• haftada 40 saat calismaniz beklenmektedir.

    “40 saat calisiyorum zaten” demeyin kalbinizi kirarim.
    40 saat bilfiil calismak demek, baska sitelerde gezerken, bilgisayarda hareketsiz dururken, tuvalete falan giderken surenin durmasi demek. ha bir de verilen isler zaten 40 saatte bitmeyebilir, haftasonlari bile calismaniz gerekebilir.

    ha ayda 8k dolar aliyor musun diyorsaniz, evet aliyorum ama 40 saat be!

    turkiye’de herkes bu motivasyonda calissa, turk sirketler de ona yakin paralar verirler sanki...

    neden, cunku hem bir turk patron sirketinde calisiyorum, hem de crossover da ve her iki isimi de gunde 10-11 saat calisarak yetistirebiliyorum.

    edit: gelen sorular uzerine guncellemem gerektigini dusundum

    faq

    - ise alim nasil oluyor?
    - once size uygun pozisyona basvurmaniz gerekiyor, sonrasinda bir kac teste tabi oluyorsunuz. ilk test pazar bulmacasi niteliginde matematik, ingilizce ve algoritma sorulari. daha sonra calisacaginiz domain ozelinde bir proje hikayesi sunuluyor ve sizin bu domaindeki hands-on deneyiminizi ve projedeki titizliginizi olcuyorlar. son adimda da tecrubeli crossover calisani ile bir saatlik teknik bir mulakat.

    - sinavlardan birini gecemezsem ne oluyor?
    - gecemeseniz bile detayli bir rapor alirsiniz. boylelikle tekrar basvurmak isterseniz hangi konularda calismaniz gerektigini gorebileceksiniz.

    - is garantisi var mi?
    - hayir, yok! belirli bir zaman icin calisiyorsunuz, size uygun yeni proje gelmez ise isinize son veriliyor.

    - teknik mulakatlarda ne soruluyor?
    - oncelikle bu ise ve crossover calisma mantigina uygun musunuz ona bakiliyor. developer’lar icin bazi durumlarda ekran paylasip kucuk bir fonksiyon bile yazmaniz istenebilir.

    - sirket kurmam ve fatura kesmem gerekiyor mu?
    - ben sirket kurmadim, arkadasim uzerinden fatura kestim

    - vergi odemem gerekiyor mu?
    - sirket benim uzerime degildi ama fatura kesen arkadasimda vergi vermiyordu.

    sorular geldikce guncellenecek
  • verdikleri para dogru. duydugunuz rakamlar dogru. su anda 110 kisi calisiyor turkiyede. ancak kole zihniyetli bir sirket asla isi 8 saatte bitiremiyorsunuz. evdenmi calisiyorsunuz yoksa metrobuste 300 kisiyle bogaz koprusunumu geciyorsunuz belli degil

    devamli insanlar isten atiliyor. calisanlar mutlu degiller. ısten eleman atilmasi gayet rutin. neden diye sorunca performans dusuklugu deniyor ama bunun gercek olmadigini ve surekli insanlarin isten atildigini goruyor duyuyorsunuz

    kisisel hak ozgurlukleri gectim yani kameradan sizi izlemeleri klavye tusuna ne kadar araliklarla ne bastin izlemeleri falan dogru ama o kadar onemli degil

    burada onemli olan sirketin elemanlara bakis acisi. resmen kolesiniz ve uzun sure sirkette kimse calismiyor. calisanlarda bir an once kacmak icin is ariyor.

    benim tanidigim en az 5 kisi var calisan bu sirkete turkiyeden ve saatte 50 dolar aliyorlar. asla vergi falan da vermiyorlar. sordugunuz zaman "turk hukumeti nereden bilecekki " cevabini aliyorsunuz. ınanabiliyormusunuz bodrumdaki yazliginizda otururken saatte 50 dolar nakit vergisiz.

    ınsana inanilmaz yuksek para gibi geliyor ama isten atilma ihtimaliniz yuksek oldugu icin bir anlam ifade etmiyor. sirket neden bu kadar yuksek oduyor?

    cunku amerikada ayni eleman icin saglik sigortasi 401k ve obur sosyal haklari vermeye kalksa iki kati maliyeti cikiyorda ondan. turk elemani isten attigin zaman abd sirketi 5 kurus tazminat vermiyor abd de olsa tonla para verecek.

    ıse girmek icin 7 ayri mulakat ve test ten gecip super kalifiye eleman oldugunu kanitla ise gir 6 ay sonra isten atil. ben yazilimci olsam denerdim ama bir gun isten atilacaginiz bilerek girin. atilmaniz kesin cunku sirketin politikasi bu.

    crossover hakkinda daha ayrintili bilgi icin mesaj atabilirsiniz.
  • uzaktan çalışmak ("remote work") istiyorsanız değerlendirebileceğiniz bir şirket.

    2017'de kendileri ile tanışma fırsatım oldu. o zamanı referans alarak yazıyorum; bu yüzden, bazı bilgiler eksik veya --bugüne göre-- hatalı olabilir.

    öncelikle, siz ilgili posizyon için bu firmaya başvuruyorsunuz. başvurular genellikle linkedin üzerinden yapılıyor. firma yetkilisi, cv'nizi/linkedin profilinizi inceledikten sonra sizinle kontak kuruyor ve ilk görüşmeyi gerçekleştiriyor.

    ilk görüşmede olumlu bir izlenim bırakırsanız, e-posta adresinize bir link geliyor. bu linke tıkladığınız zaman, içinde zeka ve yetenek testlerinin de olduğu çevrim içi bir genel kültür sınavına giriyorsunuz.

    sorular basit sayılır. zeka oyunlarına meraklıysanız ve temel matematik bilginiz varsa, bu aşamayı kolayca geçiyorsunuz.

    ardından, size bir görev veriliyor. bu görev ile ilgili olarak da yaşadığınız ülke veya şehirde kontak kurabileceğiniz iki crossover çalışanının kontak bilgileri size veriliyor. bu uzmanlardan her türlü konuda destek almak mümkün.

    görev de, seçtiğiniz programlama dili ve geliştirme ortamına göre hazırlanmış "eksik" bir proje. burada, sizden projedeki kodu analiz etmeniz, eksik olan kısımları tamamlamanız, yeni modüller eklemeniz, unit testleri yazmanız ve yaptığınız işin dokümantasyonunu hazırlamanız isteniyor. bir tam gün veriyorlar. isterseniz ikinci gün için de uzatma alabiliyorsunuz. göreve istediğiniz zaman başlayabilirsiniz. "start" verip de görevin olduğu zip dosyasını indirdiğiniz anda kronometre çalışmaya başlıyor.

    bu süreç içinde size atanmış crossover uzmanlarından destek almanız, bir takım sorular sormanız mümkün. gerçekten de yardımcı oluyorlar.

    bana java spring projesi verilmişti. öğrenci kayıt bürosu. bununla ilgili api, ui ve backend geliştirmeleri vardı. bir gün yetmedi, ikinci gün uzatma aldım ve tamamlayarak belirtilen siteye projenin yeni halini upload ettim. zor bir proje değildi ama unit testler ve dokümantasyon zaman almıştı.

    bu aşamayı da %80-100 oranında tamamlarsanız, sizinle bir görüşme daha oluyor. orada "code-base" ve hazırladığınız dokümantasyon üzerinden yaptığınız işi anlatıyorsunuz. benimle görüşenlerin hepsi istanbul'dandı. görüşmeleri türkçe yaptık (unutmadan: ingilizce bilgisi önemli. bu yüzden, read.me dokümanını çok özenli ve detaylı bir şekilde hazırlayın. orada, konuyu nasıl anlattığınız, detaylara nasıl girip analiz yaptığınız falan çok önemli. ingilizce'ye de ne kadar hakim olduğunuzu ölçüyorlar zaten).

    en son görüşmede de size teklif geliyor. karşılıklı imzalar atıldıktan sonra, bir takım uygulamaları geliştirme ortamınıza (pc veya laptop'a) kurmanız, belirtilen güvenlik protokol ve ayarlarını aynen yapmanız vs. gerekiyor. bu da zaman alan bir iş.

    işe alım sürecini böyle ilerletiyorlardı... ben, teklif kısmına kadar geldim. teklif kısmında karşılıklı anlaşma sağlayamadık. zaten, o dönem başka bir projem daha vardı, birlikte çalışma imkanımız olmadı.

    anladığım kadarıyla süreçler şöyle ilerliyor:

    sizin şahıs şirketi kurmanız gerekiyor. her ayın belli bir dönemi, timesheet üzerinden eforunuzu raporluyorsunuz, o rapor kontrol ediliyor ve onaylanan toplam saat üzerinden hesaplama yapılarak size faturalandırabileceğiniz miktar belirtiliyor.

    siz de --yurt dışına iş yaptığınız için-- kdv koymadan faturanızı kesebiliyorsunuz (ama burada dikkat etmeniz gereken bir konu var: fatura için mutlaka crossover'ın yurt dışındaki merkezinin muhasebe bilgilerini isteyin. bildiğim kadarıyla bu firmanın türkiye'de de temsilciliği var; ve siz faturayı türkiye'deki muhasebe için keserseniz, kdv size patlar. buna dikkat edin). ödeme ne zaman yapılıyor bilmiyorum. normal şartlar altında, amerikan firmaları, ödemeyi fatura kesildikten bir ay sonra yaparlar. crossover'a hiç fatura kesmedim... o detayı kendileri ile iş yapan arkadaşlarımız yapsınlar.

    bildiğim kadarıyla, monitoring mevzusu var. siz kod yazarken bir başkası da sizi izleyip, gerçekten çalışıyor musunuz, onu değerlendiriyor. kullandığınız sistemde çalışan ve bilgisayar kullanım etkinliğini analiz eden minnak uygulamalar da var. hepsi sizin rapor ettiğiniz eforu doğrulamak için kullanılıyor. sizin raporladığınız ile onların hesapladığı efor arasında açı olması, anladığım kadarıyla crossover çalışanlarının ortak problemi.

    "so yeah, you go make a tea, you have to pause. you make 5 minutes break to exercise, you pause. you check your facebook, you pause (sic!). so they expect 8 hours of working time and by working ı mean using peripherals (it's funny, because software development is mostly thinking how to solve something and how to do it properly/efficiently, not coding itself). they can pay you less if they think you're slacking off."

    https://www.reddit.com/…_on_crossover_crossovercom/

    şu an bu işler nasıl yürüyordur, bilmiyorum. memnun olan da var, şikayet eden de... benim tercihim; tanıdığım insanlar/şirketler ile iş yapmak. daha gullüm oluyor.

    şimdilik eyyorlamam bu kadar, aşklarım.

    önemli bir not:

    bu arkadaşlardan, yazılım uzmanı/mimarı olarak yılda ortalama 70-100 bin dolar kazanıyorsunuz. şahıs şirketi kurarsanız, 100 bin dolar kazanç için ödeyeceğiniz vergi çok olabilir. bu yüzden, sözleşmeyi yapmadan önce, şahıs şirketiniz yoksa ltd kurun, şahıs şirketi varsa da ltd'ye dönüştürün. vergi açısından çok daha avantajlı. benim tavsiyem; sanal ofis tutmanız, donanımınızı yenilemeniz ve ofisinizden bu çalışmaları yapmanız doğrultusunda. böylece, elektrikten beslenmeye her şeyi fatura edebilirsiniz. fatura ettiğiniz giderlerinizi vergiden düşüyorlar. sizin açınızdan da avantajlı. ben araç kiralamıştım -- aynısını size de öneririm. ltd veya şahıs şirketi için (abartmadan) bir veya iki tane sedan kiralayabiliyorsunuz.

    bir diğer tavsiyem de, projelere başlamadan önce kendinize bir veya iki hafta ayırın. kosgeb'in online kurslarına girin. kurs sonunda sertifika alıp, bir iş planı yapıyorsunuz. iş planında, crossover ile yapacağınız iş modelini ve öngördüğünüz gelir kalemlerini anlatabilirsiniz. kosgeb onayladığı zaman --kadın meslektaşlarımıza mutlaka onay veriyorlar-- 50 bin tl'ye kadar hibe veriyorlar ve bu hibe üzerinden tüm masraflarınızı geri alabiliyorsunuz. hem vergiden düşüyor, hem de devlet masraflarınızı size geri ödüyor. (tabii ki, burada dürüst bir şekilde ve abartmadan, ne aldıysanız o şekilde, beyanda bulunmanızı öneririm. zira, yasal sorumluluğu çok ciddi).
  • ilk kurulduklarında internette araştırma yaptığımda haklarında pek çok olumsuz yorumla karşılaşmıştım, çok popüler bir stack overflow başlığında epey bir giydirmişlerdi hatta. şu anda hiçbir şikayet ya da olumsuz bir içerik bulamıyorum, bildiğin sildirmişler yani, pek hoşuma gitmedi o açıdan.
  • bilginin güncel olması ve kolay ulaşılabilmesi adına linkini verdiğim entry'yi güncellemek yerine bu yorumu yazıyorum.

    link: (bkz: #130975638)

    tanım: türkiye'de sürüyle ilan açan, amerikan kapitalizminin özeti olan bir yazılım firması.

    öncelik olarak mülakat süreci genel olarak otomatik ilerliyor. en son aşamaya kadar herhangi bir insan ile konuşmuyorsunuz. linkedin'den başvuru yapsanız bile asıl başvuru süreci kendi sitelerinden yapılıyor ve takip ediliyor.

    başvuru sonrası ilk olarak sizin role uygunluğunuz için 5 dakikalık 1-2 soru yer alıyor, şu teknolojiler ile şu kadar deneyiminiz var mı gibi.

    sonrasında yabancı dil, yetenek testi, kodlama ve pozisyona bağlı olarak ödev aşamaları yer alabiliyor.

    yabancı dil testleri hakkında çok bilgim yok, yapalı biraz oldu ancak konuşma okuma ve dinleme aşamaları var. şirkette tüm yazışmalar ingilizce yapıldığından dile özellikle hakim olmanız gerekiyor.

    yetenek testi, daha önceden örneklerine rastlayabileceğiniz türde örüntüler içeren bir test. bu aşamada özellikle dikkat, yine biraz yabancı dil, hızlı bir şekilde işlem yapabilme yeteneğiniz ölçülüyor. 50 soruyu 15 dk'da çözmeniz bekleniyor.

    kodlama testleri için genel olarak 2-3 basit kodlama sorusu soruluyor. codility, codesignal benzeri platformlarda örneklerini inceleyebilirsiniz.

    ödev aşaması ise (genelde real work olarak adlandırılıyor), role bağlı olarak farklı olabiliyor. örneğin sizden bir feature geliştirmenizi, yazılmış bir kodda bir bug bulmanızı vs isteyebiliyorlar.

    aşamaların hepsini geçtikten sonrasında teklif aşamasına geliyorsunuz. ilanda belirtilen maaşı ve çalışma saatlerini sunuyorlar. payoneer hesabı açmanız, kontratı dijital olarak onaylamanız bekleniyor. eğer teklifi kabul ederseniz, yukarıda bahsi geçen aşamaları bir de gözetmen eşliğinde yapmanız bekleniyor. eğer aynı ya da daha üst skor alamazsanız, süreciniz sonlandırılıyor. eğer alabilirseniz, gözetmenli olarak yaptığınız aşamalar için size ücret ödeniyor.

    çalışma şartları genel olarak şu şekilde:
    - worksmart isimli bir tool kuruyorsunuz ve bu tool her 10 dk'lık süreçte sizin 1 kere webcam görüntünüzü, birkaç kere ekran görüntünüzü ve her klavye mause tıklama sayınızı ölçüyor. bu metriklere bağlı olarak o 10 dk'da çalışıp çalışmadığınıza karar veriyor.
    - haftalık 40 saat çalışmanız bekleniyor. bu önceki entry'lerde bahsedildiği gibi gerçekten zor birşey. zira günlük 8 saati doldurmak için ya çok uzun bloklar halinde çalışmanız ya da haftasonu da mesai yapmanız gerekiyor.
    - ücretler doğru. haftalık olarak payoneer üzerinden ödeme yapılıyor. payoneer ve aracı banka kesintilerinden sonra elinize geçen para aşağı yukarı %7-8 eksiği oluyor.
    - haftada 40 saatten az çalışırsanız (amirinizin onayı ile) ödemeniz de çalıştığınız saate göre yapılıyor. 40 saatten fazla çalışırsanız, amiriniz onaylamadığı sürece fazla mesai ücreti alamıyorsunuz.
    - eskiden burada çalışırken alınan maaşta vergi muafiyeti olduğu konusunda çalışanlar hemfikirdi ancak bu kanı değişmiş durumda. şirket kurmanız ve fatura kesmeniz gerekiyor.
    - bununla birlikte herhangi bir yan hak yok. izin günü yok, sigorta yok, ekipman desteği ofis desteği yok. bu tarz masrafları kendinizin halletmesi bekleniyor.
    - resmî tatiller dahil olmak üzere izin diye bir kavram yok. amiriniz ile anlaşarak ücretsiz izin kullanabiliyorsunuz ya da eksik kalan saatleri haftasonu tamamlayabiliyorsunuz.
    - herhangi bir şekilde iş güvencesi yok. performansınız bitirdiğiniz iş sayısına göre, yaptığınız işin kalitesine göre vs ölçülüyor. eğer performansınız yeterli bulunmaz ise, bütçe kısıtlaması getirilirse, patron sizi beğenmezse vb. gibi sebeplerle bir gün içerisinde işten çıkarılabiliyorsunuz. ihbar süresi denen birşey yok. şirkette işten çıkarılma oranı yüksek.

    özetle, yüksek risk yüksek efor ancak yüksek kazanç için çalışılabilecek firma. özellikle tamamen uzaktan ve esnek çalışma seven, işkolik insanlar için güzel bir fırsat olabilir.

    edit: vergi muafiyeti ile ilgili kısım güncellendi.
  • yazılımcı taşeronu.

    bir temizlik şirketinden, bir güvenlik şirketinden farkı nedir diye sorulacak olursa, o da şudur ki herhangi bir resmi evrakla ne bunların ne de sizi pazarladıkları şirketin elemanı olmadığınızdan herhangi yasal bir hakkınız yok.

    çok zorlu mülakat süreçlerinden bahsediyor türkiye genel müdürü, eğer bu süreçleri hali hazırda geçebileceğinizi düşünüyorsanız, başvuru kanalları aracılık şirketleri yerine gerçek şirketler olması daha mantıklı olacaktır. hiç değilse sizi sürekli webcam inizden dikizleyen bi sistemle çalışmak zorunda kalmazsınız. şirketinizi %10 fazla para ödemekten kurtarabilirsiniz.
  • geleceği olan bir şirket. bendeki izlenimi bu oldu. zamanın ruhuna uygun.

    olay basit:

    bireysel iş disiplini olan ve işinde %1 klasmanında iyi/yetenekli bir sektör çalışanı iseniz, size home-office iyi bir kazanç ve o şekil bir iş hayatı imkanı sunuyor.

    türkiye sitesi:

    https://www.crossover.com/turkey/

    türkiye yöneticisi'nin olayı sistemi anlattığı aydınlatıcı sunum:

    https://www.youtube.com/…famwjsxe?wmode=transparent

    bu şirketin, daha doğrusu sistemin bence en önemli kısmı ise şu:

    it işindeki, dolandırıcılık mertebesindeki çalışma tarzı ve iş yapış şeklini değiştirmeyi vaad etmesi. bunu da patronajda oluşturduğu soru işareti ile yapabilir.

    kendi şirketinizden düşünün,

    bu sistemle kiralanmış bir ekiple 3 ayda "mükemmel" bitecek işi bir yılda "vasat" bitirecek 4-5 vasatın çalıştığı yazılım ekibi mi, maliyeti aynı ya da ucuza gelecek bu tür bir model mi?

    patronajı/üst yönetimleri bunu düşünmeye itiyor bu sistem. en değerli yanı bu.
  • ön düzenleme: bazı türk şirket patronları ucuza eleman çalıştıramayacağından olsa gerek gelir vergisi odeyeceksiniz diye ağlıyorlar. onlar şurayı iyi okusun.
    "193 sayılı gelir vergisi kanununun 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendinde; "kanuni ve iş merkezi türkiye' de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretlerin gelir vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır."

    ayrıntılar http://www.gib.gov.tr/node/99053

    uzaktan çalışma olduğu için haliyle kontrol fazla. 8 saat günlük verimli çalışabilmeni istiyorlar. bu da kronometre hesabı olduğu için çok zor. yani bu güne kadar verimsiz çalışanlar için çok zor. onun dışında istanbul'da 2 3 saat en az trafikte vakit kaybetmiyorsunuz. haftalık çalışma olarak 40 saati doldurduğunuz müddetçe gün içerisinde herhangi bir saatte istediğiniz işi yapabiliyorsunuz. bilgisayarı götürdüğünüz her yer sizin ofisiniz olduğu için avrupa turu yaparak çalışanlar bile oldu.*. sizden işi yapmanız bekleniyor. eğer yapamıyorsanız atilacaksınızdır türkiye'de herhangi bir kanuni korumanız yok. fakat bütün kanuni korumanız ve yan haklarınız nakit olarak ödeniyor gibi düşünebilirsiniz. örneğin bu gün bir chief architect crossoverda yılda 100k dolar alırken (390k tl) bu para yazılım mimarı için türkiye'de en fazla alabileceği rakam 96k-120k. arada 250k fazlalık var. bu paranın 50binini sigorta + özel sağlık sigortası olarak düşünebilirsiniz. geri kalan 200bin ise tazminat ve yan haklar. çoğu tecrübeli çalışan aslında brüt ve yan haklarla neredeyse aynı parayı alıyordur. fakat evden çalışma rahatlığı, ailenizle vakit geçirmek, çocuklarınızı okuldan almak götürmek, turkiye-dünya turu yaparken çalışmak gibi bir imkan arıyorsanız o zaman crossover sizin için çok güzel bir şirket olacaktır.
    tanım: uzaktan çalışma imkanı sağlayan tamamen olcunlenebilir sistemlerle seni ölçen ik ve iş takibi firması.
  • top %1 ile çalışıp yıllık 100k$ ücret ödeyebildiklerini söyleyen şirket. yemek, yol, ssk, vergi, bilgisayar, her bir şey çalışanın üstünde olduğu için bir kısım ıt professional'ı için pek cazip değildir.

    bununla birlikte haftalık 40 saat uzaktan çalış geri kalan zamanınla ilgilenmiyoruz dedikleri için geri kalan vakitte başka işler yapılarak maaş ikiye katlanabilir.

    edit: türkiye branch'i biraz dağınık bir görünüm sergileyen şirket.
  • sinan bey'le tanıştım ve kısa bir sohbet gerçekleştirdik. kendi gözlemlediğim artılarını ve eksilerini şöyle özetleyebilirim.

    kesinlikle disiplinsiz bir insanın yaşayabileceği bir sistem değil. laptop başında 8 saat takılırım, maaşımı alırım kafasındaysanız hiç bulaşmayın. ide mi açık, browser mı açık takibinin yanında, çalışma saatiniz içerisinde kameradan ekran görüntüsü alma hakkını da kendilerine veriyorsunuz. rahat çalışma ortamı ararken ufak bir big brother hissiyatı yaşayabilirsiniz. ikinci bir konu da kariyerinde yükselmeyi hedefleyenler için çok imkan sağlayan bir sistem olmaması. bu ilk ağızdan teyit aldığım bir bilgi değil, internet araştırmalarım sonucunda ulaşmıştım, o yüzden şu an geçerli olmayabilir. sistemde size yapacağınız işi atayan bir kişi ile muhattapsınız ve tek iletişim kurduğunuz kişi o. böyle bir sistem içinde de terfi ya da zam söz konusu görünmüyor.

    belirli bir iş disiplinene ulaşmış mimar ya da senior pozisyonda kişiler için uygun bir sistem diye düşünüyorum. eğer kendinizi organize edebiliyorsanız ve motivasyon konusunda sıkıntı çekmiyorsanız zamanınızı çok daha verimli kullanabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap