• eric idle, yahudi olan rahmetli graham chapman'ın anıldığı bir programda, zamanında grup* olarak bu kampa yaptıkları bir ziyareti anlatır. kapanış saati yaklaşmıştır, ama kampı içeriden görebilmek için yine de kapısından geçmeye çalışırlar, lakin bir alman bekçisi bunları durdurur, der ki: "içeri girmek artık yasak." chapman, idle'a döner ve bombayı patlatır:

    "ona yahudi olduğumuzu söyle."

    ... ve grup kampa alınır.

    --
    işbu entry bazılarınıza tanıdık gelebilir, zira toplama kamplarını karıştırdığımdan dolayı bu hikayeyi daha önce yanlışlıkla auschwitz başlığına girmiştim. hikayenin videosu
  • araba ile munihe 35 km uzaklikta olan dachau'dadir. a94, akabinde a99 otobanlarindan sonra dachau'ya 11 km bir yol izlendikten sonra ulasilan ilk toplama kampi. toplu katliamlarlar olmasa da bakimsizliktan, acliktan, deneylerden(misal, deniz suyu ile insan ne kadar yasar deneyi) ve 'calisamaz' duruma gelip öldürülen binlerce insanin gecmisidir dachau. listeye baktiginizda polonya ve macarlar ilk sirayi olustururken en altta 11 rakami ile türkler de vardi. bu listeyi gordugum anda aklima su anki nazi partisinin basa gelmesi sonucu olusacak olan yeni siralamayi dusundum. muhtelemen ilk sirada türkler olacagi gibi, ikinci sirada gelen ülke ile arasindaki fark oldukca yuksek olacaktir. nurnberg cevresindeki kucuk koylerde aktif olan npd nazi partisinin 'turken raus' pankartlarini gormemin de etkisiyle seyredilen yarim saatlik belgeselde her tutuklunun yerine kendimi koydum. görüntüler, üst üste binmis cesetlerin tasindigi el arabalari, tabagi siyrilmis bos bir kasede kucuk bir caki ile ekmegin tabagi siyirirken olusturdugu cizgileri yeme cabasindaki adam ve onlarca, yuzlerce zayifliktan olmek uzere olan insanlardan olusuyordu.

    demokrasiye bir gün sizde ihtiyac duyabilirsiniz'i belki en iyi anlatan resimlerdi. zira, hicbir suc islememis, yahudi olmayi kendisi secmemis insanlarin kimliklerinden/inanclarindan dolayi dustukleri durum demokrasinin her an herhangi bir yerde her insana ihtiyaci olabileceginin bir gostergesiydi. yasadigi ülkede farkliliklara karsi olan tutumu, baska bir yerde azinlik/farkli olma durumunda tersine donebilir olma ihtimalini de hatirlatiyordu. irkciligin ivmesinin arttigi bu dönemsel sürec icerisinde masraflarini karsilayabilme imkanim olsa bütün sozluk yazarlarinin katilabilecegi bir zirve duzenlemek istedigim yerdir dachau toplama kampi.
  • münihe ilk gittiğiniz gün buraya giderseniz, burdaki ölüm kokusunun sanki bütün şehre sindiğini düşünebilir ve insanların sessizliklerini, sakinliklerini, her şeyin bir düzen içinde gidişini böyle anlamlandırabilirsiniz. dehşet içinde kalınan bi yer. sadece iki binanın yeniden yapılıp gerisinin varolmadığı o boş arazide binlerce insanın toplandığı, can verdiği düşünüldüğünde tüyler ürperiyor. gözümün önünden gitmeyen krematorium, o bedenlerin yakıldığı fırınlar, fırının bacasından çıkan dumanın resmi..hele ki o odalar içinde kendi başınıza dolanıyorsanız burdaki sessizlik sizi iyice deli ediyor. binlerce insanın belki günlerce yaşadığı çaresiz bekleyişi, gözlerinin önünde vurulan insanları, yığın halinde duran cesetleri gerçekten görmeseniz de, bütün bunların bir zamanlar durduğu topraklarda yürüyor olmak dayanıklılık testi gibi.. bugünün dünyasının vahşi haline nerelerden geçilerek gelindiğini görmek ayrı dayanıklılıklar getiriyor...hele ki bugünün dünyasında da benzer katliyamlar yapılırken dur diyememek, her gün ölen insanların rakamlarla anıldığını görmek, dur dememek...birisi çıkıp da bu yılları gelecekte anlattığında belki irak'ı gezenler olacak, uygarlık daha ne kadar katliamı, şiddeti, vahşeti, insanlığın o akılalmaz kapkara yönünü müze yapıp gezidrecek??
  • 1933te almanya munih te dachau da kurulmus olan concentration camp. burasi diger tum kamplar icin model olmustur ve alman askerleri icinde bir cinayet okulu olmustur. buraya ilk gelen mahkumlar rejim karsitlari: komunistler,sosyal demokratlar, ticaret birliklerine uye olanlar ve diger muhafazakar, liberal partilerin uyeleri idi. bundan sonra yeni mahkum gruplari getirilmeye baslandi: museviler, yahova sahitleri, escinseller, papazlar ve digerleri. 1938 kasimdan sonra kristal gece diye anilan olaylar 10bin den fazla musevi dachau a getirildi.
    daha sonra avusturyalilar, cekler ve savasin baslamasindan sonra polonya, norvec, belcika, hollanda, fransa gibi ulkelerden mahkumlar da buraya getirildi. alman mahkumlar azinliktaydi, polonyalilar ve ardindan ruslar sayica en fazla olanlardi. toplamda 33 ulkeden 200bin kisiden fazla mahkum vardi.
  • hakkında bilgi veren görevliler bu kampın özellikle soykırım için yapılmamış olduğunu, ölenlerin ise ağır çalışma şartları nedeniyle kırıldıklarını, katliam amaçlı esas kampların polonyada olduğunu söylemişti. fırınlar sanki hala yanık et kokuyordu..
  • her yonuyle son derece etkileyici bir komplekstir. munih'in yanibasinda genisce bir alani kapsamasi ve on yildan uzun bir sure boyunca faaliyet gostermesi, alman halkini holocaust'un sorumlulugundan -haberleri olmamasi gerekcesiyle- arindirarak sucu sanki uzaydan gelen naziler'e yukleyen safsatanin sacmaligini ortaya koyar. oncelikle yahudi kokenli olmayan diger muhalif gruplara, rejim karsitlarina, escinsellere yonelik olarak kurulmus ve savasin son donemlerine dogru etkinligi artan dogu avrupa'daki imha kamplarina*** ornek teskil etmistir, ancak dachau'da da, savasin sonu yaklastikca, yahudi nufusu artmis ve muttefikler gelmeden imhayi* tamamlamak icin krematoryumlarinda binlerce insanin cesedi yakilmistir. avrupa'nin gobegindeki bu utanc anitinin hatira defterine, onuc yasinda bir cocuk olarak, yeni ogrendigim ingilizcemle birseyler karaladigimi hatirlarim.
  • arbeit macht frei sloganının ilk kullanıldığı kamp burasıdır. ikinci ve son olarak aushwitz'de kullanılmıştır.

    kaynakça: auschwitz oswiecim devlet müzesi rehberi bayan.
  • naziler'in ilk ve diğer kamplara model oluşturan toplama kampı, bir tutsağının deyişiyle, "tanrı'nın olmadığı yer."

    auschwitz'i gezdikten sonra, "dachau ancak seni auschwitz kadar etkiler" demişlerdi bana, dachau'ya gittim geçtiğimiz nisan ayında, müzede çarpıldım, kampta çarpıldım, 5 saate yakın zamanımı kampta geçirdim ve nihayet, kaç ay sonra, uzun uzun yazdım.
  • savas zamaninda mahkumlar her turlu iste zor ve acimasiz sartlarda calistirildilar. silah yapimi, yol yapimi, bina yapimi vs. vs. hatta kendi yakildiklari yeri yani crematoryleri bile kendileri insa etmislerdir. inanin insan gozyaslarini tutamiyor.
  • insana kendisini en boktan hissettiren yerlerden biridir burası.
hesabın var mı? giriş yap