• ilaçla tedavisi olmayan uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan cihaz. uyku sırasında kapanan üst hava yollarını açık tutmak için kullanılır.
  • ks. continuous positive airway pressure.
    akciğere devamlı surette pozitif basınçlı hava verme yani küçük hava yollarını açık tutma garantili solunum.
  • bir de bu var
    (bkz: bpap)
  • cihazı kullanmak ilk başta zordur. ama hayati önemde olduğunu düşününce, bu zorluk anlamsızdır. kullanmadan evvel burun etlerinizin durumunu doktora gösterin. bu cihaz buruna basınçlı hava verir, engeleme olursa mevcut cihaz basıncına rağmen havasız kalabilirsiniz.

    cpap cihazı basınçlı hava verdiği için burun içinde havanın nemlenmesi neredeyse imkansız gibidir. sulu modellerini kullanmaya gayret etmek gerekir. özellikle kış aylarında ev içindeki havanın nemden yoksunluğunu düşününce kış aylarında suyu buharlaştıran ve havaya karıştıran modelleri daha uygundur. taşınabilir olmasından dolayı seyahatte yanınızda götürmeniz mümkündür. yalnız evde bir güç kaynağınız olsun, elektrik kesildiğinde cihaz durur ve apneler halay çekerek gelmeye başlar.

    silikon maskeler idealdir. yüzü sarar ve hava kaçmasına imkan vermez. hatta burun içine giren modeller bile var. bu sayede maske takmıyorsunuz.

    filitresine azami dikkat etmek gerekir. tıkandımı adamı feci tıkar.

    yüzüstü hariç her pozisyonda yatabilirsiniz. hortumun üzerine yatmanız önerilmez. hava hava diye zıplarsınız sonra.

    bir de mucidine her akşam allah senden razı olsun demeniz gerekir.
  • maskesi çok önemli. eğer önce "abi sana orijinal philips masker vericez bak silikonu mavi olandan" deyip cihazı almaya gittiğinizde çin malını dayarlarsa. bir de üstüne "yok ağbi öyle bir şey" derlerse canınız sıkılır.

    yanaktan hava kaçırıyorsa zorlanırsınız ama alet gerçekten uykunuzu almanızı sağlar.

    örnek çok geç yatmışsanız dahi örnek 01.00 sabahkeyin 6.00'da kendiliğinizden uyanırsınız. normlade elli bin kez çalan alarmı kapatmak zorunda kalan biri olarak söylüyorum.

    ama maske önemli.

    edit: maskeyi değiştirdim. yenisi daha iyi. artık uyanamamaktan korkmuyorum. ama bünye alışır da bir işe yaramaz diye de korkuyorum.
    doktor dediyse gidip alın.
  • maskeyi değiştirdim. farkettim ki ben uyumuyormuşum.

    umarım alışkanlık yapmaz. zayıflar ve kullanmayı bırakırım. umarım.

    ben çok acemilik çektim. alırken de kullanırken de, benle aynı dertten mustarip sözlük okurlarını ne kadar biliyorsam bilgilendiririm.

    sözlükte keşke daha çok bilgi olaydı. yoktu işte.
  • rasyoirrasyonalist bana özelden mesaj atıp bilgi istemiş. bu alet hakkında bilgi verirsem iyi olur diye düşündüm.
    medikalciler uyku testine gerek yok gibi bir şey demiş olabilirler. öyle anladım aman ha.
    bundan sonrası ona verdiğim cevaptır. biraz uzun kızmayın bana.

    el cevap.

    hemen vereyim. bir nefes dahi faydam olsa sevinirim. bana yardım eden olmadı. bilen yoktu çünkü. sonra öğrendim bunu bilimsel araştırmada kullanan bir tanıdığım varmış. ama herşey geçtikten sonra öğrendim. neyse

    1- medilakcilere çok güvenmeyin. bu gerekli bir test. uyku lab'ında ayak hareketlerinize dahi bakıyorlar ve en önemlisi rem (uykunun soğan cücüğü en değerli yeri) ona bakıyorlar. amaç basınç ayarı değil.

    2- doktorun gönderdiği medikalci bana güzel bir kazik sokmaya çalıştı. ucu girince hemen farkettim. kazığı yemedim. siz de yemeyin. iyi ve namusluları vardır muhakkak ama emlakçı tayfası gibi bunlar. kötüleri çok kötü olabiliyorlar. iyi medikalci vardır muhakkak onları tenzih ederim.

    3- uyku testi bazen iki kere gerekiyor. ilk test makinesiz. kaç kere etrafınızda döndüğünüzü bile çıkartıyorlar. 20 kere nefes azalması bile endişe verirken ben 50'lere çıktım.

    4- verilen rapora göre alet alıyorsunuz. cpap ya da bpap. ya da başka bir şey. sadece burun ya da burun ağız maskesi. bunlar hep uyku testi ile çıkıyor. tamam. uyku testi kötü bir süreç. saçınıza dahi silikonlu bir şeyle duyargaç bağlanıyor. sabahın köründe uyandırılıyorsunuz ve saf alkol ile onlar oradan sökülüyor. sıcak su ile çıkar diyorlar 10 dakika duşun altında kafamı sıcak suda tuttum. elime parçalar geliyor hep. sonra berbere gidip al şunları diye saçımı kestirdim de öyle kurtuldum. hem de iki test sonrası iki kere.

    5- uyku testi özel hastanede 130 lira filan. devlet hastesinde 6 ay sonraya gün veriyorlar. 2. testte takılan maske ve makine genelde boktan oluyor. ama faydasını görüyorsunuz.

    6- makine gelince ilk hafta alışınca etkisi görülüyor. saat 4.5-5 gibi uyanıyorum bazen sabah namazını dinliyorum ki. sabah 9.00 da dürtmeseler uyanmazdım. alarm fasa fiso gelirdi. şimdi vücudum dinlensin diye 8'e kadar uykuya devam ediyorum.

    7- iyi uyuyorum diye gece 2, 3 gibi yatmaya başladım. tek kötülüğü bu. yapmayın. yanlış bu ve ben hep yapıyorum. çünkü mimarım.

    8- sgk 705 lira para veriyor ama alet onun oluyor. 1200 liraya aldım ben orijinal maske ile her yıl bu teste girmeniz lazım. devlete hala devam ediyorum demeniz lazım. her yıl bu derdi çekemem diye gittim parasını verdim aldım.

    9- medikalciler her yıl bir doktor ayarlarız girmiş gibi yaparlar imza alırız diyorlar. ben bir çğr.gör. olarak bunu yapmam. kimseye ricacı olmam. yalan yanlış imza attırmam. kredi kartımda delik yarattı tek çekim ama olsun değiyor.

    10- taksit yapmadı medikalci. çıkın yandaki medikalciye girin. pazarlık edin. hepsi genelde yanyana zaten bu dükkanların. hastane çevresindeler.

    11- kulak burun boğaz doktoruna görünün. o da baksın belki de ufacık bir operasyon ile nefes almanızı engelleyen bir durumu giderecekler alete gerek kalmayacak. benim burnum da geniz eti de çıkmadı yamukluk da. yani ben şişkoyum.

    12- gece oksijen aldığınızdan zayıflama olasılığınız da artıyor. çünkü gece de vücudunuz metebolizma olarak canlı kalıyor. yakıyor.

    13- bir kaç ay sonra maskeye alışıyor ve yine nefessiz kalıyor vücut. yani eski haline dönebiliyor. makinenin ayarını ufaktan siz değiştirebilirsiniz. sanki uzay mekiği kapsülü gibi elleme demelerine bakmayın. ben çözdüm. artık ayarı tamam. benim alet philips. daha iyileri de var. daha kötüleri de. rampa ayarlı olması iyi olur. isıtıcılı ve nemlendiricili ece vakti susamanızı ve suratınızın 120 km ile motosikletle yolculuk yapmışsınız hissini azaltıyor.

    14- onsuz yatınca farkediyor. yorgun oluyorsunuz. psikolojik olarak. şişmansanız zayıflamayı seçin. sigara ve içki vücudu ters yönde etkiliyor. daha çok içki. vücut ve solunum yolu tembelleştiğinden içkili iken daha fena oluyor. ben içmem ikisini de sadece derdim kilo. verdim mi hayır. maskeye güveniyorum aynı şekilde yemeye devam ediyorum.aferin bana.

    15- zayıflayıp makineye bağlı kalmaktan kurtulun.

    işi testi ile ıvırı kıvırı ile herşeyi ile yapın. doktor raporsuz o alete para bayılmak, dişini berbere çektirmek gibi bir şey bence. biraz da psikolojik etkisi var. işi gerektiği gibi yapın.

    ben mutluyum. her yere taşıyorum makineyi. hatta uçakta kabine vereceğiniz bavulunuz ağırsa ve içinde bu varsa, pegasus'takiler bile sesini çıkartmıyor. bu solunum cihazı işte raporum diyorsunuz aslında bavulda diğer eşyalar ağır bu makine hafifken ağırlıklara bile ses çıkartmıyorlar.

    uzun yazdım ama lütfen gidin uyku testine girin. belki başka bir şey çıkabilir. çıkmazsa da içiniz rahat olsun.

    teşekkürler.
  • yurtdışı uzun uçuşlarda kullanılmak isteniyorsa, önceden kabin görevlilerine haber verilmesi gereken elektronik alettir. kabin içi koltuklarda bulunan her priz çalışmıyor olabilir (ki ekonomi sınıfındaki girişlere genellikle elektrik vermiyorlarmış). kabin görevlilerine haber verildiği takdirde size elektrik gelişi olan bir yer temin etmek zorundalar(mış). en azından thy hosteslerinin bana söylediği bu. hatta ekonomide yer bulamasalarmış bir üst sınıfa aktarmaları durumu bile söz konusuymuş...

    ayrıca, yurtdışına çıkış girişte mümkünse ingilizce bir doktor raporu bulundurmak, gümrük memurları veya polisleri ile gereksiz muhabbetleri en alt düzeye çekecektir.
  • 6 aydır kullandığım ve meryem adını verdiğim cihaz. iyi bir maske (bendeki burun için olan) ve aletle uyku apnesi sahibi insanları hem bedensel, hem ruhsal olarak çok daha iyi seviyeye getirmektedir. ben kullanamam demeyin, ihtiyacınız varsa (beden bunun kararını verecektir) başınıza gelen en güzel şeylerden biri olacak. iki filtresi var kullandığım cihazın, biri her ay, diğeri 6 ayda bir değişiyor.

    tamamlaması açısından şiddetle (bkz: #31760271)

    meryem eşimin ikinci adı bu arada, ikisi de vazgeçilmez olduğundan, kıskanmasın diye kendi ismini verdim cihaza.
  • (bkz: #32931959)
hesabın var mı? giriş yap