• milliyetçi hareket partisi'nin öncülü olan parti.

    millet partisi, 1948 yılında mareşal fevzi çakmak ve osman bölükbaşı önderliğinde bir grup milliyetçi-muhafazakâr siyasî elit tarafından kurulmuştur1950 genel seçimlerinde % 3.1 oy alarak sadece osman bölükbaşı milletvekili seçilebilmiştir.

    demokrat parti iktidarının, aşırı solda yaptığı tevkife bir denge olması ve kendi siyasî geleceğini garantilemek maksadıyla millet partisi'ni 1954 yılında resmen kapattırmasının ardından, bu partinin eski kurucuları kısa bir süre sonra osman bölükbaşı'nın genel başkanlığında aynı yıl cumhuriyetçi millet partisi'ni kurmuşlardır. 1958 yılında türkiye köylü partisi'nin iltihakı üzerine cumhuriyetçi millet partisi, cumhuriyetçi köylü millet partisi adıyla siyasî hayatını sürdürmeye devam etmiştir.

    ckmp, 1961 genel seçimlerinde % 14 oy alarak chp ve ap'den sonra üçüncü parti olmuştur. 1962'de ckmp'nin ikiye bölünmesiyle osman bölükbaşı bu partiden ayrılarak millet partisi'ni ikinci defa kurmuştur. 1965 genel seçimlerinde ise aynı başarıyı yakalayamamış, ancak % 2.2 oy alabilmiştir.

    partinin, 22-23 şubat 1964'te kongresi'nde başta dündar taşer olmak üzere diğer arkadaşlarıyla birlikte bu partiye katılan ve kısa süre içinde partide etkin bir konuma gelen alparslan türkeş, 1965'te yapılan ckmp büyük kongresi'nde genel başkan seçilmiştir. yeni genel başkanıyla birlikte ckmp'nin 1965'ten sonraki çalışmaları, bir program ve teşkilat inşa etme ve benimsetme çabalarına odaklanmıştır. 1970'li yıllar ise yeni bir ad ve imajla birlikte kendini bütün milliyetçi camiaya kabul ettirme ve kitleselleşme sürecini ifade edecektir.

    24-25 kasım 1967 tarihindeki ckmp kongresinde "9 işık" olarak tanımlanan yeni doktrin, parti teşkilatına ayrıntılı olarak tanıtılmış ve parti programının çerçevesini belirlemiştir.

    ckmp'nin 8-9 şubat 1969 olağanüstü büyük kongresi'nde delegelerin büyük desteğini alan "milliyetçi hareket partisi" adı kabul edilmiştir. büyük kongreden sonra toplanan ilk genel idare kurulunda partinin amblemi "üç hilâl" olarak kararlaştırılmış ve aynı toplantıda mhp gençlik kolları için de "hilâl içinde kurt" amblemi benimsenmiştir.
    kaynak için (bkz:
    http://www.mhp.org.tr/tanitim/tanitim.htm)
  • kendisine oy veren kırşehir'in 1954 yılında ilçe yapılabilmesi için kırşehir'in ilçesi olan nevşehir'in il yapılmasına bir şekilde sebebiyet veren partidir.
  • türkçülerin hayalinde yaşayan parti.

    ‘’tanrı türk’ü korusun’’ partinin resmi sloganı gibidir.

    atatürk büstlerine saldırılar olduğu dönemde ckmp’li gençlerin atatürk büstleri önünde nöbet tuttuğu biliniyor. ckmp’li gençler bir eylemlerinde ‘’sönmez bu ışık, bu millet ata’nın izinde oldukça’’ diyor.

    dönemin ckmp’li gençleri kendilerini ‘’milliyetçi-toplumcu’’ olarak adlandırıyordu. çankaya marşının bir kıtasında ‘’milliyetçi-toplumcu balam, türk’ün şanlı yiğidi’’ dizeleri geçmektedir. 1966 yılında ülkü ocaklarının kuruluşunu kamuoyuna duyurmak için yapılan etkinlikte açış konuşmasını yapan namık kemal zeybek ‘’davamızın adını ilan ediyorum: biz milliyetçi-toplumcularız.’’ der. ülkü ocaklarının tüzüğünde derneğin amacı şöyle açıklanıyor:

    ‘’kanun, milli varlık ve menfaatler içinde: öğrencilerde milliyetçi, toplumcu, ahlakçı, ülkücü duygu ve düşüncelerin kökleşmesine yardımcı olmak. milli birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirecek ve yaşatacak eserlerin yurt çapında dağıtımı için çalışmak. yüksek öğrenim gençliği arasında, samimiyet, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak. her türlü zararlı ve bölücü faaliyetlerin karşısında bulunmak.’’

    6. filoya karşı yoğunlaşan eylemler nedeniyle komünizm karşıtı mitingler yapmak isteyen ap iktidarı, ckmp’den de bu mitinglere katılmaları yönünde istekte bulunuyor. ckmp gençlik kolları şu yanıtı veriyor:

    ‘’biz sadece komünizme değil, amerikan emperyalizmine de karşıyız. abd'nin 6. filosunu korumak, kollamak onlara şirin gözükmek türk milliyetçiliğine yakışmaz. ha 6. filoyu protesto eden zihniyet, ha 6. filoyu koruyan zihniyet, her ikisi de komünist ve kapitalist işbirlikçiliğinden başka birşey değildir. ckmp gençlik kolları mensupları komünistlere karşı ne kapitalistlerin yanında, ne de üç kağıtçı derneklerle beraber olur. biz komünizme karşı nasıl mücadele edeceğimizi masonlardan ve sahte milliyetçilerden öğrenecek değiliz.’’ (hakkı öznur, ülkücü hareket fasikülü, teşkilatlar ve mücadeleler, ll. cilt)

    ap iktidarının kontrolünde adana’da yapılan komünizm karşıtı mitinglerden sonra adana ckmp gençlik kolları ‘’kapitalist maşaların ya da kandırılmışların milliyetçilik paravanası altında girişleri’’ başlıklı bir bildiri yayımlar. bildirinin bir bölümü şöyledir:

    ‘’türk milleti artık namussuz kapitalistin, vicdansız ağanın hainliğini iyice bilmelidir. bu millet kapitalistin maşası, bu gençlik para babalarının bekçisi değildir. milletinin, milli geleneğinin, milli gelirinin bekçisidir. türk milleti bundan böyle kapitalistlerin, toprak ağalarının, sömürücü tüccarın, para babası millet ve milliyet düşmanlarının bekçisi olmadığını göstermelidir. materyalist bir görüş olan komünizm kadar yine materyalist bir görüş olan kapitalizme de düşman olduğumuzu ilan ederiz.’’

    adanalı genç bozkurtlar
    adana ckmp gençlik kolları

    (milli hareket dergisi, ağustos 1968, sayı: 25)
  • bugünün bazı solcularının çok sevdiği 27 mayıs darbesinden beş yıl sonra, darbeyi yapan milli birlik komitesi'nden beş kişiyi * * * * * bünyesine katan parti.
  • kısaca cmkp.
  • rahmetli karikaturist zeki beyner , akbaba dergisinde , ulkucu komandoların ilk "faaliyetleri" nedeniyle bu partinin kısaltması olan ckmp'yi " coplu komandolu militan parti " olarak çizmiştir.
  • alparslan türkeş'in milli birlik komitesi üyeliği'nden "başbuğ"luğa geçişinde önemli bir yere sahip parti.

    bu geçişte önemli bir nokta da şüphesiz ckmp içinde yönetimin ele geçirilme sürecidir:

    1963'ün başlarında sürgünden dönen türkeş, ilk önce adalet partisine girmek istemiş ancak reddedilmiştir. bunun üzerine alparslan türkeş, düzenlediği bir basın toplantısında "ya parti kuracağız ya da mevcut partilerden biri doktrinlerimizi benimseyecektir" dedikten bir süre sonra ckmp'yi ele geçirmeye yönelmiş ve 31 mart 1965 yılında 14'lerden kendisiyle aynı görüşleri paylaşan rıfat baykal, ahmed er, muzaffer özdağ (ümit özdağ'ın babasıdır) ve dündar taşerle birlikte ckmp'ye girmiş ve bununla beraber partide iç çekişmeler de başlamıştır çünkü faaliyetleri ile parti içinde parti davranan 14'ler; o dönemki ckmp genel başkanı ahmet oğuz'un, "partiye yeni katılan arkadaşların tutumunu" gerekçe göstererek istifa etmesine neden olmuşlardır. bundan sonra iyice rahatlayan eski mbk üyeleri, diğer arkadaşlarını da partiye dahil etmiş, öyle ki haziran sonunda ckmp'deki 14'lerin sayısı 10'u bulmuştur.

    partiyi hakimiyeti altına almaya çalışan türkeş, partinin yerel örgütlenmeleriyle de doğrudan ilişkiye girip onları da kendi safına çekmiştir. akabinde türkeş ve arkadaşları, ckmp'de tartışmaları tırmandıran o meşhur "9 ışık doktrini"ni açıklamış ancak alparslan türkeş'in bu davranışları ve savunduğu ilkeler parti içinde bölünmelere yol açmıştır. nitekim bu bölünme sanıldığı gibi 14'ler arasında değil, eski parti üyeleri ile 14'ler arasında olmuştur. eski ckmpliler türkeş'i hitler'e öykünmekle suçlayıp, partiye "milliyetçi-sosyalist" bir nitelik kazandırmak istediğini ileri sürünce türkeş'in olağanüstü kongre ile partiden ihracı istenmiştir.

    ancak 30 temmuz 1965 yılında yapılan olağanüstü kongre'de şaşırtıcı biçimde genel başkanlığı ele geçiren türkeş'e karşı muhalefet etmeyen eskiler partiden ayrılmış ve bu durum da tabi ki türkeş'e partiyi tam hakimiyet altına alma ve yeniden dizayn etme olanağı sunmuştur.
  • bazen zafer partisi bana 1965 ckmp'sini hatırlatıyor.
  • güzel bir derleme olmuş. http://listelist.com/siyasi-partiler/
hesabın var mı? giriş yap