• barbie bey ile bizir tabir ettigimiz hede.
  • directional pad. eskiden böyle dikdörtgen şeklindeki gamepad'lere denirdi. şimdi ise genellikle bir "+" oluşturacak şekilde dizayn edilmiş tüm tuş birleşimlerine bu isim veriliyor. örneğin analog kollara sahip olan bir gamepad'inizin dijital yön tuşlarına sahip bölümü bu ismi alıyor. ya da televizyon, dvd kumandasındaki yine genellikle "+" şeklindeki kısıma da d pad deniliyor. dört yönlü bir görüntü arzetse de çapraz hareketleri de yan yana yer alan iki yöne aynı anda basarak yapabileceğimiz için aslında sekiz yönlüdür. analog kollara göre daha az esnekliğe sahiptir, ama hareketlere daha çabuk tepki vermesi açısından oyunlarda tercih sebebidir benim için.
  • 30 yıldan fazladır hayatımızda olan oyun kontrolcüsü.

    her ne kadar bazı arcade kabinler ve tabletop, lcd cihazlarda şekil olarak benzer kontrolcüler kullanıldıysa da bilinen şekli ilk kez game boy'un da yaratıcısı olan gunpei yokoi tarafından 1982 yılında nintendo'nun game & watch donkey kong oyununda kullanılmıştır.

    birbirinden bağımsız dört tuş yerine tercih edilen d-pad tasarımı dört yönün de birbirine bağlı olduğu modellerdir. hepimizin aşina olduğu playstation'un yıllardır kullandığı dpad de her ne kadar ayrı gözükse de kasa altında yekparedir.

    bu yüzden yalnızca yön tuşu olarak değil tasarım olarak da bakıldığında bunun mucidi teknik olarak nintendo'dur.
  • yön tuşlarını (ileri - geri - aşağı - yukarı) ifade eden kısaltma.
hesabın var mı? giriş yap