• 1980 yılında steve de shazer ve karısı insoo kim berg tarafından bulunan terapi yöntemi.
  • psikoloji lisans programlarında öğrenilen kuramların neredeyse tamamının okul ortamlarında uygulanabilirliği olmadığını savunarak özgün bir yöntemle ortaya çıkmış bir terapi yaklaşımıdır. onlarca oturum süren diğer terapilere kıyasla 3-5 oturumda danışanı çözüme ulaştırır. terapiyi kısaca özetlersek problem yerine çözüme odaklanır, danışanın geçmiş yaşantıları önemsizdir. davranışlarda içgörü önemsizdir. terapist sık sık danışana onun kelimeleriyle cevap verir, bu yaklaşıma göre danışan her zaman kendisi için en iyiyi bilendir. terapi sürecinde danışanın başarısızlıklarından ziyade başarıyı yakaladığı anlar hatırlatılır. yani problemler değil çözüm konuşulur, problemin yaşanmadığı anlardaki duygu durum fark ettirilir.
    (bkz: mucize soru)
    ayrıntılı bilgi için - gerald b. sklare- ç.o.k.s.p.d
  • duygu ve duyuma odaklı yaklaşımların aksine, sorunu kavramlaştırma sürecinde nedeni anlamaya odaklı olmadığından zorluk yaratsa da, müdahale kısmında sunduğu teknikler (mucize soru, istisnalar...) bakımından uygulamada tercih edilen bir psikolojik danışmanlık aracı.
  • pozitif psikoloji olarak da geçer. danışana neden başaramadığı değil olumlu davranışları nasıl başardığı sorulur.
  • komikçe bir karşılaştırmalı psikoterapiler 101 görseli buldum, ingilizcesini çalakalem türkçeleştiriyorum:

    çözüm odaklı terapi: "bokunun nasıl farklı olmasını istiyorsun?"

    (bkz: psikoterapi/@ibisile)
  • kelime oyunu.
  • içinizde içinizde
  • çözüm odaklı terapi; sorunun nedeninden çok çözümüne odaklanan, kısa süreli versiyonunun okullarda kullanılmasının tavsiye edildiği bir terapi yöntemidir.
    mucize soru tekniğini çok fazla kullanır. hatta terapiye mucize soru ile başlayabilir. mucize soru ise kişinin bir mucize olması sonucunda hayatında neleri değiştirmek istediğini araştırır. özellikle ergenlerin bu şekilde yakındığı çok konu vardır ve arkadaşları-çevreleriyle paylaşırlar. iyi bir güven ilişkisi kurulduktan sonra ergenlerde kullanılmasını faydalı buluyorum.
hesabın var mı? giriş yap