• çüşş...

    cz75 dediğin silah, ceska zbrojovka tarafından 1975'de imal edilmeye başlanan, 77'de seri üretime geçilen, konforsuz kabzanın revizyonu, kontrolsüz patlamaya neden olduğu için otomatik iğne kilidi eklenmesi, yuvarlak olan tetik korkuluğunun ön kısmının daha iyi tutuş için köşeli hale getirilmesi, tokmak horozun tombul ellerde yaraya neden olması nedeniyle, etrafı tesfiyelenmiş delikli horoza geçilmesi, güvenlik için horoza istinatlar eklenmesi gibi rafineleştirmelerle b serisine yükselen, adı asla "a" olmasa da "pre b" yada "a" denilen orjinal versiyon cz75'in de üretimine uzun süre devam edilen,

    asla suikast silahı olmayan,
    asla taarruz yada savunma maksadıyla üretilmeyen

    hasılı; 9x19 olarak 1974'de dizayn edilen, 75'de üretilen, 77'den itibaren seri üretimi haiz olan, 9x19'u müteakip 9x21 ve .40sw (10x22) mühimmatlara uyacak şekilde de üretimi yapılan, tamamı çelikten mamul yarı otomatik, tam boy hizmet sınıfı tabancadır.

    götünüzden element uydurmayın gençler. gidecek yer bulamayıp, burayı açıp, üstüne burada okuduklarına inananlar var aq. cz75 sadece 90'ların silahı falan da değildir. halen müsabakalarda bile modifiye versiyonları sorunsuzca kullanılan, namlu-sürgü kilidi erimediği müddetçe yüz binlerce atıma mukavemet gösterebilen, ağır ama dengeli, güvenli, ince hatlı bir silahtır. hali hazırda görevde bulunan binlerce polis memurunun beylik tabancasıdır. secret service tarafından kullanılmış, yerini sig sauer p226'ya devretmiştir. pek çok abd yerel polisi tarafından da uzun süre kullanılmış, kimi yerde beretta f92, kimi yerde glock, kimi yerde p226 ile ikame edilmiştir. browning high power'dan devraldığı koltuğunu şanla şerefle devretmiştir.

    ama suikast, saldırı, radarda görünmeyen, xrayde ghost olan, düşmana hissettirmeden saldıran falan yok böyle şeyler..

    editeyyoring:
    şimdi derhal kandilde mukim mahsum korkmaz it yuvasının kayıtlarına bakıp, infazlarda hangi model-marka tabancanın kullanıldığını araştırarak, buradan cz75'in suikast tabancası olup olmadığını anlayacağım. evet.. cehalet ne güzel lan...

    azıcık daha yazalım, belki bu şekilde götten sallamalar son bulur. göte de yazık neticede..

    cz75 tabancaları döneminin tipiği olan, aşırı güvenlikçi taktik anlayışına uygun olarak üretilmiş, horoz vuruşlu, sonraki versiyonlarında iğne emniyet bloğunu haiz, yarım boy kızak üzerinde çalışan, gerek çift hareketli gerekse tek hareketli tetik yolunun oldukça uzun olduğu, tek hareketli kullanımda tetik ön istinad yolunun uzun olduğu, tetik düşmesini müteakip tetiğin geri istinada ilerlediği yolun da uzun olduğu, bu itibarla taktik duble ve seri atışlarda atıcısını yoran, kas hafızası oluşumu esnasında epeyce mermi harcatan, üst kızak gerisinde bulunan çekme kertikleri son derece dar bir alanda yerleşik olduğu için her sürgü manipülasyonunda atıcıya ızdırap olan, çok fazlaca güvenlik kaygısı ile üretildiği için standart haliyle kullanımı çok da keyifli olmayan bir tabancadır.

    sırf bu aşırı güvenlikçi anlayışla üretilen silahlara uygun atıcı yetiştirebilmek için, israil tekniği (ısraeli shooting technique) ve isosceles duruşun yaratıldığını da belirtmek gerekir. hatta ve hatta bu ekolden yetişen ve eğitim alan korkut eken de, 90'larda ilk çekirdek kadro pöh mensuplarını bu israil atış tekniği ile ve cz75 pre b (a) ve cz75 b'lerle *yetiştirmiştir. temel mantık şudur; atıcı silahını atım yatağı boş olarak taşır, ikaz-işaretle birlikte atıcı klasik isosceles duruşa geçerken tabancayı kılıftan alır, göğüs hizasına kaldırır, silahı hafifçe yatırıp sürgü gerisindeki çekme kertiklerini parmaklarıyla yakalar, tabancayı ileri iterken, kertikleri tutan elini sabit tutarak silahın atım yatağını doldurur ve silahı şarj eder, silahı ileriye hedefe uzatır, tek hareketli tetiği çeker.. israil tekniği ile yetiştirilen ilk pöh mensuplarının, sürgü çekme kertiklerini sürekli şarj etmekten parmakları su toplayıp, ciddi yaralar oluşurdu. o yüzden o eski güruh halen daha tabanca ile atışı sevmez.

    cz75li israil tekniğinde bu ameliye standarttır. sonraki yıllarda aşırı güvenlikçi ekolden vazgeçilmiş, polimerlerin yaygınlaşması ile modern weawer duruşa geçilerek israil tekniği tamamen terkedilmiştir. şimdi olan ise tabancayı kılıftan çekip, hedefe doğrultup ateşlemektir. cz75 ise buna uygun bir silah değil.

    yani modern polimerlerin kombat atış üstünlüklerinin yanından yakınından bile geçemez. keza ağır ve taşıması zahmetlidir. nişangahları eski tip, 2 küçük nokta gez ve 1 küçük nokta arpacıktan oluşur. düşük profilli sürgüye rağmen, bu gez grubu taktik atışa uygun falan değildir. illaki değişim ister. şarjör gerdelleri fabrika çıkışında aşırı serttir, kolayca yerinden çıkmaz ancak çabuk aşınır, sık kullanımda bu defa şarjörün kendiliğinden yerinden çıkması sorununu yaratır. yani taktik atışta şarjör değişimi de kolay olan bir silah değildir. ha emniyet grubu dizayn harikasıdır ama ne gerek var, tartışılır..

    peki o beğenilmeyen polimerlerde durum nedir? dünyada bulunan tüm özel maksat birimleri o beğenilmeyen polimerleri kullanıyor, başkasına itibar etmiyorlar. steyr, caracal, hs-springfield, glock, walther, h&k, beretta, sig sauer vs vs tamamı polimerler üzerinde ve basitleştirilmiş emniyet sistemleri üzerinde çalışıyor. taşıması zahmetli, çalışmaları için ekstra çaba sarfedilen, dayanıklı olsun derken kazüistik olan çeliklere itibar eden yok.

    ha senin götün 30 sene evvelden geliyordur, aklın kandildeki infazlarda kalmıştır ayrı.. ki kandildeki itler ya beretta f92 klonu tarıq 9mm kullanırdı, ya bhp klonları.. infazları da masraf olmasın diye keleşle yaparlardı. tabanca mermisi teröristlerde bol bulunan bir şey değil.
  • 1995'ten itibaren üretilmeye başlanan ''b'' serisi için konuşursak; çift hareketli tetik sistemine sahip, 9x19mm çapında 15+1 fişek kapasiteli, tamamen çelik malzemeden üretilmiş evladiyelik çek yapımı tabancadır.

    muadili olan beretta ve browning modellerine göre bir miktar ağır olduğu doğrudur ama bu ağırlık sayesinde atış esnasında oluşan şahlanmayı minimize ederek isabet oranında rakiplerinin önünde yer alır. dandik mke mermileri de dahil olmak üzere hiç mermi seçmeyen, dolayısıyla da tutukluk yapmayan bu arkadaşımız aynı zamanda karşılaştırmalı olarak yapılan çeşitli mukavemet testlerinde hiç namlu soğutmadan yapılan 10 bin atışın ardından dağılmayarak rüştünü ispat etmiş bir modeldir ki zaten normal kullanımda namlu ömrü birkaç yüz bin atımdır. isabet oranının inanılmaz yüksek oluşu ve modifikasyona uygunluğu sebebiyle de günümüzde halen müsabık silahı olarak çokça rağbet görür.

    kusurları yok mudur? tabi ki var ama bunlar silahın iç kısmındaki fabrikasyon freze izleri ve yine nispeten kalitesiz olan orijinal boyasının taşıma esnasında oluşan sürtünmelerden çabuk etkilenip deforme olması gibi basit kozmetik kusurlardır.

    bir döneme damgasını vurup dünyanın dört bir yanındaki silahlı güvenlik teşkilatlarının en gözde hizmet sınıfı silahı olmuş ve zamanı gelince bayrağı polimer gövdeli kardeşlerine devretmiş olan bu yakışıklı arkadaşımızın üretimine günümüzde de devam edilmekte ve popülaritesini halen korumaktadır.
  • 1995 yapımı ve 2014 yapımı olmak üzere; 2014 üne yeni sahip olduğum, mükemmel ötesi bir tabancadır cz75b.

    iki tabanca da ayrı ayrı güzel desem yalan olmaz. ikisinin de grupmanı dehşet güzel. 2014 modelinde mec- gar şarjör daha avantaj denilebilir. eski şarjörler orijinal çek yapımı.alt tarafta tabancaya değen yüzeyi ince çelik ve haliyle ses yapma ve taşırken takılmalara sebep oluyor. bu dezavantaj. ancak 2014 cz75b de mec-gar işi çözmüş. italyan mec- gar de şarjörün alt tarafta oturma yüzeyini kauçuk gibi bi malzeme çevreliyor.bu taktik atışta, taşımada ve de ses olayında büyük avantaj. gerçi benim 95 cz75b de tık ses yok o ayrı ancak ; bu ve diğer taşıma ve takılma gibi sorunları söyleyenler var.

    2014 modelinde yine bir değişiklik olarak icra yayı mili dikkat çekiyor. 95 ve eski çoğu cz de bu malzeme çelik. ancak ; yeni cz lerin çoğunda bu mil polimer.bu avantaj mı dezavantaj mı malzemeden çalmışlar mı veya başka bir şey mi ?çok konuşuluyor. fakat ben tarafsızca yine olumlu düşünmekteyim çünkü; iki tabancamla da atış yaptığımda seri atışlardaki şahlanıp tekrar hedefe geri gelme yeni czlerde daha iyi. bunu çok hassas da olsa farkettim net. bunun amacı tamamen şahsi ekleyeceğim yorum olarak, silahın şahlanmayla geri hedefe gelme durumunu tam dengeye almak olmalı. he bu bana göre böyle belki de bazı arkadaşların dediği gibi malzemeden çalma da olabilir. ama dünyada bir çok klonu olan ve bu işi haddinden fazla önemseyen czech zbrojovka fabrikasının bunu maliyet amaçlı yapacağını asla sanmıyorum. mutlak bir nedeni vardır. o da sanırım dediğim sebep olabilir . ayrıca bu malzemenin,polimer olduğu için icra yayını da fazla yormadığının kanaatindeyim. bunlara ek olarak yenilerin gövde kısmı ya nispeten çok az daha büyük , ya da sürgü kilidi çok az kısa. 95 cz de sürgü kilidine gayet iyi hakim olmama rağmen , yeni czlerde parmağımın ucuyla anca düşürüyorum kilidi. ağırlık uzunluk olarak bakma gereği duymadım çünkü, onu görmem sevmem yetiyor. ancak en kısa zamanda ölçeceğim.

    sürgünün tutma kısalığından bahsedilmiş:) buna da güldüm. cz deki ana prensip zaten gövdeyi uzun sürgüyü kısa tutmaktır ki , bu şahlanmayı en iyi önleyen ve gövde ve sürgü tahribatını en aza indiren bir mühendislik harikasıdır. buna bağlı olarak da şunu diyeceğim.tabanca nezaket ve narin işi değildir. öyle olsaydı yarışmalarda bir elinize bordo şarap,üzerinize robdöşambr verilip “ buyurun efendim nereye sıkmak istersiniz ? sizin için çok iyi hedeflerimiz var” derlerdi. tutun bi zahmet ona hakim olun.olamazsanız o size veya başka birine hakim olur hemde azrail olarak!

    sonuç olarak bazı plastik severlerin yorumlarını okudukça gülmekten kendimi alamadım. bir çok polimer tabancayla atış yaptım paint ball da ateş eder gibi bi halim vardı. kafa az biraz dalgın olsa oyuncak tabanca diye şakasına millete sıkacağım. küçümsemiyorum elbet mekanizması emniyet tertibatı atışı v.s. çok fonksiyonlu ve güvenilirdir ( glock 19 ). ancak bana tabanca hissi vermiyorrr veremiyor. bir cz75 asla olmaz olamaz. bir belçika browning olamaz. bunlar candır.

    189 boy 110 kilo birisi olarak gayet taktiksel de ,tam dolu şarjör ile elde çevirerek de ateş etmeyi gayet iyi beceriyorum. he buna uygun olmayanlara lafım yok.

    cz kullanan, kullanabilen silahtardır. her babayiğidin eline alıp hakim olabileceği makineden ziyade;şahsına münhasır, yalnızca onu anlayabilenleri kendine her yönüyle aşık edebilecek bir yoldaştır.
  • farklı türleri mevcuttur.

    cz 75 b, firing pin blocker özelliğine sahiptir,
    cz 75 d ise decocker özelliğiyle gelmektedir.

    ayrıca 75 bd gibi bir modeli vardır ki, o da her iki özelliği barındıran bir silahtır.

    cz 75, aynı segmentteki ürünler içerisinde her zaman iyiler arasında gösterilmiş bir silah. bugünün şartlarında çoğu firma gövde imalatında farklı malzemeler denerken (alüminyum, plastik vb.), klasik cz 75 hala tamamen çelik bir gövdeyle geliyor. bu durum ağırlık konusunda bir sıkıntı oluştursa da dayanıklılık anlamında önemli avantaj sağlamakta...

    75 9x19 mühimmat kullanırken, bunun bir büyük boyu olan ve "big brother of cz 75" denilen cz 97, .45 acp kullanmaktadır.
  • kullanımı zor bir silahtır.

    cz 75 i kendi döneminin p 38 i hatta ppk gibi
    silahlar ile kıyaslamak daha mümkündür. günümüzde yaygın olarak kullandığımız glock 17 ya da ultra modern p 230 gibi silahların bir çpk açıdan tam tersidir diyebiliriz.

    açıklamaya çalışalım. cz ile ateş ederken, normal bir 9 mmye göre daha sert bir tepme alırsınız atış pozisyonunda iken emniyeti açmak gerçekten zordur benim şahsi görüşüme göre en büyük zaafiyeti budur bu silahın eğer güvenlik amacı ile taşıyorsanız ama eski ve ağır tasarımının kullanıcıya başka zorluklar yüklemesi de söz konusudur. bu silahın kızak hareketi de çeşitli sıkıntılar içerir. başta belirtmeye çalıştığım konuya dönersek ben ve benim gibi glock kullanıcıları için zor bir silahtır çünkü modern silahlar atıcının bir çok eksiğini kapatmaktadır. öte yandan gerçekten cz ile ateş eden bu silahla ustalaşan atıcılar gerçekten yetenkli ve atış tekniği gelişmiş atıcılardır. saygı duyulmalıdır.

    (bkz: ustalara saygı kuşağı)
  • ağırlığı dolayısıyla sivil taşımaya pek de uygun olmayan tabancadır. savunmadan ziyade hizmet silahı olarak tercih edilmesinin sebebi, ağırlığı ve büyüklüğü, çıkıntılı kısımları dolayısıyla palaskada taşınmaya daha müsait olmasıdır. ceketle taşıyınca, ceket astarını yırtar durur. bir de bunu veya klonlarını takım elbiseyle taşıyınca, polisler belde silah olduğunu hemen anlar çünkü bu tabanca, taktığınız tarafa doğru kıyafeti yamultur.

    ağırlığı, poligonda atış esnasında avantaja dönüşür, oldukça başarılı neticeler alınır. bununla atışa alışanlar, polimer gövdeli tabancalara hemen intibak edemezler.
  • sıklıkla benzetildiği browning hp ile karşılaştırmasını izlemek için buyrun.
  • yarı otomatik çek harikası. dünya üzerinde türkiye başta olmak üzere birçok ülkede polis ve ordu içinde kullanımı yaygındır.
  • polis teşkilatı mensuplarından bazılarının kullandığı silah. bir zamanlar ruger ile bunları takas etmişlerdi. b ve c serisi vardır. krom ile kaplatıldığında çok harika bir görünümü oluyor. 16+1 kapasitelidir. fazla tepmez. c serisinin sorunlu olduğunu duymuştum. alırken bu hususa dikkat edilmelidir.

    yine de bireysel silahlanmaya hayır, diyerek entariyi asalım.
  • gelmiş geçmiş en saygın hizmet silahları listelense muhakkak ilk besin içinde bulunan çek yapımı tabanca. çek 16'lisi olarak da bilinir.

    geleneksel üretim teknikleri ile imal edilen, geleneksel atıcıların favorilerindendir. gövdesi tamamen çelikten üretilir. çok detaylı düşünülmüs emniyet tertibatına sahiptir. sağlam gövdesi ile uzun kullanım ömrü sunar ki evladiyelik kelimesini hak eden ender tabancalardandır. bu silahın hakkını eski ekolle yetişmiş insanlar verebilir.

    şahsi görüşüm şimdinin polimer gövdeli silahlarına göre buram buram karakter kokan bir silahtır. gel gelelim yeni nesil polimer hizmet silahları kadar kullanışlı değildir. ağırdır, gündelik taşıma ve kullanımda bir sivilin aradığı ergonomiyi ve kullanım konforunu sunamayabilir.

    bir ürünün başarısı sizin ihtiyacınıza bağlı olduğundan dolayı ergonomi, tasınım rahatlığı, pratik kullanım gibi ihtiyaçları olan kullanıcılarin tercih etmemesi tavsiye olunur. eski ekolle yetişmiş ya da eski ekole sahip çıkan, uzun kullanım ömrünü önemseyen, karakter sahibi bir silah kullanmak isteyenlerin birkaç seçeneğinden biridir zaten.
hesabın var mı? giriş yap