• üretilecek her türlü ürünün "beşikten beşiğe" olacak şekilde dizayn edilmesini savunan çevreci bir anlayış. 1986 yılında dr. michael braungart bu konu üzerinde çalışmalara başlamış, 1990 ların başında ise dr. braungart ve mimar mr. william mcdonough cradle to cradle sisteminin prensiplerini açıklamışlardır.

    beşikten beşiğe denilince özümsenmediği açık, öyleyse belki de şöyledir; üretilen her ürün üretildiği hammaddeye ya da üretilmeden önceki haline kısmen ya da tamamen geri dönebilecek öyle de olamıyorsa başka bir endüstri alanında kullanılabilecek bir malzemeye dönüşebilmesini sağlayacak şekilde üretilmesini öngören bir üretim şekli. bu sayede tamamen sağlıklı, ekonomik, ekolojik ürünler tasarlamak mümkün. buna portakal kabuğundan gemiler yapmak çok uzak bir örnek olmasa gerek, mısır liflerinden bardak yapımının yanında. mısır lifinden yapılan bu bardak -tabiki camsı yapıda değil - tamamen sağlıklı, geri dönüşebilir ve dönüşüm esnasında çevreye kesinlike zarar vermemektedir.

    cradle to cradle aslında bir anlayış idi ama somutlaşmış kurallarla donatılarak bir olgu haline gelmiştir. yeterli özelliklere/kurallara sahip üreticiler sertifika kazanmya hak kazanırlar. örnek vermek gerekirse, insan sağlığı kriterleri -ki daha bir çok kriter var- ;
    kansorejenlik (kansere yol açtığından), iç salgı bozunumu (hormonlara etki), mutasyonlanabilme(!?) (dna üzerinde hasara sebep olduğundan), teratogenicity (fetüs oluşumuna zarar verdiğinden), üretken zehir (üretken sistemlerde negatif etki yarattığından) olarak belirlenmiştir. bu kriterler, öncelikli, olmazsa olmazlar.

    ek olan kriterler de mevcut. çevresel kriterler, enerji verimliliği, su ile ilişkisi, malzeme kullanımı vs.. bu kriterlere sahip olma yetereneklerine göre üreticilere, sertifikalar, basic, silver, gold ve platinum olarak veriliyor.

    .geri dönüşmeye ve doğal olana yakınsamak gerekli.
  • sistem tasarimina (bkz: bionik) bir yaklasim. atik olusturmamayi amaclar.
  • cradle to cradle: remaking the way we make things adinda okumasi zevkli, insanin ufkunu genisleten bir kitaba da sahip tasarim sistemi.

    kisaca temasi, eldeki kaynaklari kullanirken tekrar kullanilabilecek sekilde tasarlamak, tuketimi azaltmak ve dolasiyla uretilen atik ve israfi azaltmak olarak aciklanabilir.
  • biz 90 yaşındaki adam'ın doğumundan ölümüne tanıklık ederken, çaktırmadan onlarca bilgi veren 2016 yapımı bir national geographic belgeseli
  • (bkz: beşikten beşiğe)
    sağlığa ve çevreye zarar vermeyen malzemeler kullanılması ve kullanım sonrası malzemelerin tekrar biyolojik ya da teknik döngüsünü sürdürmesidir.
    tam olayı anlamak için; atıksız ekonomi, ekolojik karbon ayak izi, karbondioksit salımı, kaynakların korunması ve sürekliliği, yenilenebilir enerji, kültürel ve biyolojik çeşitliliğe göre sürdürme gibi kavramların bilinmesini gerektirir.
hesabın var mı? giriş yap