• ks. digital-to-analog converter.. dijital sinyalleri analog sinyale donu$turen cip/devre.. ekran karti, modem gibi analog ortamlara kavu$ma ihtiyaci olan donanimlarda bulunur..
  • müzik dinleme olayını en azından 5-6 senelik bir anakarta sahip masaüstü veya laptop üzerinden sağlıyorsanız son derece gereksiztir.

    dinlediğiniz müziği kaliteli bir şekilde duyabilmek için(düzgün kayıt edilmiş,masteringi düzgün yapılmış,en azından 320k bir dosya olduğunu varsayarsak) en önemli ekipman her zaman kulaklık veya hoparlördür,sonrasında ise amplifikatör gelir dac ise bu hiyerarşide en son sırada gelir.

    eğer ses kartınız diğer fiziki olarak diğer donanımlardan etkilenip kulaklığınızda statik ses yapıyorsa evet dac alabilirsiniz ama "yok hiçbir şey duymuyorum statik falan yok" diyorsanız yüzlerce dolar verip dac almanız sadece para kaybı.

    onboard dacların sayabileceğim tek olumsuz yanı ohm değeri yüksek olan kulaklıkları yeteri kadar besleyememesi. yani sizin sesi isterseniz %100'e getirin gene istediğiniz yükseklikte ses elde edemeyeceksiniz. bunun içinde çözüm olarak kulaklık amfisi almanız lazım. piyasadaki çoğu kulaklık amfisi genel olarak dac/amp şeklinde hem dac hem de amfi barındırıyor olsa da sadece amplifikatör de alabilirsiniz.
  • cd playerın bir parçası olmakla birlikte ayrı bir hi fi ekipmanı olarak da üretilir ve kullanılır. bunun iki amacı vardır:

    1- ki asıl amac budur. transport ve dac'yi ayrı kullanarak cd'den maksimum performansı almak (bkz: #4134133)

    2- normal (integrated) cd player'ınızın digital output'una bağlayarak, player'ınızın dac'sini devre dışı bırakır ve onu sadece transport olarak kullanırsınız. böylece cd player'ınızın performansını arttırmıs olursunuz. (bkz: sampling)(bkz: oversampling)(bkz: upsampling)
  • hifi için piyasadaki en baba alternatiflerden biri de audioquest dragonfly red'dir.
  • schiit marka olanlar icin soyle buyrun.
  • oppo'nın taşınabilir amfi ve dac'ı incelemesi için; zeospantera yorumları ile ha-2.
  • dac 800
    adc 800
    bu entegreleri hatırlayanlara selam olsun.
  • dijital veriyi analog bir bilgi seviyesine çevirmenin güzel yollarından biri de pwm (pulse width modulation=darbe genlik modülasyonu) metodudur. bu metod integral temeline dayandırılabilir. değeri bizde saklı dijital bilgiyi, kare bir dalganın 1 periyodundaki 0 ve 1 olduğu süreleri uzatıp kısaltarak bir direnç üzerinden bahse konu kondansatöre uygulayıp bu kondansatörün çıkışını da bir bafır (buffer=tanpon) devreye uygularsak bafırın çıkışındaki sinyal, dijital verimizle orantılı bir analog sinyaldir artık.
  • bilgisayar ya da cep telefonundan aldığınız ses kalitesinden memnun değilseniz hayatınızı bir usb dac ile güzelleştirebilirsiniz. bu konuda bi kaç detay bilgi karaladım. (bkz: usb dac/#132649278)
hesabın var mı? giriş yap