• kısaca create/read/update/delete. görüldüğü üzere epey bir kısa. (bkz: crude)
  • (bkz: acid)
  • read yerine zaman zaman retrieve de kullanılmaktadır. şaşırmamak lazım.
  • c++ yazicilarinin hic sevmedigi, bu yapilari kullanan isler gelistirenler ile surekli dalga gectikleri mevzuat. onlara gore herkes uzaya fuze yollamali, diger turlusunu zaten cocuklar bile yapabilir. cunku, biz turkuz, ya hep, ya hic! arada yasanan hayatlar ile isimiz yok, ama ne hikmettir ki uclarda da pek hayat yok. oyle iste.
  • (ing.)* abd argosunda birincil anlamı frengi, ikincil anlamıysa iğrenç adam olan sözcük.
  • açılımı "create, read, update, destroy" yani "oluştur, oku, güncelle, sil" olan işlemler bütünü. yazılım dünyasının %80ini oluşturur, web yazılımcılığının da temelidir. ama fikrim istenirse bence yazılımın da hammallığıdır.

    şöyle ki, crud işlemleri yazılımın en çok uygulanan ve haliyle en kolaylaştırılan alanı. fakat bu kolaylık işi öyle bir raddeye getirmiş ki sürekli aynı şeyi sabırla tekrarlıyorsunuz. yok o tabloya da aynı şeyleri yazayım, yok bu endpoindi bitireyim derken hayatınız bu oluyor. sürekli bir şeyleri silen, bir şeyleri okuyan, bir şeyleri oluşturan yazılımlar yazıyorsunuz. hep aynı şekilde. biraz insanı moron gibi hissettiriyor.

    web ve mobil tamamen bu konuya teslim.
    şimdi yanlış anlaşılmasın, işin doğası moronca olsa da işi yapanlar gayet zehir gibi insanlar çünkü bu tarz projeler devasa bir şekilde büyüyüp yönetilemez hale geliyor. üstelik kendi alanlarında her geçen gün çıkan her yeni bir frameworkü de öğrenmeleri gerekiyor. hızlı olmaları fakat hızlı olmaları gerekirken de kaliteyi korumaları gerekiyor. üstelik crud uygulama yazmak biraz da zorunluluk mevzusu. buna ihtiyaç var, insanlar da bu alanı tercih ediyor.

    fakat nasıl demeli, şahsen bir crud uygulama yazarken fena oluyorum. geçen bir flask projesi yazmaya çalıştım, bitirene kadar kaşım gözüm ayrı oynadı. her çıkan hatada bilgisayarı parçalayacak gibi oluyor insan. çünkü neticede yaptığınız şey birbirini tekrarlayan işlemler silsilesi ve bunda da hata çıkınca insana fenalık basıyor. projeyi bitirdim, ama bir daha crud işi zor alırım. hatta bu crud anksiyetesi bende o kadar ilerledi ki ekşide freelancer olarak bulduğum bir işi ihtiyacım olmasına karşın geri dönmedim. biraz yaptığımdan utanıyorum da, çocukça bir tavır benimki.

    hedefim her şeyi bırakıp c++ ve linux geliştiricisi olmak. para suyunu çekti, bunun üzerimde yarattığı sosyal baskı katlanılmaz oldu fakat artık yapay zekaların bile takır takır çözdüğü crud işlemlerinde bir kariyer edinmenin manasını göremiyorum. aylardır sabah akşam yazılım öğrenmeye ve gömülü vs alanlarda çalışan insanlardan çevre edinmeye bakıyorum. sosyal ve ekonomik hayatım yokluk seviyesine varsa da en azından hakikatten kendimi yaşıyor hissediyorum.

    bence mesleki konularla başa çıkmak için psikolojik yardıma ihtiyacım var, yani.
hesabın var mı? giriş yap