• en önemli kısmını referanslar oluşturur. hatta kallavi referanslardan birinin telefonu ile özgeçmişe ihtiyaç duymadan istediğiniz işe kavuşabilirsiniz.
  • açılımı (bkz: curriculum vitae) olan kısaltma.

    insanlar o kadar güzel cv hazırlamak için uğraşıyor ama türkiye'de pek çok yer cv'ye değil başka kriterlere göre seçim yapıyor.

    geçen bahar döneminde bir iş görüşmesine çağrıldım. ofisteki herkes kadındı. patron kadınla görüşürken normalde erkeklerle çalışmayı tercih etmediğini ancak beni resmimi beğendiği için çağırdığı söyledi. biraz konuştuktan sonra direk gel çalış dedi.

    neyse bu sadece o patronla alakalı bir durum diye düşünürken şu anki patronum da geçenlerde insanların görünüşüne ve konuşmasına bakarak alım yaptığını söyledi. geçenlerde mesela bir kişi alacaktı toplam 50 civarı kişiyle mülakat yaptı ve birini aldı. neye göre seçtiniz dedim görünüş ve konuşmasına bakmış. beni de böyle seçti demek ki.

    işin özeti türkiye'de cv'lerdeki detaylara bakmayan çok işveren var. kişisel gelişimi kendiniz için yapın tabii ki. ben de sürekli kendimi geliştirmeye çalışıyorum ama türkiye'de gerçekten liyakata dayalı seçme süreci az yerde var sanırım.
  • cv ve cvleşen insan hakkında yazdım.

    “yağmuru, rüzgarı ve güneşi,
    bir gün olsun cvleri akıllarına gelmeden düşünemezler.”

    link
  • acaba suslesem mi sade mi kalsa sorunsalini barindirir. deneyim kismina her seyi yazasin gelir ama aslinda hicbir seyi. allahim ne zormus hazirlamak. time management yazdim bi de utanmadan, her seyi son gune birakan biri olaraktan beklentilerinizi yalan soyleyerek karsilamaya calisiyorum cocuklar. az biraz insaf be.
  • iş yaşamı liberettosu.
  • eğer bir yere cv gönderecekseniz, doc/docx ya da benzer formatlar değil pdf formatını kullanın. en azından hem herkes açar (zaten pdf açamayan yerde çalışmayın) hem de her platformda cv niz aynı gözükür.

    noktalama işaretlerine ve büyük küçük harflere de dikkat edin. mesela okuduğunuz üniversitenin adını yazarken üniversite kelimesi de büyük harfle başlasın.
  • pdf oluşturun diyen mahalle esnafına bakmayın. bazı insanlar başvuruların takibinin hala elle yapıldığını düşünüyor. yıllardır işe alım çalışanlarının ats sistemini kullandığını bilmiyor. 1000 tane başvurunun en az 1000 tane sayfasını okumak incelemek kaç gün sürer hesaplar mısın? sistem otomatik olarak (bkz: ats) adayın kilit yeteneklerini ve iş tecrübelerini çıkartmakta. yüzdelik dilim üzerinden ne kadar başarılı bir cv ye sahip olduğunu işe alım uzmanlarına rapor etmektedir. bu sistem en kolay word dokümanlarını inceleyebilir ve en doğru sonucu doc/docx dokümanlarında analiz edebilir. bilginize.
  • cv göndermek kadar sinir bozucu pek az şey vardır. bu ülkede cv'ye geri dönülmez. herkes tanıdığını ya da tanıdığının tanıdığını işe alır. nasıl cv hazırlanır? nasıl işverenin gözüne girilir? muhabbetleri çok aptalca o yüzden.
  • medeni durumumu, yaşımı ve cinsiyetimi yazmayı bıraktığım dokümandır.

    biyolojik cinsiyetim adımdan anlaşılabilir ama medeni durumum ve yaşım ile değerlendirilmeyi reddediyorum.
  • ben de yazılımcılar için özgeçmişte olması gereken beceriler hakkında bir şeyler söylemek istedim.

    https://youtu.be/7viguccby78

    ek olarak ön yazı konularından, cv'deki gerekli ve gereksiz bilgilerden de bahsettim.

    https://youtu.be/9frjvbcbehi
hesabın var mı? giriş yap