• iyi, güzel ve faydalı olmuşsa bize de hayırlı olsun! demek düşer.
  • bilgisayarlarında gnu/linux dağıtımı kullanan bir kütüphane olarak duyum aldım. tabi yerinde görüp incelemek gerek.

    thinos işletim sistemi üzerinde, uygulama sanallaştırma yöntemi ile windowslara bağlandığı düşünülmekte.
  • kütüphanede çalışma masaları dışında gözle görülür bir eksik yok, masalar kullanışlı değil bir süre sonra dirsekleri rahatsız etmeye başlıyor.

    oldukça büyük kapalı otoparkı mevcut ve içeriye rahatça girebildim.

    güvenlik taraması bir avm klasiğinden çok farklı değil.

    yemek problemi ise çalışanlardan aldığım bilgiye göre 1 ay içerisinde çözülecek, yapımı devam eden bir yemekhane mevcut. şimdilik mufin tarzı kekler ile çay kahve ve su ikramı mevcut.

    kitapları ödünç almak için e-devlet üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli fakat kitapların dışarıya çıkarılması yasak.

    kablosuz internet ağı için yaptığım ölçümde 50mbit download ve 30mbit upload hız değerleri ölçtüm.

    bu entry kütüphaneden yazılmıştır.
  • vatana millete hayırlı olsun.
    katolog linki çalışmıyor. kataloğa nereden bakabiliriz, yardımcı olacak kimse var mı? gitmeden önce nerede, neler bulabileceğimi bilmek istiyorum.

    anladığım kadarıyla şehir dışından gelecekler için bir kolaylık düşünülmemiş. fotokopi hizmeti var ama tarayıcı hizmetine dair bir atıf göremedim, ileride gelir diye umuyorum. üyeliğimi yaptım, araştırmaya hazırım. tüm sorulara cevap bulunca ve bahsi geçen kalabalık dağılınca geleceğim.
    bu arada sayın başkan (bkz: mansur yavaş)'tan dolmuş güzergahı konusunda güzellik bekliyoruz. konu hakkında sizde başkana mesaj atmak isterseniz bu linki kullanabilirsiniz.
  • kütüphane eksikliği vardı ankarada bu yüzden iyi oldu diyebilirdim. kitaplar adnan ötükenden getirilmiş olmasaydı. kütüphane değil, yeni bir bina yapılmış, adnan ötüken de bu yapının içine taşınmış. binaya bu kadar bütçe ayırıp kitaplara ayıramamak üzücü. dikkat çekerim,burada nadir eserlerden değil, okuma kitaplarından bahsediyorum.
    burada bir kimlik sorunu olduğunu düşünüyorum. burası milli kütüphane gibi araştırma kütüphanesi mi halk kütüphanesi mi? ikisi birden de olabilir tabi, o zaman ikisinin de karakterini göstermeli, hem yapı dilinde hem işleyişde bu ayrım daha net olmalı.

    anladığım kadarıyla yapının halk kütüphanesi karakterine ağırlık verilmiş, yapının 3 katı kitaplara(daha önce dediğim gibi çoğu adnan ötükenden alınmış) ve okuma salonlarına ayrılmış. ancak buradaki kitapları ödünç almak mümkün değil. yalnızca kütüphane içinde kullanılıyor. kitaplara erişim kısıtlanmış bu şekilde. oysa eskiden ödünç alınabiliyordu.

    henüz katalog tarama fırsatım olmadığından araştırma yönü ve arşivi için bir şey diyemeyeceğim. sistem nasıl, işliyor, arşivi zengin mi bilmiyorum, daha sonra editlerim. bu kısımda 20.000 bilimsel kitap + 50.000 nadir eser olduğu yazıyor. -2. katta. kendi içinde, tek başına çok güzel. iç hacim ferah ve aydınlık. ancak genel plandaki yeri nedeniyle biraz son anda konmuş, oraya sıkıştırılmış gibi hissettim. ne yeri ne girişi hiç olmamış. tek başına bitmiş görünen nadir eserler kütüphanesine araştırma kütüphanesi denen bir salondan giriliyor. araştırma kütüphanesi daha çok sıradan bir çalışma salonu gibi, nerdeyim, nereye gidiyorum, bura neresi, hiç anlaşılmıyor.(aslında kütüphanenin genelinde bu his var, nedenini daha sonra açıklayacağım).

    kat planları şu şekilde:
    en alt katta daha önce bahsettiğim nadir eserler kütüphanesi, sergi , müze ve konferans salonu,eğitim merkezi var. zemin katta gençlik ve çocuk kütüphanesi, ses ve görüntü kütüphanesi, ve süreli yayınlar salonu var. aradaki 2 kat okuma salonları. en üst katta ise yemek salonu var.

    kütüphanenin asıl dikkat çeken kısmı cihannüma salonu'nu da barındıran orta kütle. zaten kütüphane bunun çevresinde kurgulanıyor. genel olarak burayı sevdim. mekan çeşitliligi güzel, en alt kısmında geniş bir kamusal alana dönüşmüş, yere gömülen koltuklar ve diğer detaylar gerçekten hoş olmuş. üst kısmı ise cihannüma salonu. burada ara katlar ileri-geri çekilerek hareket ve katlar arası iletişim sağlanmış. tek sıkıntı anlamsız ölçülerde oynamalar olmuş. örneğin kolona yapışan/uzakta kalan şeklinde 2 kademe daha mantıklı ve yeteli olurmuş ancak sadece 20-30 cm oynatılmış ne geride ne ilerde, arada kalmış katlar oluşmuş. tavandaki yazı yatayda yazılsa idi bütün olarak okunurdu. bu şekilde anlaşılmıyor.

    bir de bu ortadaki kütle yapıdan daha cok koparılmalıydı. anladığım kadarıyla tasarım bunun çevresinde kurgulanıyor, dolayısıyla katlar bu kadar yapışmasa, çevresi biraz daha açılsa daha net okunurdu. galeri boşluğu büyüse buradaki merdivenler ve teraslar da daha anlamlı olurdu.

    açık planlı bir tasarım yapılmış, bu belli yerler için güzel. raflar, okuma salonları ve dinlenme alanları berbaber çözülmüş, bölünmeyen bütün bir kütle var. dediğim gibi yapının bir kısmı böyle olsaydı gayet hoş olurdu. ancak bir karede bunu çözüp sonra merkez çevresinde (cihannüma salonu) 4 kez × 3 katta aynısını tekrarlamışlar. bunların bir kısmı tamamen çalışmaya ayrılan sessiz salonlar olabilirdi, olmalıydı. 3. katta oturulduğunda 1. kattan bir çocuğun ağlaması geliyor. ses yalıtımı iyi ancak bağıra bağıra konuşan insan sesini önleyecek kadar değil. umarım şuan çoğu kişi gezmek için geldiği için boyledir daha sonra daha sessiz ortam sağlanır.
    bu aynılık ve tekrar kaybolmuşluk hissi de veriyor. herhangi bir referans noktası yok ve her şey simetrik. dolayısıyla insan yön duygusunu kaybediyor.
    kare ana alanların arasında diğer işlevler( wc,mescit,yangın merdiveni, sanırım bazı ofis birimleri vs.) kesinlikle çözülememiş. çok kırıklı bir yapıya sahip. anlamsız köşeli koridorlarda zigzag çizerek gidiliyor. hem kafa karıştırıcı hem de tehlikeli. özellikle acil çıkışlar çok korkutucu, sivri kenarlar tehlikeli ve geçişi engelliyor. ayrıca bu büyüklükte bir yapı için tuvalet sayısı az. kesinlikle yetmeyeceğini düşünüyorum.

    söylemeden geçemeyeceğim diğer şeyler:
    milli kutuphaneye göre çok daha büyük bir yapı olmasına rağmen iç alan çok verimsiz kullanılmış, milli kütüphane ile ya aynı sayıda ya da daha az çalışma alanı var.
    çalışma masası kaplamaları deriden yapılmış. bunların çok çabuk yıpranacagını düşünüyorum, üstelik yazı yazarken altının yumuşak bir zemin olması da hoş değil.
    yapıda genel olarak ses yalıtım panelleri kullanılmış. sesi oldukça engelliyor. bu hoşuma gitti. yerlerin de halıflex olması yine hem sesi emiyor hem de yürürken daha az ses çıkıyor.
    ahşap ve pirinç kaplamalar 3.tbmm binasından referans almış gibi. ben şahsen çok sevdiğim için beğendim.
    bazı detaylarında çok büyük hatalar vardı. gayet yumuşak bir sekilde dönen köşe, dikdörtgen prizmaya saplanıyor.
    dayanamadım engelli tuvaletine de baktım, gözüme hatalı gibi geldi, özellikle lavabo tuvalet kısmına denk geliyordu ve boyu yüksekti. metreyle ölçmedim tabi ama gözüme hatalı göründü.
    giriş beklediğimden çok daha kolay oldu, araba ile girmek mümkün ve kapalı otoparkı geniş. sanırım otoparktan kütüphaneye geçişi henüz açmamışlar çünkü üst kata anlamsız bir yerden çıkılıyor. sadece girişte kimlik kontrolü oluyor. benim.kimliğim yeni olduğu için cihazla bakıldı ve başka işlem gerekmedi.
  • geziye çıkan bebek arabasıyla gezinip fotoğraf çektirip bağıran ailelere diyorum. lan müze mi geziyorsunuz. sessiz olunda çalışalım şaka mısınız siz...
  • ulaşım yok. metroya binerseniz söğütözü durağında inmeniz ve yürümeniz lazım. kutlarım.

    edit:külliye'ye giden otobüs var ama kızılay'dan geçmiyor. yani doğrudan otobüse bineyim kütüphaneye gideyim diyemiyorsunuz.
  • burada kitap sayısıyla övünenlere tek bir şey söylemek istiyorum: o kitapların çoğu (başta adnan ötüken olmak üzere) başka kütüphanelerden getirildi. yani kitaplar merkezi ve kolayca ulaşılabilen, üstelik ödünç alınabilen yerden; uzak yere taşınıp ödünç alınamaz oldu.
    kütüphane fikri çok güzel ve sonuna kadar destekliyorum, ama diğer kütüphaneleri sömürmeden kendi koleksiyonunu oluşturabilirse anlamlı.
    keşke binaya ayırdıkları bütçeyi içini doldurmaya harcasalardı, biz küpeştesi masif ahşap olmayan, daha gösterişsiz yerlerde de okuyacağımızı okur, araştırmamızı yürütürdük.
    edit: haklı olarak kaynak soranlar olmuş; bknz. https://t24.com.tr/…62783?__twitter_impression=true
    ayrıca raflara bakarsanız çoğu kitabın üstünde adnan ötüken damgasını görebiliyorsunuz.
  • araştırma kütüphanesi, cihannüma salonu ve 2. kat okuma salonu 7/24 hizmet vermektedir. araştırma kütüphanesinden yararlanmak istiyorsanız yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmalısınız. araştırmacı olduğunuzu da ispatlarsanız girebilirsiniz. diğer cihannüma ve 2. kat okuma salonunda da 7 /24 yararlanabilirsiniz.

    ulaşımı cidden zor . otobüsle gitmek isterseniz 339-7 ile 479 ile gidebilirsiniz. metro ile gitmek istiyorsanız bahçelievler metrosu veya söğütözü metrosundan yürümek gerekiyor . farklı bir alternatif varsa ihtiyacım olacaktır.

    şu 1-2 ay bir daha gitme planımın olmadığı yerdir . ınstagrama fotoğraf atanlar veya inceleme yapmaya gelen sevgili halkımız hevesini aldıktan sonra tekrardan gideceğim yerdir .

    yemek konusunu bir an önce çözeceklerdir. çünkü sadece kekle olacak bir durum değil.

    bu gibi projeleri her zaman desteklemişimdir . keşke ulaşımın daha kolay olduğu bir noktada olsaydı. umarım buna da bir çözüm bulunacaktır.
  • ucuz, beşinci sınıf bir propaganda malzemesi.

    icraatı sırf icraat diye beğenecek yarım akıllılara aldırmayın.
    her icraat beğenilecekse ben de bahçeme duvar çektim, gelin onu da övün madem.
hesabın var mı? giriş yap