• bir tür interest rate swap (irs) türevi. standart bir irs'te aynı paranın farklı vade ve faiz türleri takaslanırken; "cbs"te ise, farklı paraların farklı vade/faizleri takaslanır. en ideal örneğini; "6m euribor vs 3m usd libor" olarak verebiliriz. farklı paralar arasındaki "basis"leri görmek adına yararlıdır. ülkemizdeki dolar/tl basis swap piyasası çok aktif olmamakla beraber; ülke riskinin ve yurtiçi döviz likiditesinin yönelimini göstermesi açısından faidelidir. gavur aleminde "cross-currency basis swap" olarak da adlandırılabilir. netekim tanım gereği; bir cross currency swap ve bir irs yaparak, sentetik olarak cbs yaratabilirsiniz. vays vörsası da doğrudur. lakin bu 3 ilintili piyasanın 2 tanesi nalları dikmiş ise, sadece törkiş lira ccs piyasasıyla cebelleşirsiniz.

    irs'lerin aksine, bir anapara hareketi içerir çoğu zaman. bu bağlamda "türev ürün" olarak geçse de, yapıldığı valörde bilançoya cash etkisi vardır.

    dünya piyasalarındaki alışkanlıklar gereği, usd libor vs diğer para faizi +/- basis olarak fiyatlanır. çoğu zaman dolar likiditesi daha değerli olmasından mütevellit; negatif basis kotasyonlarına sahiptir. küresel krizlerin hakiki olup olmadıgını anlamak adına basis grafiklerine bakılabilir. sonrasında fed baba diğer bankalara "swap line"larını açarak bu piyasaları sükunete davet edebilir.
hesabın var mı? giriş yap