• en basit haliyle cumhurbaşkanı olan bireyin yapmakla yükümlü olduğu işler ve yapmaya hakkı olan şeyler bütünüdür.

    anayasada bunlar ne şekilde belirtilmiştir, nedir ne değildir bilemiyorum. ama merak ediyorum, acaba anayasada cumhurbaşkanının görevi olarak kişisel tercihlerine göre kararlar almak da yazıyor mudur? örneğin şu anki cumhurbaşkanımız * genel olarak koruduğu ölçülü duruşuna rağmen, %90'ı müslüman ve %50'den fazlası kadın olan bir ülkedeki türbanlı bir kadını -konumu veya kocasının adı önemli değil- kelimenin tam anlamıyla yoksayarak neyi amaçlamaktadır?

    yoksa cumhurbaşkanının görevi birleştirmek değil de ayrımcılık yaparak bölmek midir?
  • hükümete başkanlık etmek.
  • sayın sezer'in de bildiği ve ifade ettiği gibi, sorumluluk üstlenmeden bir çok yetkiyi kullanmaktır cumhurbaşkanının görevi. temsil makamı ise bu kadar icraat yetkisi niye. icra makamı ise neden sorumsuz.. bu kadar yetki ve bu kadar sorumsuzluk bir arada nasıl olabiliyor, hayret vericidir. malum, sadece -allah korusun- vatan hainliği nedeniyle suçlanıp yargılanabiliyor.

    keşke cumhurbaşkanını da denetleyecek bir kamu aygıtımız olsaydı demekten alamıyorum kendimi.
  • 1961 anayasası'nda; yürütmenin, yasama karşısında yetki bakımından oldukça zayıf olarak donatılmasından sonra, 1982 anayasası ile birlikte yürütme kanadına dolayısıyla cumhurbaşkanına daha geniş yetkiler verilmesi sonucu genişleyen olgu.
  • vatanda$lik bilgisinin mudavimi oldugu sorulardan biridir. pek fazla sallanmamalidir.
  • tanımı itibarı ile recep tayyip erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi anayasaya aykırı gibi duruyor. çünkü cumhurbaşkanı olmak için andiçilmesi gerekiyor ve bu andın içinde şöyle ibareler var: " hukukun üstünlüğüne, bağlılık, temel hak ve hürriyetlerin korunması vb"

    edit: neticede mahkeme kararlarına saygı duymayan bir başbakan ve bu başbakanın yasaları uygulatmayan bir içişleri bakanı var. hak ve hürriyetlerin korunmasından bahsetmeye gerek yok.
  • içerik olarak oldukça detaylı olsa da yolda yürürken pat diye önünüze mikrofon uzatıldığı zaman mal gibi kalmanıza sebep olan şeylerdir. 30 saniye falan soruyu tekrar ederek vakit kazanmaya çalıştım resmen.

    (bkz: faruk eczanesi)
  • yarı başkanlık sistemi için az, parlamenter sistem için fazla olan yetkilerdir. bu şekilde olmasının nedeni de kenan evrendir. anayasanın bu maddesi 1982'deki haliyle kalmıştır. 32 senelik süreçte yetki artırımı ve azaltımı yaşanmamıştır.

    ancak 2007'de seçim sistemi değişti ki, mesele o zaten. çünkü yarı başkanlıkta cumhurbaşkanını halk seçer, parlamenter modelde ise halk da seçebilir, meclis de.

    evren darbeyi yaptıktan sonra, cumhurbaşkanlığının yetkilerini kendisi için tanzim ettiğinden, yetkileri bu şekilde tutmuştur. gerektiğinde müdahale edebileyim diye.
  • 24 saat böğürmek de olmasa gerek.
hesabın var mı? giriş yap