• aslında temelde ikisi de aynı şeydir. fakat kullanım amaçlarına göre mimarileri farklılaştırılmıştır.

    işlemci bir çok farklı tipte komuta hızlı biçimde çözümü vermesi istenen yongadır. ekran kartı ise büyük miktarda ancak tekrar eden, işlem gereksinimi düşük olan veriyi işler. biz buna görüntü diyoruz. saniyede 60 defa bilmem kaça kaç piksellik görüntüyü size codec halinden işleyip vermesi gerekir. bu durumda çok düşük işlem yapma kapasiteli ama çok fazla sayıda işlemci çekirdeği daha verimli olacaktır. bu nedenle ekran kartlarında binlerce çekirdek vardır. genellikle 2 ghz üstüne çıkmazlar. burada bellek bant genişliği asıl önemli olandır. bu nedenle gddr6 falan var. anakartlarda ise ddr4'teyiz şu an.

    malumunuz işlemciler bugün 4 6 8 10 12 fiziksel çekirdekli genellikle. ancak çok daha hızlılar ve işlem yapabilme kapasiteleri çok daha fazla.

    bu nedenle bir ekran kartı yonga çekirdeği programları yürütemez ya da bunu yapana kadar anası ağlar. öte yandan bir işlemciye basit bir işi sürekli olarak yüksek miktarda yaptırırsanız verimli olmaz (bkz: mining). yapar ancak yaptığı iş başına ısınma miktarı ve kullandığı enerji absürt miktarda çok olur.

    bu bağlamda ekran kartı kafa sayısı fazla olan ağır iş amelesidir. bunların kas gücü çok yüksektir ve sayıları fazladır. sabahtan akşama kadar kazma kürek çalıştırabilirsiniz. ama bunların karar verme ve planlama kabiliyeti düşüktür. işlemci ise beyaz yakalı yönetim tabakası gibidir. beyaz yakalı yöneticiler de eline kazma kürek alınca verimli çalışamazlar ama işin planlamasını yönetimini tasarımını bunlar yapar. sayıları azdır.
  • ikisi de arada bir termal macun yeniletir. gpu daha bi yeniletir.
  • nasdaq'daki hisse değerlerine göre gpu
  • üç vakte kadar yerlerini tpu ve qpu’ya bırakacak olan terimlerdir.
  • cpu all the way.

    oyunlarda mekanikler cpuya bağlı görüntü gpuya. bence 8. jenerasyondaki oyunlardaki görüntü filmlerden bile daha kaliteli bir hale büründü galiba(özellikle the division serisi ve bazı acler sorgulatıyor bu durumu bana) ama gerçek hayatın 1:1 kopyasını aradığımız için tatmin olmuyoruz rtx, 8k cart curtlar peşindeyiz.

    9. jenerasyon henüz başlamadı. çünkü 8. jenerasyondaki işlemciler bildiğin tablet işlemcisiydi, 9. jenerasyonun farkını grafikten çok fizik, ai gibi konulara yatırım yapan oyunlarda göreceğiz a plague tale requiem'deki fare tsunmaileri gibi şoke edici sekanslar daha da çok artacak.
hesabın var mı? giriş yap