• yüksek sıcaklıkların yeni koronavirüsü etkili bir şekilde öldürüp öldürmeyeceği belirsizliğini koruyor. yeni bir virüs olduğu için bunu kanıtlayan bir araştırma yok.

    ancak, 2002-2003 yıllarında küresel bir salgına neden olan sars koronavirüsünün who'ya göre 56 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda öldürüldüğünü biliyoruz.

    teorik olarak, covıd-19 virüsü - koronavirüs ailesinin sars ve mers de içeren bir parçası - sıcaklığa duyarlıdır. tüm virüsler, kapsid adı verilen bir protein kabuğunun içindeki bir nükleik asit molekülünden oluşur. koronavirüs gibi bazı virüslerin, kabuğun dışında bir dış zarı vardır. bu membran ısıya nispeten duyarlıdır.

    2003 sars salgını sırasında, virüsün yaklaşık 300 kişiyi öldürdüğü hong kong'daki her 1 santigrat derece için, doğrulanan vakaların sayısı 3.6 azaldı. buna rağmen sars salgını 8 ay sürdü.

    sars ve covıd-19 arasındaki farklar yeni virüsün esnekliğini tahmin etmeyi zorlaştırmaktadır. sadece ateşi olan hastalar tarafından başkalarını enfekte edebilen sars'ın aksine, covıd-19 olan insanlar herhangi bir belirti göstermeden hastalığı yayabilir ve salgını kontrol etmeyi çok daha zorlaştırabilir.

    ancak yakın tarihli bir çalışma covıd-19'un sars'den çok daha bulaşıcı olduğunu gösterdi. tıbbi araştırma arşivi biorxiv tarafından 15 şubat'ta yayınlanan çalışma, yıllardır sars ve mers gibi farklı koronavirüs tiplerini araştıran texas üniversitesi araştırmacısı jason mclellan tarafından yönetilen bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

    sıcaklık yükseldikçe, koronavirüs havada yüzer veya yüzeylere yapışır - her ikisi de sadece kısa bir süre hayatta kalabileceği yerler. ancak vücuda bir kez girdiyse, enfekte etme yeteneği sıcak havayla azalmaz.

    https://asia.nikkei.com/…avirus-scientists-not-sure

    https://factcheck.afp.com/…oronavirus-disinfectants

    edit:
    gelen kutusu » @la gazzetta dello sport

    çalışmaya göre 3 ila 13°c arasında olan bölgelerde maksimum koronavirüs iletimi sayısı meydana gelmiş. buna karşılık, ortalama sıcaklıkları 18°c'nin üzerinde olan ülkeler, toplam vakaların% 5'inden daha azını görmüş!

    https://www.technologyreview.com/…h-warmer-weather/
  • daha yeni ulaşmasına rağmen güney yarım kürede de yayılma hızı malum;
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    sonradan edit: yok oldu bak
  • bu baslikta da izah ediyim durumu. burda olay sadece sicaklik degil. asil virusun etkisini azaltacak olan gunesten gelen sicakliktir,yani gunesten gelen isinlar. gunes isiklari dik bir aciyla vurdugunda virusun cansiz yuzeylerde yasama suresini 80% oraninda azaltacak. yani su bir gercek ata sozleri her zaman hakli cikiyor. gunes girmeyen eve doktor girer.
  • benim pek inanmadığım teoridir. azalsa bile yok olmaz ve bir mutasyona bakar.
  • yoktur. örnek olarak arap yarım adası
  • olmayacaktır. ancak azalacağı oldukça aşikar görünüyor. güneş ışınları virüsün yüzeylerde yaşama oranını oldukça düşürecektir. konu sıcaklık değil, güneş ışınlarıdır.

    karşımızda singapur örneği var. neredeyse yarısı çinli olan ve çin ile sürekli seyahat süreci içinde olan bir ülkede vaka sayısı 455 ve ölü sayısı 2. bunun en temel nedeninin bu ülkede yaz mevsimi olması olduğunu düşünüyorum. benzer şekilde avustralya'da da vaka sayısı 1353 ve ölü sayısı 7.
  • bu konuyla alakalı takip ettiğim kadarıyla bilim adamları henüz bilimsel bir veri olmadığını, bu konuda umutlu olmanın iyimser bir yaklaşım olduğunu ifade ediyorlar.yine aynı şekilde güney yarım kürede yaz mevsimi yaşayan ülkelerde de virüsün salgın şekilde ilerlemesi açıkçası buna referans görünüyor.
  • insanların birbiri ile etkileşimi devam ettiği sürece bu ihtimal söz konusu olmayacaktır.
  • benim asıl korkum kuzey yarı küre uv ışınları ile yıkanırken gözlerden bir süre uzak kalacak virüsün, önümüzdeki kış mutasyona uğrayıp başka türlü bulaşma ihtimali.

    ulan kafayı yedik okuya okuya bir seyler, tertemiz delirdim.
  • bütün soğuk algınlığı ve pnömoni etkenleri gibi coronavirusün de yaz aylarında etkisini yitireceği bir gerçek. ancak hazirana kadar kaç kişiyi etkiler mesele o. ayrıca şu dönem yaklaşık 1 ay daha grip, üsye ve pnömoni dönemi. corona olmasaydı bile belki salgın şeklinde grip olacaktı insanlar.
hesabın var mı? giriş yap