• kennedy'nin kuba fuze krizi doneminde cani buram buram savas cekmis , alamayinca da "hay ben boyle isin icine" demis savasci general .
  • (bkz: jack d ripper)
  • akrep burcuydu.. 1990'da 84 ya$ında ölmü$..
    dr. strangelove'da buck turgidson olarak gördük kendisini.
  • anladığım kadarıyla bu böyle "kraken" gibi birşey.

    hani savaşta bir an geliyor; başkan, "curtis lemay'i serbest bırakın"* diyor, ve adam gidip karşı tarafı dümdüz edip çıkıyor...
  • tam adı curtis emerson lemay olan küba füze krizi sırasında başkan john kennedy'e önerdiği moskova ve küba'ya atom bombası atılması tavsiyesiyle hatırlanabilecek şiddetle anti-komünist eski amerikan hava kuvvetleri komutanı. dr. strangelove filminde kendisine göndermeler çoktur.

    http://en.wikipedia.org/wiki/curtis_lemay
  • ikinci dünya savaşı sırasında usaf generali olan lemay, bombardıman teknikleri üzerine çalışıyordu. amerika'nın müttefik orduları ile birlikte almanya'ya karşı açılacak cephe öncesinde (sicilya ve normandiya) almanya'nın koordineli bir şekilde bombalanması için bombardıman filosuyla birlikte 1942'de ingiltere'ye geldi.

    curtis lemay'in başlıca hedefi alman savaş makinesinin işini bitirmek ve savaşma azmini kırmaktı. almanya'daki fabrikaların bombalanması (vida üreten fabrikalar bile buna dahil) ve stratejik öneme sahip alanların imhası için planlar yapıldı. usaf o dönem çok riskli bir girişimde bulunarak almanya'ya karşı gündüz bombardımanları yapmaya karar verdi. zaten ingiliz raf, geceleri wellington ve lanchester uçaklarıyla buraları vuruyordu. fakat üstün avcı uçaklarına ve aşırı yetenekli pilotlara sahip luftwaffe karşısında (bkz: erich hartman), (bkz: walter nowotny), (bkz: hermann graf) verdikleri zayiattan fazla zarar göreceklerdi.

    buraya kadar her şey normal zira curtis lemay'in olayı bundan sonra başlıyor. lemay, almanya'ya karşı yapılan hava saldırılarını öylesine abarttı ki bombalanacak hiçbir şey kalmadığında hiçbir askeri önemi bulunmayan şehirlere de sivillere yönetik bombardıman başlattı. (bkz: dresden bombardımanı), (bkz: hamburg bombardımanı), (bkz: münster bombardımanı) bu fikir etik olarak pek çok kişi tarafından yanlış bulunuyordu. sivillere karşı yapılan bombardımanlar sağduyulu olan her personel ve insan tarafından yanlış bulunuyordu. bu yüzden de göreve çıkan amerikalı ve ingiliz hava mürettebatının bir kısmı görevini icra etmeden geri dönüyorlardı. sivillere yönelik bombardıman yapanlar da vardı, bombalarını denize bırakıp geri dönenler de.

    curtis lemay'in ingiliz raf'taki karşılığı sir arthur harris'tir. meşhur bombacı harris. ikisi de sivillere yönelik bombardımanlarıyla çığır açmıştır.

    bir diğer husus bazı bombardıman mürettebatının yetenekli ve şöhreti tüm dünyaya yayılmış luftwaffe'nin avcı pilotlarından açıkça korkmasıydı. luftwaffe avcıları o kadar fazla bombardıman uçağı düşürmüştü ki ekonomik olarak kayıplar kıyaslanınca şehirleri ve fabrikaları bombalanan almanya belki de ingiliz ve amerikan hava kuvvetlerinden daha az (ekonomik) zarara uğruyordu.

    bunun hava kuvvetlerindeki tabiri 'iptal oranı'. bu konu curtis lemay'in canını fazlasıyla sıkmıştır. cayma ve iptal oranı usaf içinde o kadar yüksektir ki lemay cesurca bir karar alır. yönettiği bombardıman filosuyla birlikte görevlerde onlarla beraber uçacaktır. hem de en öndeki uçakta. cayan ve görevini tamamlamayan her askeri ise askeri mahkemeye vereceğini söylemiştir. bu hamle ile görevden cayma neredeyse sıfıra inmiştir.

    usaf ve raf'ın gerçekleştirdiği sivillere yönelik bombardımanlar neticesinde yaklaşık 500 bin insan öldü. ama almanlar öylesine sert tepki gösterdi ki bu duruma 500 bin sıradan ve silahsız sivile karşı alman hava kuvvetleri luftwaffe ve uçaksavar bataryaları 79 bin ingiliz ve amerikan hava personelini öldürmüştür.

    lemay savaş sonrası amerika'da etkili bir askeri lider haline geldi. etkisini kennedy dönemine kadar sürdürdü ve küba füze krizi sırasında savaşı ne kadar istediğini açıkça gösterdi. küba'ya ve sovyetler birliği'ne karşı nükleer bomba kullanılması gerektiğini açıkça beyan etti. fakat nükleer kriz diplomasi ile çözüldüğü zaman savaşın çıkmaması karşısında sinirden küplere binmiştir.

    curtis lemay, stanley kubrick'in 1964 yılında vizyona giren dr. strangelove filminde george c. scott tarafından canlandırılan ve savaş isteyen general 'buck' turgidson karakterine ilham kaynağı olmuştur.
  • ikinci dünya savaşı sırasında amerikan hava kuvvetleri generalidir. savaşın kaderini değiştiren kişi desek daha doğru olur. çünkü lemay olmasaydı almanya yerle bir edilemezdi bunun sebebi ise pilotların bombardıman için yola çıkıp hedefe ulaşmadan geri dönmesiydi.
  • orospu çocuğudur. askeri hedef olmamasına rağmen çok sayıda alman ve japon şehrinin napalm ile yakılmasını emretmiş ve bir milyon civarında sivilin kanını ellerine bulaştırmıştır.
  • "the demon"

    ikinci dünya savaşındaki yeri yalnızca 67 japon şehrinin yangın çıkarcılarla, nagazaki ve hiroşima'nın atom bombalarıyla bombalanmasını yönetmiş olmasıyla sınırlı değildir.

    ağustos 1944'de pasifik'e transfer edilene kadar dugway proving grounda yapay alman ve japon şehirlerinin yapılmasına en fazla katkı sağlamış kişilerden biridir.

    abd hükümeti 1943'de hangi tür misket bombasının, hangi tür ve napalm bombasının,
    hangi tür beyaz fosfor yüklü top mermisinin, daha etkili olacağını test etmek için utah çöllerinde yapay cermen ve japon şehirleri inşa etmiştir.

    bu yapay şehirlerin inşa edilmelerinin tek amacı, yalnızca, bu şehirleri bombardıman ve top atışlarıyla yok edip, hangi mühimmat ve bombanın daha etkili, daha iyi tutuşturucu ve öldürücü olduğunu keşfedip gerçeklerinin üzerinde uygulamaktı.

    hedef binalar içerilerindeki oda ve eşyalarakadar yapılmışlardı.

    en etkili napalm bombası m69'du. avrupa'da ilk olarak 6 mart 1944'te berlin'de m76 isimli bombayla kullanılan napalm, suyla söndürülemeyen beyaz fosfordan da daha etkiliydi. diğer bombalara göre çok çok daha az miktarla, çok çok daha fazla insan öldürülmesini mümkün kılıyordu. m69 yüklü b-29 uçakları, 1945'te, bir gecede tokyo'da 100,000 japon öldürdü.

    napalm dolu çubuklar, herhangi bir zemin yadan yüzeye temas etmelerinden saniyeler sonra napalm'ı yer yöne fırlatırlardı.

    görsel

    bombaların içerisinde bu çubuklardan 36 tane vardı. karadan 610 metre yükseklikte birbirlerinden ayrılıp şehirler üzerinde dağılırlardı.

    o gördüğünüz çubuklar, atom bombalarından daha fazla insan öldürdü.

    lemay, bombardıman taktiklerinin değiştirmiş, yakıtı daha az kullanmaları için b-29'ların belirli bir formasyonda ilerlemek yerine bireysel olarak doğaçlama şekilde bombardıman yapmasını emretmiş ve bu sayede b-29lar normalde taşıdıkları bombardıman yükünün iki katını taşımışlardır.

    iddia edilenin aksine bu yalnızca sivil yerleşimleri değil, askeri ve endüstriyel hedefleri de çok yüksek isabetlilikte yok etmiştir.

    bunun nedeni 1944 yılında cavity magnetron kullanan sistemlerin en büyük üreticisin amerikan şirketleri olması sayesinde abd'nin radar tekonolojisinde dünyaya liderlik eden ülke heline gelmiş olmasıydı. hem gece, hem de sabah halı bombardımanları artık ilk dünya savaşı mantığında değil, navigasyon radarları güdümünde yapılıyorlardı.

    bunun öncesinde örneğin 1943'de hamburg bombardımanında ingiliz ve amerikan hava kuvvetleri on binlerce sivil öldürürken, telekomünasyon merkezini de etkisiz hale getirerek itfaiyenin senkronize çalışmasını engellemiş ve zaten kontrolsüz yangınlar çıkaran napalmın felaketini almanlara yaşatmıştır. ancak endüstriyel ve askeri zarar istenen seviyede gerçekleştirilememiştir.

    ancak amerikan teknolojisi lemay'in taktikleriyle birleştiğinde hem isabet oranı hem de ölümcüllük artmış, tokyoda on bin değil yüz bin insan bir gecede ölürken, p-51lerin katlettiği luftwaffe'den yoksun dresden'de fabrikalar, uçaksavar bataryaları de demiryolları da başarılı ve isabetli bir şekilde imha edilmişti.

    kobe'deki kawanishi fabrikaları b-29lardan atılan napalm yüklü dizenekleri olan m69'larla yok edilirken, almanya'daki sentetik petrol rafinerileri b-17lerden atılan hardal gazı yerine beyaz fosfor içeren m47 bombalarıyla yok edildi.

    100,000 kişiyi öldüren tokyo bombardımanı 9-10 mart 1945 gecesinde yapılmıştı. 26 temmuz 1945'de; nagazaki'ye atom bombasının isabetini denemek için daha sonra 6 ağustos 1945'de hiroşima'ya atılacak olan atom bombasının uranyum değil barut içeren bir versiyonu atıldı. 9 ağustos'da ise plütonyum kullanan atom bombası nagazaki'ye atıldı.

    japonya bombardımanları atom bombalarından sonra da devam etti. başta onlarca b-29'la yapılan bu bombardımanlar tokyo bombardımanı esnasında 325 b-29'dan oluşan bir güç tarafından yapılıyordu.
    bombardımanlar 15 ağustos 1945'de kobe'ye yapılan 1,394 b-29'dan oluşan hava akınıyla sona erdi.

    curtis lemay'in kumanda ettiği bombardımanlar yalnızca karadaki hedeflerle sınırlı değildi.

    lemay'in yönettiği starvation harekatında yok edilen japon gemisi sayısı 670, idi. imha edilen gemilerin tonajı 1,250,000 tona tekabül ediyordu.

    bu tarihin gelmiş geçmiş en büyük deniz savaşı olan leyte körfezi muharebesindeki japon donanması kayıplarından daha fazlaydı.

    ikinci dünya savaşında faşistlerin üzerine kabus gibi çöktüğü gibi, kore'de de komünistlerin üzerine çöktü.

    1951'de, 44 yaşındayken orgeneral rütbsine terfi eder. ulysses s. grantdan sonra amerikan tarihinin en genç orgenerali olmuştur, aynı zamanda da bu rütbede en uzun süre hizmet veren general olacaktır.

    lemay ar-15'in bu gün dünyanın en popüler ve çok yönlü piyade tüfeği platformu olmasını sağlayan belki de ikinci en önemli adamdır, 1960'a kadar bu platform abd silahlı kuvvetlerinin herhangi bir branşından ihale almamıştır.

    4 temmuz 1960'd fairchild hiller corporation'ın armalite departmanınin başkanı dick boutelle, verdiği barbekü pertisinde ar-15 lemay'e tanıtılmasına vesile olur.

    curtis lemay silahtan etkilenir ve hava kuvvetleri hzimetine 8500 adet sipariş verir. 1961 yazında 80,000 ar-15 daha talep eder ancak maxwell d. taylor, kennedy'ye iki farklı kalibrenin aynı anda kullanımda olmasının problemler yaratacağını söylediği için talebi reddedilir.

    aynı yılın devamında vietnam'a özel kuvvetlerce denenmesi için 10 ar-15, 1962'de de 1000 ar-15 gönderilir. kasım 1963'de robert mcnamara abd orusu için 80,000 tüfekten oluşan bir ihaleyi onaylar.

    general lemay'i sakinleştirmek* için de hava kuvvetlerinin 16,000 ar-15 sipariş etmesine izin verilecektir.

    1965'de emekli oldu.

    lemay bir spor araba tutkunuydu ve sports car club of america sccanın strategic air command havalimanlarını kullanmasını izin veriyordu. scca lemay'in kulübe yaptığı katkılar nedeniyle ona kulübün en önemli ödülü olan woolf barnato ödülünü vermişti.

    general lemay allard j2'sinin süre süre, newport beach'da california'nın keyfini çıkara çıkara yaşadıktan sonra 1 ekim 1990'da 83 yaşında hava kuvvetleri hastanesinde öldü.

    amerika, almanları ve japonları curtis lemay gibi adamlar sayesinde kedisi yaptı. faşizm ve komünizmi ve lemay gibi adamlar sayesinde yok etti.

    tanım : ''ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum'' demiş bazı gariban sjw'lerle karıştırılmaması gereken modern savaşın en önemli generallerinden biri.
hesabın var mı? giriş yap