• continuously variable transmission* küçük ve güçsüz motorlarda korkunç derece kötü performans verir. otomobil sürekli bağırır durur. bu şanzımanı küçük motorlarda kullanıp memnun kalan varsa bir önceki araçları neydi ve beklenti seviyeleri ne seviyede bunu iyi ölçmek lazım.

    sürekli değişken şanzıman olarak adlandırabileceğimiz bu sistemde aslında sürekli ve sonsuz bir vites değişimi yaşanır. bazı araçlarda önceden ayarlanmış oranlar ile vites değiştiriliyor hissi verilir.

    dsg kullanımı keyiflidir, hızlıdır ancak sorun yuvasıdır. yeni modellerde azaldığını umuyorum.

    bir çok üretici yakın dönemde 8 ileri veya 9 ileri tam otomatik şanzımana geçti. sizlere de tavsiye ederim.
  • cvt şanzıman ile honda civic sayesinde tanıştım. ilk başta çok yadırgadım, bu ne lan böyle diye ? alışmak 1 haftamı falan aldı. ama şimdi inanılmaz konforlu ve rahat geliyor.

    performans isteyen sert sürücüleri belki tatmin etmez ama şehir içi konfor arayanları kesinlikle mutlu eder. arıza ihtimali de çok düşüktür üstelik.

    bu arada vites geçişlerini hissetmezsiniz çünkü vites geçişi diye bir şey yok.
  • ilk defa bu yıl kullandım cvt yi önceki araçlarım manuel ve dsg idi. 1 ay bin pişman dolandım. şimdi alıştım ve inanılmaz güzel geliyor.
    dsg kötü müydü derseniz hayır tabiki. yalnız passatla e5 de 140 la giderken şanzıman ışığının yandığını görünce ve sanayiden sonra bir daha biner misin derseniz de binmem.
  • kutsal bilgi kaynağına şu şekilde katkı vermek istiyorum.
    öncelikle iki şanzuman türünden de araçlarım oldu diyerek söze başlayayım. hatta 3 adet dsg'li aracım oldu.

    günümüz teknolojisinde şanzumanların yeri hiç olmadığı kadar önemli. motorda oluşan gücün tekerlere ne derece yansıdığında şanzuman, diğer aktarma organlarından bile fazla rol alıyor. dsg bu konuda iyi işler çıkarıyor. arkadaşlar dsg şanzuman arıza çıkarma olasılığı yüksek bir şanzuman bunu kabul etmek gerekiyor. tüm kullanım stillerinden bağımsız, km den bağımsız, yaştan bağımsız bu risk hep var. bayiden çıkıp yolda giderken daha 70km de evet yazıyla yetmiş km de arızalanmış araçlar var forumlarda. merak eden araştırabilir.
    araç sert kullanılarak bu risk daha da artırılmış oluyor. emekli gibi dsg kullanmak bu riski azaltıyor ama bu risk hep var. ben şanslı olan tayfadandım ve 3 aracımda da sorun yaşamadım. karşı komşum 20k km de arabasıyla 3 defa serviste gitmek zorunda kaldı aynı şanzumanla.

    araca çok fazla anlam yüklemeyip a noktasından b noktasına gitmek olan tayfa, gönül rahatlığı ile cvt şanzumanlı bir araç alabilir. bu insanların araçtan performans gibi bir beklentisi olmamakla beraber, hızlanma esnasında aracın verdiği hissiyat daha doğrusu hissizlik gibi kavramlar üzerinde durmazlar.

    ayrıca bu anlamsız atışmaları çekirdek çitleyerek okuyorum. (bkz: swh)
  • bir honda civic sahibi olarak ilk otomatik şanzımanım cvt oldu. dsg hiç kullanmadım. bir daha araba alacak olsan yine cvt alır mısın deseler alırım. en çok sevdiğim yanı uzun yolda yakıt tüketimi. şanzıman en verimli devir neyse ona sabitliyor. 120 ile giderken 1600-1700. 160’la giderken 3000 devir civarında oluyor. haliyle motor sesi de az oluyor. ani hızlanma mı gerekiyor alıyorum spor moda devirler bu sefer 1.5 ile çarpılıyor. yakıt tüketimi fazla oluyor haliyle.
  • cvt ile katıldığım versus
  • ikisi bir eat değildir.
  • katalog okuyanların dsg , işi bilenlerin cvt dediği versus olmuş.
    2004'ten beri fiat'ın cvt'sini kullanıyoruz ( not : sanzuman fiat'ın değil , subaru yapımı sanzımandır)
    cvt basittir, elektronik azdır , merkezkaç kuvveti mantığıyla çalışır , merkezkaç'ın yarattığı itme kuvvetine ayrıca elektro-hidrolik bir sistem destek verir. sorunsuzdur ,sadece yağı bi tık pahalı bi yağdır ( bakır tozu karısımlı özel bir yağı var). vites geçisi olmadığı için sarsıntı vb yoktur.
    dsg komplikedir, fazla elektronik ve dur-kalk trafikte ısınınca sapıtmaya baslıyor , çok erken kilometrelerde sorun çıkardığını 5 yasındaki oğlum bile öğrendi , 8.nesil dsg çıktı diye biliyorum ama halen sorunları çözemediler.

    dsg cvt'ye göre daha performanslı belki ama yemişim performansını , sanki geceleri 0-400 mt yarışı yapıyoruz , sorunsuzluğu hesaba katınca (araç marka modeli farketmez) cvt candır.

    not : yeni nesil dsg elektronikleri aracın şasi numarasına özeldir, yani gidip çıkmacıdan bi dsg alıp takamayacaksın aracına , mike mike servise gidip domalacaksınız , o zaman görücem vag grubunun iyi niyetini :d
  • teorik olarak cvt şanzımandan daha iyisi yok.

    ama pratikte çok patlayan bir şanzıman olduğundan, çift kavramalı eline verir cvt'nin.
  • bulamadık bir düzgün otomatik cvt şanzıman 150 bin liralık temiz araba be.
hesabın var mı? giriş yap