• aylardır dünya'yı adeta eve kapatan, insanların ellerini kollarını bağlayan coronavirüs sonrası dünya ekonomisinin çok değişeceği tahmin ediliyor. ahlaki kapitalizm ya da sosyal serbest piyasa ekonomisi denen bir ekonomik sistemin hakim olacağı öngörülüyor. eğitim, sağlık gibi hizmetlerin neredeyse tamamen kamulaştırıldığı, nitekim o veya bu sebeple şu an birçok ülkede kamulaştırmalar artti, hatta liderlerin değiştiği bir gelecek bizi bekliyor.
  • kurtlar vadisi’nde samuel vanunu ‘2020’den sonra dünya eskisi gibi olmayacak’ diyordu.
  • kapitalist sistemin çatlaması, serbest piyasa ekonomisinin suni teneffüse geçmesi gibi bir şey olacaktır.
  • ''özelleştirmenin minimum tutulduğu, sendikal hakların öne çıktığı; firmaların ve işverenlerin kar güdüsünün bizzat hükümetler tarafından törpülendiği bir sistemden bahsediyoruz. bu sistemin gelmesi için insanların koronavirüsten önceki sistemin aslında ne kadar da kullanışsız ve toplum yararına bir şey katamayacak kadar hantal olduğunu görmesi gerekiyor.''
  • hayaller sosyal serbest piyasa ekonomisi, ahlaklı kapitalizm, gerçekler bahçeli, davutoğlu, babacan.

    birşey değişmez; "bu çağda öğretmenlik gereksiz bir meslektir" deyip adamları işten atmazlarsa öpün başınıza koyun.
  • kapitalist sistemin daha da guclenecegi bir ekonomik sistem olacaktir.

    her krizde piramidin en ustundeki nokta en agir darbeyi alir. su andaki piramidin en ucundaki nokta hizmet sektoru ve sosyal guvencenin en az oldugu sektor de bu sektor. ben bu sektorde bir yenilenme bekliyorum.

    ofislerde fabrikalarda calisanlar genelde sozlesmeyle calisan insanlar. ama hizmet sektorunde calisanlar genelde yarin gel basla diye calistirilan calisanlar. restoranlarda, kafelerde, barlarda calisan, turizm sektorunde gorev alan insanlarin sozlesmesi yok. bu sektorde bir devrim umuyorum.

    hizmet sektoru derken otel sahipleri, nusret filan gelmesin akliniza, oralarda yazlari calisan bir cok ogrenci var.
  • 2008 sonrası ne olduysa benzeri olacaktır.
    işleri "normale döndürmek" sermaye ve güç sahiplerinin ilk amacı olacaktır. zira mevcut sistem "too big to fail" olarak kabul edilmektedir.

    fed yine piyasaya ucuz para pompalayacak. 10 yıl sürecek ikinci bir "post 2008" dönemi daha loading gençler.

    ulan üzülüyorum üzülüyorum, tayyip'in 2. kez bu küresel parasal genişleme dalgasına binecek olmasına üzülüyorum.
  • circular olacaktir. tek çözüm bu. o tekellerin sahipleri simdi ellerini götlerine sokabilirler .avrupa bu dönüşüme açıktı zaten. bakalim nasıl değişecek
    link

    ben ekonomist degilim ama cok mantikli geliyor.
  • abd bile son günlerde dijital dolar olarak dillendiriyorsa bu kriz sonrası kripto paraların yaygınlaşacağını ve degerlenecegini rahatlıkla öngörebiliriz.
  • ekonomiyi bilmem ama, siyasi iderler gençleşecektir ve gençleşmek zorundadır.
hesabın var mı? giriş yap