• bir jazz muzik yorumcusu.bu konuda yazdigi cesitli kitaplari mevcuttur.(bkz: ideefixe).sert eletirileri ile taninir.ozellikle jazza yeni baslayanlar icin yol gosterici olabilir ama fazla objektif oldugu soylenemez.
  • cüneyt sermet, türkiye'de cazın kilometre taşlarının dikilmeye başlandığı yerdeki, ağır bir-iki taştan biridir. doğumu, aşağı yukarı duke ellington orkestrası'nın kuruluşu ile aynı yıla rastladığı için, "ben cazla aynı yaştayım" diyor. babası tahsin sermet, cumhuriyet döneminin ilk mimarlarından, ankara'da bakanlık binalarının bir kısmı, kız teknik öğretim enstitüsü, izmir milli kütüphanesi ve elhamra sineması hep onun elinden çıkmış. oğlunu zaten tanımayan kalmadı. monako konservatuvarı öğretim üyesi ünlü piyanistimiz hüseyin sermet. cüneyt sermet sapasağlam bir köprüdür bu iki kuşak arasında.

    cazla robert kolej'de okuduğu yıllarda lambalı radyolar vasıtasıyla tanışan cüneyt sermet konservatuvara da gitmekle beraber daha ziyade kendi kendini yetiştirmek ve bir "autodidact" olmakla övünmektedir. 1945-52 arası kurduğu küçük gruplar ve büyük orkestra ile türkiye'de modern caz müziğinin temellerini atan ve pek çok müzisyen yetiştiren cüneyt sermet, 1954'de evlenince çok sevdiği kontrbasını bir kenara bırakarak kendini hocalığa ve müzik tenkitçiliğine vermiştir.

    1943 yılında amerika'daki ünlü "metronome" dergisine yazdığı yazılarla shelly manne ve ed safranski gibi müzisyenlerin tanınmasını sağlayan ve 1947 yılında jimmie lunceford orkestrası'na bir nevi danışmanlık yapan cüneyt sermet, 1959'dan itibaren boston'daki ünlü berklee konservatuvarı'nın da türkiye temsilcisi olarak bazı türk müzisyenlerinin orada okumasına yardımcı olmuştur.

    1950'lerin ortasından itibaren başta "milliyet" olmak üzere pek çok gazetede devamlı yazıları çıkmış ve seminerler düzenlemiş olan cüneyt sermet, 1965'de ankara radyosu caz kısmı şefi olarak ilgiyle izlenen ve ders mahiyetinde olan caz programları yapmıştır. 1968'de paris'e yerleşmesine rağmen, 1976 yılına kadar ankara radyosu'na yine adeta ders mahiyetinde caz ve klasik müzik programları yollamaya devam etmiştir.
  • tavrı sert, çok zor bir adam olan yine de sevdiğim zat. sadece caz değil birçok müzik türü ile ilgili peşin yargıları vardır cüneyt bey'in. keskindir. belli şeyleri sadece gürültü olarak niteler, dinleyeni aşağılar. onunla yakın olmak da zordur, devamlı eleştiriye maruz da kalabilirsiniz. ancak yer yer ayaklı kütüphane gibidir, önemli olan sayfaları nasıl çevireceğinizi bilmektir.
  • türkiye'de caz müziğinin sayılı eleştirmenlerinden, louis armstrong'dan keith jarret'a ve brad mehldau'ya kadar birçok müzisyen hakkında daha ziyade menfi eleştirilerini kaleme aldığı cazın içinden adlı kitabı ile tanınan, aslen kontrabas çalan caz gurusu.
  • hiçbir boku beğenmeyen adam. chet baker için yazdıklarını okuyana kadar severdim...
  • müzikal serüvenimde önemli bir rol oynayan abi. didim'e gitme sebebi ayrıca.
  • an itibarıyla alınan bilgiye göre vefat etmiştir.

    allah rahmet eylesin.
  • biraz da bu toprakların insanı olması sebebiyle, çok dobra konuştuğuna ve eleştirmekten hiç kaçınmadığına tanık olduğumuz (bkz: cazın içinden) gerçekten de çok mümtaz bir şahsiyetti. batu akyol'un güzel belgeselinde gözleri parlayarak, arif mardin'i ve quincy jones'u andığı o güzel sahne hala akıllarda. allah rahmet eylesin.
  • aramızdan ayrılmıştır. keyifli sohbetleriyle, kendi yaptığı vişneli dondurmasını kaseyle, kimseye çaktırmadan elime tutuşturmasıyla aklımda kalacaktır.
hesabın var mı? giriş yap