• kendilerini cool veya daha kötüsü akıllı sanan kitledir maalesef...

    yok kolonya kalmaması imiş, yok marketleri boşaltmakmış... bunlar emin olun hiç bir şey. avam öyle bir şeydir ki çok daha korkup çok daha ekstrem noktalara götürebilirler bu durumu. doğru olan tedbiri elden bırakmamak. maalesef kendi kendini besleyen bir süreç bu.

    virüsün şu günkü tablosuna bakarak vay efendim 4000 kişi öldü, yok efendim kanser daha tehlikeli, yok mevsimsel grip de böyle öldürüyor diyenler var. ulan gerizekalı bu saydıklarının hangi biri üstel bir şekilde yayılıyor söyler misin?

    hastalığın dünyada ilk ayları, nereye gideceği meçhul.

    çin çok katı ve sıradışı bir karantina ile kontrol altına alabildi ancak. italyanlar ülkeyi kapattı. güney kore, japonya çok kontrollü ve detaycı şekilde mücadele ediyorlar. neden diye düşündün mü?

    dünyada hiç bir ülkenin, bu salgının kitlesel hale geldiği durumu kaldırabilecek bir sağlık sistemi yok! bugün yüzde 3 ila 6 arasında olan ölüm oranı kitlesel durumda %25 ve yukarısını görebilir rahatlıkla. çünkü hastalığın seyrinde zatürre yer alıyor ve hastanın entübe edilmesi gerekiyor. akciğerlerin verimliliği çok çok düşüyor. mekanik solunum desteği olmadan enfekte olmuş yüzbinlerce/milyonlarca insanın ölüm oranının ne olacağını anlayabiliyor musun acaba kıt beyinli?

    sana şöyle söyleyeyim, şu araştırmaya göre 2010 yılında abd'de tam nitelikli (full-feature) mekanik ventilatör cihazı sayısı 62188. her yüz bin kişiye 19.7 medyanla cihaz düşüyor. tam nitelikli olmayan cihaz sayısı ise 98738 olarak dile getirilmiş. toplasan iki yüz bin etmiyor, haydi bugün iki yüz bin olmuş olsun, yüz bin de benden koy üç yüz bin olsun. amerikanın nüfusunu biliyor musun acaba istatistik özürlüm?

    şu an italya dahil hiç bir ülkede salgın sağlık sisteminin sınırlarına taşacak ölçüde yayılmadı henüz; eğer öyle bir noktaya varılırsa bir ülkede o zaman bu virüsün ölüm oranları korkunç bir şekilde artacak. telaş edenler, panik yapanlar ilerleme hızına ve devlet ve toplumların ve bireylerin tepkilerine bakarak bu değerlendirmeyi yapıyorlar.

    işin sonunda ciğerlerin sıvı dolu bir halde %20 kapasite ile çalışırken tıbbi cihaz yetmezliği nedeniyle pisi pisine gitmek var bir noktada. panik yapanları alaya alıp cool görünmeye çalışmaktansa biraz panik yapın ve şu salgının durdurulması için belki son fırsat olan şu zamanlarda bir işe yarayın.

    edit: çok mesaj geldi, üsluba takılanlar olmuş. kusura bakmayın ama dünyada şu gün olup bitene bakıp "ehh işte be mevsimlik gribin bir üstü", "2-3 hafta yatar atlatırız", "almanya şöyle böyle dedi", "profesörler şunu bunu dedi" diyerek; bu salgını hafife alan kişiler en hafif tabiriyle idrak yolları kapalı, algı kanalları kilitlenmiş ve başkaları tarafından yönlendirilmeye hazır gerizekalılardır.

    wuhan'da hastalığı atlatan ingiliz channel-4 kanalında konuştu. 40 yaş civarında, sigara kullanmıyor, alkol tüketimi çok az... buna rağmen ciğerleri %20 oranında çalışmış ve iki haftalık yoğun bakım/entübasyon süreci ile atlatabilmiş ancak.

    çin'de olan süreci biliyoruz. italya'ya bakalım. başta normal bir salgın süreciyle yönetebileceklerini düşündüler. alınması gereken lokal karantina kararlarını erteledikleri için bugün ülkeyi kapatmak durumunda kaldılar. bir ülkenin kapatılması ne demek düşünebiliyor musunuz? tüm ekonomik faaliyetlerin durdurulması ne demektir? herkesin zorunlu bir ev hapsinde olması nedir kavrayabiliyor musunuz?

    oysa bir çin süreci vardı ortada. wuhan eyaletinde bölgelere göre çok sıkı ve katı bir karantina uygulandı ve sonuç alıyor görünüyorlar.

    bugün bizim ülke olarak önümüzde hem çin hem italya örnekleri var. bugün çok katı görünen bazı tedbirleri almazsak yarın biz de komple ülkeyi kapatmak durumunda kalabiliriz.

    çok basit canlılarız, yerleşik algılar ve kaçış yönelimli iyimser senaryolar ile kendimizi felaket senaryolarının dışında kalacak şekilde konumlandırarak hayal kurmayı seviyoruz örneğin. temel eğilim bu. devletlerin ekonomi ve sistem işlerliği kaygısı ile geç kararlar alması ve olan biteni gizleme yoluna gitmesi engellenebilecek bir salgını çok ciddi boyutlara getirdi.

    ülkemizde bu salgın doğru düzgün konumlandırılmıyor. en basitinden şu an okullar tatil edilmeliydi. yetişkinler olarak ne kadar dikkat edersek edelim, anne-babası vb. kaynak üzerinden virüs edinip taşıyan çocuk okul ortamında bir anda onlarca taşıyıcı tetikleyebilir. bir adım sonrası ise bu üstel büyüme eğilimi ile doğrudan doğruya kitlesel salgın demek. hastalığın erken kuluçka döneminde katı bir şekilde kontrol altına alınması yerine, halk panik olmasın vb. saik ile yaygınlaştırılmasına dönüşüyor.

    yapabileceğin şu güzel kardeşim, örneğin kolonya alanlarla dalga geçmek yerine, örneğin bir şey olmaz demek yerine, örneğin ben risk grubunda değilim demek yerine okullar tatil olmasa bile çocuğunu okula gönderme - ki anlayıp tatil etsinler, sistem saat gibi işleyecek demek yerine kendi kişisel çevren için alabileceğin tüm tedbirleri al - abart, kıyamet senaryosu kur demiyorum ama bir şeylerin olağan olmadığı kesin, bunu gör ve tedbir al diyorum. çünkü sen bir şey olmaz dedikçe yerleşik kalıplarla hareket eden sistem ertelemeye ve gizlemeye devam edecektir.

    son olarak bergamo'da ki şu doktor durumu güzel özetliyor (tüm twit serisini okuyun): umursamazlık ve bilinçsizliğe göre panik daha iyidir!

    not: tüm karşıt argümanlara kanıt içeren güçlü yanıtlarım var ama vaktim yok. bu yüzden daha çok detaya giremedim ama samimiyetle söylüyorum, hayatlarımız boyunca gördüğümüz en ciddi ve ekstrem süreç ile karşı karşıyayız, lütfen hafiye almayın.
  • panik yapmadığım için tüm sözlük adına çok özür dilerim. ne kadar avam ve salağım, çok utanıyorum.

    haydi gencolar crispr ile hemen virüse dayanıklı insan üretiyoruz. biraz panik yapalım da çözelim haydi.
  • (bkz: elon musk)
  • hafife almayip ne yapalım? günde 13 bin insan aciliktan ölüyor, açlığı hafife alanda orospu çocuğudur o zaman.
  • panik yapın demiyoruz zaten arkadaşlar, başlıktanda anlaşılacağı üzere sadece hafife almayın demek istiyoruz.
  • hafife alan değil de bilinçli yaklaşan dersek daha doğru olacak tanımlamadır. evet 60 yaşın altındayım ve kronik bir rahatsızlığım yok. dolayısı ile bildiğim şu ki bu virüs bana bulaşırsa maksimum 2-3 hafta yatak döşek olurum ama metabolizmam bunu yener ve gribi atlatırım. yıllar önce sars sonra kuş gribi sonra domuz gribi ne ise bu da onun laciverti. olay bu kadar basit.
  • arkadaş şu sözlük defalarca kanıtlamıştır sığıra laf anlatamazsın. paragraf paragraf yazarsın hem somut bilgi verirsin hem fikrini söylersin. bir sığır çıkar aşı mı üretelim diye sorar. başka bir sığır küçük aklıyla ironi yapmaya çalışır. bak sığır sana diyorum.

    panik yapma sığır.
    bu virüsü ciddiye al sığır.
    çevreni ve sevdiklerini koruyacak önlemler al sığır.
    dünya senden ibaret değil sığır.
    herkes senin kadar bilinçli! değil sığır.
    korkma ama tedbir al sığır.
    elini her zamankinden sık yıka sığır.
    bir süre insanların topluca bulunduğu yerlerden uzak durmak için mecbur olmadığın işlerini ertele sığır.
    kısacası en azından böyle zamanlarda her zamanki sığırlıklarını yapma insan ol sığır.
  • valla ne yalan söyleyeyim ben de hafife almıştım. şuan kendimi zamanında peygamberlerin uyarıp da kendini dinletemedigi insanlar gibi hissediyorum. böyle oluyormuş demek.
  • korku ve paniğin bir yerlerden bilerek pompalandığını düşünüyorlardır.
hesabın var mı? giriş yap