• köle isyanı liderlerinden biri.

    galyalıdır.

    allobroge boyunun romalılara karşı yaptığı savaşta esir düşmüştür. esir olarak arenada dövüştürülmüştür.
  • roma ordularını yenince bizim taife, spartacus'le bunun arasında sorunlar baş gösteriyor.

    spartacus diyor ki; "hacım özgürlüğümüzü elde ettik fıstık gibi. sen bilmen bu roma'yı aga. maximus decimus meridius diye bi komutanları var, çok yaman bi adam o: kuzey orduları komutanı, felix lejyonu generali, gerçek imparator marcus aurelius'un sadık hizmetkarı. öldürülen oglunun babası, öldürülen karısının kocası, bu dünyada ya da diğerinde tüm intikamlarını alacak olan adam. valla billa yarın öbür gün çok pis koyar bunlar. gel vazgeç evlerimize dağılalım, ekmeğimize bakalım"

    lakin elde edilen zaferler, crixus'un iştahını kabartıyor adeta.

    "roma bi halt edemez müdür! bak hepimiz koç gibi delikanlılarız. roma kargalarının (bkz: bizans kargası) hakkından da geliriz eveljupiter! gel roma'ya yürüyelim. sikertelim alayını" cevabını veriyor, crixus. gelelim neticeye

    --- spoiler ---

    iki grup birbirinden ayrıldıktan sonra crixus'un gruba roma orduları dalıyor ve crixus ve adamlarının tamamı öldürülüyor.

    --- spoiler ---
  • crixus, spartacus ve oenomaus ile birlikte antik roma'daki köle isyanının lideriydi. galyalıydı. galya dilinde adı kıvırcık saçlı anlamına geliyordu, allobrogesi romalılara karşı savunurken esir düşmüş, köle yapılmış; diğerleri gibi capua’da gladyatör olarak eğitilmişti.

    spartaküs’ün komutasında roma senatosu’nun isyanı bastırmak için yolladığı kuvvetlerle savaşırken kelt gladyatörlerden oluşan birliği ile savaşın gidişatını değiştiren ve romalıların mağlup edilmesinde önemli rol oynayan bir komutandı.

    isyanın belli bir aşamasında spartaküs ile gidişat konusunda fikir ayrılığına düştü.
    spartaküs isyana katılan kölelerin anayurtlarına geri dönmelerini istiyordu. crixus ise kalıp ganimet almaya devam etmek istiyordu. o nedenle yolları ayrıldı; spartaküs kuzeye doğru yönelirken, crixus güney italya'da kaldı.

    m.ö. 72 yılının baharında konsül lucius gellius publicola isyanı bastırmak üzere güneye marcus crassus komutasında bir ordu gönderdi. crassus, crixus ve grubunu apulia bölgesinde yakaladı ve germenlerden oluşan ordusuyla savaşı kazandı. crixus, yaklaşık 30 bin taraftarıyla birikte öldürüldü.

    spartaküs, yol arkadaşı crixus için büyük bir cenaze töreni düzenledi. şerefine dört yüz roma vatandaşını gladyatörler gibi dövüştürdü..
  • arena ile kafayı bozmuş bir arkadaş.

    spartacus varro ile geyik yapıyor, sen onurlu bir ölümü hak ediyorsun diyor hoop bu arkadan atlıyor. "her gladyatör arenada onurlu bir ölümü hak eder". spartacus varro'ya içini döküyor birgün bu duvarların arasından kurtulmayı hayal ediyorum diyor bizimki yine atlıyor muhabbete "bir gladyatör arenadan başka birşey hayal etmemeli". lan oğlum hasta mısın manyak mısın nedir bu arena takıntısı biraz rahatlat şu kafayı. hadi tamam çok profesyonelsin arenaya odaklanmışsın diyeceğim ama dövüşten bir gece önce önüne gelene mokoko. bu nasıl çelişki çözemedim.
  • --- spoiler ---
    spartacus blood and sand dizisinde maalesef manwhore gibin bir rolde olup arabesk tepki vermiştir. ilk sezon finalinde namusunu, kendisini kullanan kadınla birlikte kendine ait piçinin hayatını da alarak kurtarmaya yeltenmiştir.
    --- spoiler ---

    ciddiye alınmaması gereken bir entrydir tabii bu...
  • orta çağ romasın da dahi tiken saçlarıyla arenalara çıkmış aykırı gladyatör.
  • amerikan traşlı, yediği hormonlardan sesi ucube gibi çıkan savaş makinası.
  • howard fast'in yazdığı spartacus isimli romanda ki karakter. sinema tarihinde bildiğim kadarıyla john ireland, paul kynman ve manu bennett tarafından canlandırıldı.
  • çikolataya bayılır
  • spartacus gods of the arena'nın 2. bölümünde gaia tarafından canı bağışlanan gladyatör. ölmesin demesinin tek sebebi de batiatus'un hizmetkarlarından diona'nın crixus'a bakıp iç geçirmelerini farketmiş olması. bu hanede bakire kimse kalmayacak mottosuyla çalışan gaia'nın, diona'yla crixus'u ne zaman ne şartlarda seviştireceği hala merak konusu. ***
hesabın var mı? giriş yap