• 770°c'ye esdeger sicaklik...
  • kari-koca curie'lere misafirlige giden komsularinin ertesi aksam evlerinde onceki aksam gordukleri ilgi, alaka ve hosgoruyu birbirlerine anlatirken kullandiklari tabir.
  • mağnetik maddelerde görülen ve belli bir ısıdan sona bu maddelerin mıknatıslanmalarını sona erdirip uysal davranmalarını sağlayan sıcaklık.
  • demir icin 768, ferrit icin 100 ile 460, kobalt icin 1121 derece olan sicaklik.
  • malzemelerde belli sıcaklıklar aralığında gözlemlenen ferroelektrik özelliği sağlayan kendiliğinden oluşan polarizasyonların yok olarak malzemenin paraelektrik davranış sergilemeye başladığı kritik sıcaklık değeridir.
  • curie sıcaklığı, manyetik malzemelerin(demir, nikel ,kobalt) manyetiklik özelliğini kaybettiği sıcaklıktır ve her malzeme için farklıdır.
    sıcaklık malzemenin bir çok özelliğini etkilediği gibi manyetik özelliğini de etkilemektedir. bir katı sıcaklığının arttırılmasıyla atomların termal titreşimlerinin büyüklüğü artmaktadır. atomik manyetik momentler serbestçe döndürülebilir; bu nedenle, artan sıcaklık ile atomların artan termal hareketi, hizalanabilen herhangi bir momentin yönünü rastgele belirleme eğilimindedir.
    ferromanyetik (mıknatıstan en çok etkilenen ) (demir, nikel, cobalt. gibi) ), antiferromanyetik (mıknatıstan çok az etkilenen) ve ferrimanyetik malzemeler (ferro manyetik malzemelere göre daha az mıknatıstan etkilenen malzemelerdir.) için, atomik termal hareketler, komşu atomik dipol momentleri arasındaki birleştirme kuvvetlerine karşı koyarak, bir dış alan varlığına bakılmaksızın, bazı dipol hizalanmasına neden olur.
    bu hem ferromanyetik hem de ferrimanyetik malzemelerin mıknatıslamasında bir azalma meydana gelir. mıknatıslanma 0 k (-273 oc)’ de maksimum, termal titreşimlerin minimum olduğu sıcaklıktır. bu sıcaklıkta atomların hareketsiz olduğu kabul edilir ve malzemenin sonsuz ömürde olacağına inanılır. sıcaklık arttıkça, mıknatıslanma yavaş yavaş azalır ve ardından curie sıcaklığı (tc ) olarak adlandırılan noktada aniden sıfıra düşer.
    tc sıcaklığında manyetik malzemedeki mıknatıslanmayı sağlayan yönlenmeler sıcaklığın etkisiyle kaybolur. böylece tc’ nin üzerindeki sıcaklıklarda hem ferromanyetik hem de ferrimanyetik malzemeler paramanyetik (mıknatıstan etkilenmezler) olur.
  • kalıcı mıknatıs özelliği kazanmış ferromanyetik malzemenin kalıcı mıknatıslık özelliğini yitirip paramanyetik hale geçtiği sıcaklık değeridir. mıknatıslı elektrik motorlarının tasarımında/performansında, seçilen mıknatısın curie sıcaklığı değeri önemli bir noktadır.
  • manyetik malzemelerin (demir, nikel ,kobalt, vs.) manyetiklik özelliğini kaybettiği sıcaklıktır ve her malzeme için farklıdır.
  • ferromagnetic malzemelerin(fe,ni,co, vs...) belirli bir sıcaklıktan sonra manyetik özelliklerini kaybetmesidir. her ferromagnetic malzeme için bu sıcaklık değeri farklıdır. örneğin;
    demir~770c(elcius), nikel~358c
  • adını paramanyetizma alanında çalışmış olan pierre curie'den alır. ferromanyetiklerde çok güçlü olan elektrik değişim enerjisini, ısı enerjisinin zayıflatmasıyla rastgele bir etki yaratır. bu olay, curie sıcaklığında gerçekleşir.
    ferromanyetik malzemelerdeki (bkz: demir)(bkz: nikel)(bkz: kobalt) manyetik moment vektörleri düzenli bir sıradayken bu sıcaklığın üzerine çıktığında düzensiz bir hal alır yani malzeme kalıcı olarak paramanyetik hale geçer.
hesabın var mı? giriş yap