• zaten üç kuruş kazanan beyazyakalıya yapılan acımasızlıktır.
  • pazartesi izin alınarak çözülecek sorun. ayrıca imza attığınız sözleşmeye bir bakın amk. cumartesi çalışma varsa o sözleşmede siz de patronun insiyatifiyle çalışmıyorsanız sike sike o günü de alırlar adamlar sizden. kanuni bir açık bu malesef. bimer'e şikayet edin belki bir şey çıkar da hepiniz kurtulursunuz diyerekten bu entrynin de sonuna geliyoruz.

    not: haftanınbeşgünüçalışanspor
  • çok can sıkıcı bir durumdur. yıllık izin alacaklara tavsiyeler entrisine eklenmesi gereken bir maddedir.
  • yamulmuyorsam kanuni dayanağı şu şekilde olan hadisedir;

    cumartesi günleri çalışma günüdür ve işyeri söz konusu günde aktif mesai yapmasa bile ilgili vergi ve primleri dahi ödemektedir. dolayısıyla belirlenen mesai pazartesiden cuma gününe tamamlansa dahi cumartesi gün her işyeri için çalışılan günden sayılır.

    bu nedenle çalışan cumartesi gününü kapsayan bir izin alırsa cumartesi günü de izinli sayılır.

    ha pazartesi gününden izin aldınız, cumartesi gün mesaiye çağrılırsanız ve yoksanız haksız duruma düşersiniz.
  • zamanında calıştığım şirkette cuma günü için ayrı bir form pazartesi için ayrı bir form oluşturarak bugını bulduğum durum. tek gün tek gün doldurun formlarını sizde de sistem yiyebilir. bu durumda cumartesi günü için izin almış olmuyor durumdasınız. zaten hali hazırda cumartesi çalışılmıyorsa gg.

    *
  • boyle bir sacmalik zaten ancak turkiye'de olabilir.
  • haftalık çalışma saatinin tamamlanmamasından kaynaklanan sorun.

    eğer sap gibi bir sistemden izin girişi yapıyorsanız cuma günü öğlen' e kadar izin girip tüm gün işe gitmezseniz cumartesi dahil olmaz.
  • izini 4 gün alıp, cuma günü hastayım ayağına mazeret izini kullanılması gereken saçmalık. onlar açık bulmuş kullanıyor, biz de kullanmalıyız.

    bir de nisan ayında bi yasa tasarısı vardi bununla ilgili. şöyle bir yazı var hatta ama sonrasında bir haber yok.
    haber linki

    akıbetini bilen var mı acaba?
  • iş kanunu madde 63'e göre günlük 9 saat çalışma ile haftalık 45 saatlik çalışma saatini 5 gün içerisinde tamamlayıp cumartesi çalışmıyorsanız, cumartesi izninizden düşülmez; ama günlük çalışma saatiniz 7,5 ise 45 saati 6 günde tamamlarsınız. her durumda günlük çalışma saati yine aynı maddeye göre 11 saati geçemez.

    yıllık izin yönetmeliğinin 6. maddesine göre de hafta tatilleri yıllık izin sürenizden düşülmez.

    tabi şimdi böyle kanun, yönetmelik derken pembe tablo çizmek istemem; bu maddelerin uygulanması çoğu işyerinde işverenin tutumuna bağlıdır.

    4857 madde 63: tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

    yıllık ücretli izin yönetmeliği madde 6: yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
  • 4857 sayılı iş kanunu incelemesi ile kafa şişirmek istemem, kanunda düzenlenen " haftanın altı günü iş günüdür" ibaresi sebebiyle yıllık izinlerinizde cumartesiler de düşülür.

    ancak yargıtay der ki; işçi şayet fiilen cumartesi günleri çalışmıyorsa bunun yıllık izinden mahsubu iyi niyet kurallarına ve işçi lehine yorum ilkesine aykırıdır.

    ama tabii bu ancak dava aşamasında gözönüne alınan bir husustur ki dava açtırdığınız avukatların yüzde doksanı iş hukukuna hakim olmadığından bunu bilmez ve işverence sunulan belgelerde haftalık 5 gün-6 gün hesabına girilmez, dava açarsanız bunu avukatınıza hatırlatmanızda fayda vardır.

    ayrıca hafta içi izin kullanarak beş günle yırtacağını zanneden arkadaşlara da kötü bir haberim var, işi bilen yöneticiler beş günlük yıllık izin kullandığınızda altıncı günü de düşerler.

    doğru bir uygulama olmadığını düşünüp yazmışımdır defalarca, yargıtay'la aynı fikirdeyim, fiilen çalışılmayan günün iş günü gibi düşülmesi hakkaniyete ve iyi niyet kurallarına aykırıdır.
hesabın var mı? giriş yap