• türkiye'de suikaste en çok kurban veren gazetedir cumhuriyet. yakın tarihimizde birçok cumhuriyet yazarı gerici-faşist örgütlenmeler* tarafından yapılan suikastlerle yaşamlarını yitirdiler. suikaste uğrayan yazarların ortak özelliklerine baktığımızda aydın, hümanist, araştırmacı* olduklarını ve toplum için aydınlanma mücadelesi verdiklerini görüyoruz. vurulanları unutmamak, sadece bilmek, onların mücadelelerine destek olmak anlamına gelmez. bir şeyi gerçekten bilmek, onu anlatmakla olur.* yeni nesil olarak kendimizi ifade etme, özgürce düşünme mücadelesinde ne görev edinebildik, hangi katkıda bulunabildik? yeni nesile ne anlatabildik? elbette, yapılanlar var. bizim de suçumuz yok aslında; yapılan katliamlar, işkenceler, baskılar sadece üzerimizde bir kabuk oluşturdu, kendi dünyamıza çekildik. eğer bu suikastleri gerçekleştiren insanlık cahilleri bile yazılanları anlayıp bundan korktularsa, biz bunu herkese anlatabilir, yaşatabiliriz.

    -- alıntı --

    cumhuriyet yazarlarına yönelen suikast saldırıları sonucu 7 yazar öldürüldü, 1 yazar da felç oldu.

    istanbul üniversitesi iktisat fakültesi sosyoloji enstitüsü başkanı ve yazar prof. cavit orhan tütengil, 7 aralık 1979 tarihinde levent'te bulunan bir iett durağında, silahlı dört kişi tarafından öldürüldü.

    tütengil'in cenazesinde çıkan olaylarda yaralanan trt yapımcısı ve yazar ümit kaftancıoğlu, 11 nisan 1980 günü mecidiyeköy'de iki kişinin silahlı saldırısına uğrayarak hayatını kaybetti. cinayetin sorumlusu olarak yakalanan ülkücü militan ahmet mustafa kıvılcım ömür boyu hapse mahkûm oldu.

    istanbul üniversitesi anayasa kürsüsü doçenti ve yazar server tanilli, 7 nisan 1974 günü evine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu felç oldu.

    ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi eski öğretim üyesi ve shp parti meclisi üyesi prof. bahriye üçok, 6 ekim 1990 tarihinde evine gönderilen bir kargo paketinin patlamasıyla öldü.

    atatürkçü düşünce derneği başkanı ve yazar muammer aksoy, 31 ocak 1990 günü ankara'daki evine giderken öldürüldü.

    gazeteci ve yazar uğur mumcu, 24 ocak 1993 tarihinde ankara'daki evinin önünde park ettiği otomobiline binerken patlayan bomba sonucu öldürüldü.

    sinemacı ve yazar onat kutlar, 30 aralık 1994'te the marmara oteli'nin pastanesinde meydana gelen patlama sonucu ağır yaralandı ve olaydan 12 gün sonra yaşamını yitirdi.

    atatürkçü düşünce derneği genel başkan yardımcısı, eski kültür bakanı ve ankara üniversitesi iletişim fakültesi öğretim üyelerinden prof. dr. ahmet taner kışlalı, 21 ekim 1999 günü ankara'daki evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. gazete, olayın bir gün ardından yayımlanan "fotoğrafın üzerindeki çarpı" manşetli haberinde, "türkiye'yi ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyen gericiler, cumhuriyetin aydınlanmacı, ilerici yazarlarını" her zaman hedef gösterdiklerini vurguladı.

    -- alıntı* --
  • malın biri "cumhuriyet gazetesi yazarlarının katli mübahtır " diye bir başlık açmış ama anında yok olmuş. uçtu amk kerkenezi heralde? nereye kaçtığını gören yeşillendirsin. ona bir takım laflar hazırladım.
hesabın var mı? giriş yap