• roma'da bir unvan.
    detayli bilgi icin:
    http://en.wikipedia.org/wiki/cursus_honorum
  • roma cumhuriyeti ve roma imparatorluğu'nda magistratus olmak isteyen kişilerin izlemek zorunda oldukları görev sıralamasıdır. bu yolda bir basamağı atlayan veya zamanında o basamaktaki görevde olamayan kişi, bir sonraki basamağa geçemez. örneğin praetor olamayan bir kişi, konsül olamaz. her makamın en düşük yaş eşiği vardır. bu eşikte bu makama gelmek büyük bir başarı ve onur kaynağıdır.
  • roma cumhuriyeti'nde ve erken dönem roma imparatorluğu'nda kamu yönetimine dahil olan politikacıları ve onların değişen seviyelerde üstlendiği görevlerin bulunduğu sistemin tasfir edilmesi için kullanılan söz grubudur. makamlar merdiveni olarak da özetlenebilir.

    politikacıların karar alma ve yürütme yeri olan senatoda toplanan üyeler ana hatlarıyla beş gruba ayrılmıştır. bunlar ordu tribünü , quaestor , aedile , praestor ve konsüldür. senatodaki her hizmet sınıfı (görevlilik) için belirli bir yaş sınırı vardır ve her sınıfta belirli sayıda kişi yer alır. buna ek olarak, normal şartlar altında, üyeler her göreve bir kez seçilir fakat tekrar seçilmek istemesi halinde makamına göre bir süre beklenir. ayrıca bir üst göreve gelebilmek için önceki görevlerin yapılmış olması gerekir. örneğin biri direk praestor ya da konsül olamaz, önce sırayla basamakları çıkmalıdır.

    not: teoride net sınırları olan ve erken cumhuriyet döneminde büyük ölçüde sorunsuz işleyen bu sistem, geç cumhuriyet döneminde önemini kaybetmeye başlamış, yolsuz şekilde işlerin döndüğü, bazı siyasetçilerin 2-3 dönem arka arkaya seçildiği, yer yer tüm kuralların çiğnendiği bir hale gelmiştir.

    cursus honorumun işleyişinin nasıl bozulduğunu görebileceğimiz bazı tarihi şahsiyetler:
    (bkz: lucius cornelius sulla),(bkz: gaius marius),(bkz: iulius caesar),(bkz: pompeius),(bkz: augustus),(bkz: marcus antonius)
hesabın var mı? giriş yap