• uzun gagalı, kahverengi tuylu, sık agaclikli ve calilikli bolgelerde yasayan, genellikle yagmulu ve firtinali havalardan sonra avcilar tarafindan sile ve kemerburgaz civarinda bolca katledilen bir gocmen kus
  • anadolu'da kimi yörelerde "hindi" yerine kullanılan kelime...
  • lat. scolopax rusticola
    ing. woodcock
  • ormanların kralicesi

    trakya da yelve ve gagalı olarak ta adlandırılır. çil iriliğinde kuru yaprak renginde, sakin bir orman kuşudur. erginlerde alın ve yanaklar açık gri kahverengi, gerdan beyaz, tepe koyu kahverengi ve enine açık pas rengi bantlıdır. gagadan başlayıp gözden kulağa kadar uzanan ve yanak altından geçen iki koyu şerit yanakları süsler. sırtı ve kanatları kestane rengi, üzeri koyu lekeli, kanatlar ve kuyruk tüyleri enine koyu renk bantlıdır. göğüs, karın ve kuyruk altı açık gri kahverengi, enine koyu renk ince şeritlidir. boynu ve kuyruğu kısa, gövdesi dolgunca olduğundan uçarken küt bir görünüşü vardır. gagası uzun ve yumuşak, dip kısmı et rengi, diğer tarafı gri kahverengidir. ayaklar kısa ve et rengidir. boyu 34 cm.dir. genellikle sessizdir.
    genellikle rutubetli, derin ve yumuşak topraklı, içinde çayırlar, sulak alanlar bulunan yapraklı ormanlarda yaşar. dişiler kök diplerinde, çalılar arasında toprağı çukurlaştırıp içine yosun, kuru ot ve yaprak döşeyerek hazırladığı yuvaya 4 yumurta yumurtlar. kuluçka süresi 18-19 gündür. yavrular 4-5 haftada uçarlar. çulluklar gagasını yumuşak toprağa, sığır pisliklerine ve çamurlara sokarak uzun diliyle küçük kurtçukları, aryaları, tel kurtlarını bulup beslenirler. yurdumuzda trakya, marmara, karadeniz, ege ve akdeniz bölgeleri ormanlarında kış göçmeni olarak bulunur. kuzeydoğu ormanlarında az sayıda kuluçkaya yattığı sanılmaktadır.orta, doğu ve güneydoğu anadolu'nun ormansız alanlarında rastlanmaz.yurdumuz dışında orta doğu ve kuzey avrupa da rusya da kuluçkaya yatar. güney avrupa, kuzey afrika ve orta doğudaki nehir boyu ormanlık, ağaçlık yerlerde kışı geçirirler.
    havaların soğumaya başlamasıyla çulluk, kuzey avrupa ülkelerinden, rusya'dan ve balkanlar'dan yurdumuza doğru göçe başlar. çulluğun ilk görüldüğü günler ekim ortalarına rastlar, ama asıl kuş, ekim sonu ile kasım ayı içinde önce trakya ve karadeniz'in kıyılarına yakın yerlerde kendini gösterir.
    çulluk daha sonraları güney bölgelere doğru inmeye başlar. eğer çulluğun ilk geldiği dönemler kuzey sahilleri yağışlı ve sert olmazsa kuşlar uzun zaman bölgede kalabilir. aksi takdirde çok çabuk güneye göç ederler. bunun da nedeni çulluğun solucan ve böcekleri nemli toprakta aramasıdır. iç anadolu'da çulluk pek fazla rağbet edilen ve bilinen bir av olmamakla beraber, kışın çok soğuklarda nehirlerin dar vadilerden geçtiği alanlarda nehir kenarlarında bol miktarda çulluğa rastlamak mümkündür.

    http://www.turkiyeavcilari.com/
  • diyer adı becassier* kestaneyi andıran rengi, sarımtırak lekelerle süslü ve ortalama boyu 35-38 cm ve ağırlığı 320 gram olan kuş türü. ılıman ve nemli iklimlerde yaşarlar. alaca karanlık bastığında ormandan çıkarak dere kenarlarına, otlaklara, çayırlara ve su birikintilerinin olduğu çalılara gelerek başlıca gıdasıolan toprak altında yaşayan böcek, kurtcuk ve solucanlarla yemlenir.yuvasını ormanların kuytu yerlerine yapar. yılda sadece bir kez 22 günlük kuluçkaya yatar ve yuvaya 4 yumurta bırakır . yumurtalar oldukça yuvarlak, mat ve pas rengi üzerine kahverengi' dir. sonbaharın başladığı ekim ayı başlarından, ilkbaharın başladığı mart ayı sonlarına kadar görülür. havalar soğumaya, yüksek kesimlere kar düşmeye başladığı zaman alçaklara inerler.
  • doksanli yillarin sonunda ankara ataturk lisesi yakinlarinda, tam olarak gazi mustafa kemal bulvari ile strasburg caddesinin kesisiminde yer alan iki katli donerci(ydi).

    bol baharat basilmis tam ekmek arasi tavuk doner o donem tum lise basketbol takiminin antreman oncesi yemegi olurdu; yine de 2 metre boy, 95 kg olan govdeye yetmezdi, arkadaslarin da donerlerine sulanilirdi. bunye bilseydi bugunleri gorecegini, iradesine hakim olmaya calisirdi.
  • mahmut yesari'nin konusu cibali tütün fabrikasında geçen romanı. teknik olarak biraz zayıf bir roman olsa da "türk edebiyatının ilk işçi romanı"* olması nedeniyle önemlidir.
  • yaban tv denilen kanalda belgesel adı altında gösterilen amatör av çekimlerinde kişilerin vurduğu 2 hayvan türünden biri. (diğeri domuz oluyo)
  • (bkz: su çulluğu)
  • hakkaten çok güzel, lezzetli döneri olurdu. doyamaz en az iki tane yerdik. maltepe camiinin hemen yanıbaşındaydı.
hesabın var mı? giriş yap