyor ve kovid nedeniyle hayatını kaybedenlerin ölüm nedenlerinin başında geliyor.

    hakemli bilimsel dergi microbiome'da yayımlanan araştırmanın yazarlarından prof. dr. raz jelinek, "sitokinler, vücudun virüsler gibi işgalcilerle savaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bağışıklık molekülleridir" diye konuştu:

    ancak belirli durumlarda vücut aşırı hızlanır ve çok fazla sitokin salgılar. o kadar çoktur ki sizi öldürür. kovid'de de olan budur bilim insanları nedenini tam olarak bilmiyor.

    the jerusalem post'a konuşan jelinek'e göre doktora öğrencisi orit malka, koronavirüs salgınından birkaç yıl önce yoğurdun tedavi edici bir etkisi olduğunu fark etti ve jelinek'in laboratuvarında çalışmaya başladı.

    böylece iki bilim insanı, yoğurttaki antibakteriyel ve antienflamatuvar özelliklere sahip molekülleri belirledi.

    "yoğurtta antienflamatuvar özelliklere sahip moleküller bulmuştuk, bunu biliyorduk" diyen jelinek, şöyle devam etti:

    kovid başladığında, bu moleküllerin sitokin fırtınasına karşı etkili olup olmayacağını görmeye karar verdik.

    böylece jelinek ve malka, tasarladıkları deneyde farelerde sitokin fırtınasını tetikledi ve neler olup bittiğini izledi.

    sitokin fırtınasına maruz kalan ve söz konusu moleküllerle tedavi edilen fareler tamamen iyileşmişti. moleküller sitokin fırtınasını ortadan kaldırmakla da kalmamış, aynı zamanda bağışıklık sisteminde denge sağlamıştı.

    bunun yanı sıra profesör, malka'yla birlikte kefirle başka deneyler de yaptıklarını ve bu moleküllerin hastalık yapan bakterilerle savaşma potansiyeline sahip olduğunu düşündüklerini aktardı.

    araştırmacılara göre moleküller, örneğin kolera etken maddesinin hastalığa neden olma yeteneğini (virülans) önemli ölçüde azaltabildiğini de gösterdi. zira bakteri hücreleri arasındaki iletişimi bozabiliyorlardı.

    jelinek bunu şöyle açıkladı:

    bu, insandaki hastalık yapıcı bakterilerin virülansının, yoğurt veya kefir gibi probiyotik süt ürünlerindeki moleküllerle azaltılabileceğinin ilk göstergesi.

    öte yandan, jelinek ve malka'nın araştırması, yoğurdun kovid-19'a etkisinin incelendiği ilk çalışma değil.

    temmuz 2020'de fransa'daki 25 kişilik bir araştırma ekibi, kovid kaynaklı ölüm oranlarının düşük olduğu ülkelerde halkın, fermente gıdaları bolca tükettiğini ortaya koymuştu.

    ekip yunanistan, bulgaristan ve türkiye gibi yoğun miktarda yoğurt veya kefir tüketen ülkelerde ölüm oranlarının düşük olduğunu ifade etmişti.

    kaynak
  • pcr testine guvenilmemesi gereken hastalik. 8 gun once ani usume ve titreme yasadim. ates 37.5 civari. oksuruk, bogaz agrisi, sirt agrisi, tat koku kaybi hic birisi olmadi. ama ates cok dusmedi. 3 gun sonra ilk pcr i yaptirdim sonuc negatif. ama ates gecmeyince kan testi+tomografi+bir pcr daha yaptirdim. pcr gene negatif, ama tomografide pnomani baslangici yakaladi doktor ve 1 torba ilacla tedavime gun itibari ile basladim. eger semptom varsa sadece pcr degil detayli tetkiklerinizi yaptirin, maalesef pcr larin keskinligi oldukca dusuk.
  • gerçekle yalan arasındaki en zorlayıcı ilke şu son sene.
  • değişik şeyler denenen salgın.

    - mesela pazar günü yapılan yds sınavında, ösym pozitifleri aynı sınıfta sınav yapmayı uygun bulmuş. tam 9 kişi. evet. sadece o binada 9 aday evden çıkacak, onca yol tepecek, aynı sınıfta 3 saatlik sınava girecek ve eve dönecek. kaçı geldi bilmiyorum ama değişik bir deneme.

    - mesela mesela ilkokullarda uzaktan eğitim var ama ilkokul öğretmenleri aşılanıyor. ortaokul, lise idarecileri hergün okulda ama aşı yok.

    değişik.
  • dikkatimi çeken bir şey var yine bu vaka sayısı, hasta sayısı ve vefat sayılarıyla alakalı.
    2020 sonlarındaki 2. dalgada günlük vaka sayısının ulaştığı en yüksek sayı 32 bin küsürlerde, günlük hasta sayıları 7000lerdeydi ve listedeki toplam ağır hasta sayısı da yanlış hatırlamıyorsam 7000lere dayanmıştı ve maksimum günlük vefat sayısı da 270i geçmemişti o dönem.

    şimdi aşılama yapıldı belirli yaş ve risk gruplarına, virüs mutasyona uğradı, daha az öldürücü & daha az hasta yapıyor dediler mutasyona uğramış hali için. dedikleri kısmen de doğru gibi görünüyo listedeki hasta sayısına bakınca, günde 60bin küsür vaka varken bile listedeki günlük hasta sayısı 3000leri aşmadı bu dönemde. toplam ağır hasta sayısı da 3319 bugün itibariyle. ama günlük vefat sayısı 2 gündür 300ün üzerinde geliyor yine.

    yani sizce de çok büyük bir tezat yok mu burada da? ya da şöyle mi demeliyiz; daha az kişiyi hasta yapıyor ama hasta yaptıkları arasındaki ölüm oranı önceki döneme göre çok daha yüksek?

    tabi tüm bu çıkarımlar sayıların şeffaf ve gerçek olduğu bir dünyada geçerli.
  • türkiye'nin de aralarında bulunduğu orta halli ülkelerde sonbaharda son bir dalga gelebilir. 2022 yazında ise tamamen kontrol altına alınır.
  • varsa doktor arkadaş sorularıma cevap verirse sevinirim

    soru 1.pcr a mı güveneceğiz akciğer tomografisinemi ?

    2 nisan günü soğuk algınlığı endişesi ile kayseri acıbadem hastanesinde muayene oldum.akciğer tomografisi çekildi kan tahlilleri yapıldı ve ardından pcr testi yapıldı

    doktor akciğer tomografin temiz,kan tahlilin temiz dedi ama pcr pozitif

    bu nasıl oluyor? ben bu pcr pozitif yüzünden 10gün karantinada kaldım +favipavir içmeye başadıktan sonra günlerdir geçmeyen bir öksürüğe sahibim artık

    2.benimle aynı evde kalan anne ve babama da test yapıldı babam 1.testte negatif çıkarken 3 gün sonra rahatszılanıp izinli doktor muayenesine gittiğinde akciğerde ufak ufak covid tutulumu görüyorlar ve testi pozitif çıkıyor bu normal

    3.bu 15 günlük süreçte annem 1.benden dolayı pcr testi veriyor negatif
    2.babamı kontrole gelen filyasyon ekibi önlem amaçlı pcr alıyor negatif
    3. biraz rahatsızlanıyor ateşi çıkıyor izinli muayene olmaya gidiyor ordaki pcr negatif
    4.rahatsızlığı geçmiyor dün kendisinide acıbadem kayseride muayene ettiriyoruz akciğer tomografisinde c19 tutulum var diyor doktor ama 4.testte negatif

    not: ben 1 ay önce sinovac aşışı oldum
    babam 1ay önce sinovac 1 i oldu covid olmadan 1hafta öncede sinovac 2 yi oldu
    annem babamla beraber sinovac 1 i oldu

    buyrun bu sorularıma cevap verin

    soru 2 :benim akciğerler temiz ama pcr pozitif nasıl oluyor ?

    soru 3 :annemin akciğerlerde tutulum varken pcr negatif nasıl oluyor ?

    yoksa pcr yalan mı
hesabın var mı? giriş yap