• james may tarafından top gear 18. sezonda sandero'yu aratmayacak şekide tanıtılmış araç. (#13923402)
    "good news chaps! there is a new dacia"
  • null aksesuar 1.5 dizel modelinin 36.000 tl olan araç. bize az bile.
  • euro ncap'in yeni açıkladığı test sonuçlarına göre güvenlik açısından yerlerde sürünen otomobil.
    http://www.simplemotoring.co.uk/…fety/#.uldwnaxlnio
  • fransiz hastasi bi eleman gitti aldi bu arabayi.. 2013 yilinda carpisma testinden 3 yildiz araba alan aile arabasi. lan aileni bindireceksin buna.. hey gidi.
  • k belgesi ve src gibi brokratik engellerin etrafından dolanmak adına şirkete aldığımız hususi sınıfındaki araç. koltukları tamamen katlandığında doblo vb hafif ticari araçların hepsinden daha fazla iç hacme sahip oluyor bu araba. 1 ton mal yüklediğimizde bile hiç birşey olmamış gibi yoluna devam ediyor ayrıca. koltukları geri açtığınızda da personel servisi olarak iş görüyor.

    fiyat / işlevsellik / yakıt gibi pek çok konuyu birden düşününce, şirket kullanımı için daha iyisi olamazdı diye düşünüyorum. alalı 2 ay bile olmamasına rağmen 10bin km'yi geçtik, aile arabası olarak bilemem ama işi için almayı düşünenlere kesin tavsiyemdir. alacağınız tüm hafif ticarilerden daha ucuza geliyor bu araba.
  • fiyat/ işlevsellik/ yakıt açısından yerlerde sürünen ve türkiye'nin düşük teknolojili araçların kazık fiyatlara satıldığı bir pazar olduğunu gösteren otomobildir.

    peki neden fiyat işlevsellik vs. yerlerde sürünüyor? nedeni şu: bir arabayı değerlendirmek isitiyorsanız muadili araçlara bakmak lazımdır. peki bu aracın piyasadaki muadili ne?

    dacia, önce logan modelini satıyordu. logan ilk çıktığında otomobil statüsündeydi. daha sonra ne olduysa logan modelini tıpkı doblovari araçlarda olduğu gibi kamyonet statüsüne geçirdiler ve bu şekilde satmaya başladılar. ama bu satışları bayağı düşürdü. çünkü bu arabayı alanlar her yıl muayene ve 1. köprüden geçememe vs. konularda sıkıntı yaşadılar. bunun üzerine bir süre daha binek otomobil statüsünde üretim yapıldıktan sonra logan üretilmemeye başlandı. loganın yerine aynı motor ve aksesuara sahip dokker ve lodgy piyasaya çıktı. lodgy' nin tek farkı yaklaşık 40 cm daha uzun ve binek statüsünde olması idi.

    şuanda piyasada lodgy tipine en yakın araç tipi olarak eski stationwagon otomobiller var. hem binekler, hem uzunlar. bu yönleriyle doblo ve türevi araçlara göre çok daha tercih sebebi. beki 2013 model lodgy fiyat/ performans beklentisini karşılayabiliyor mu?

    benim yaptığım incelemelere göre hayır, karşılamıyor. referans olarak 96 model, karbüratörlü, lpg' li bir kartalı baz aldım. bu tip bir kartal 1600 motor ve 70 beygir. lodgy ise 1500 ve 75 beygir. kartalın güvenlik test sonucu yok :) lodgy ise kartalı aratmıyor :) peki yakıt? kartal ile uzun yolda 90 ile gidince yaklaşık km başına 20 kuruş ile gidiyorsunuz. lodgy ile km başı 17 kuruşa gidiyorsunuz.

    bugün baz model lodgy 38 000 tl' ye satılıyor. şimdi sipariş veriyorsunuz. 3 ay sonra veririz diyorlar. hatta araba geldiğinde 2-3 bin tl daha fazla ödeyebilirsiniz diyip birde taahhütname imzalatıyorlar. faiz olayına girmiyorum.

    bahsettiğim kartalın piyasası ise 6 000 tl. buna göre 38 000 - 6 000 = 32 000 tl gibi bir fark çıkıyor. aldığınız lodgy' nin kendin amorti etmesi için, her sene 100 000 km yaptığınızı farz edersek yaklaşık 11 yıl gibi bir süre çıkıyor. biz 10 yıl diyelim. buna bakım ve parça maliyetleri dahil değil. zaten 10 yılda 1 milyon km yapar ki bu miktar lodgy' nin kullanım ömrünün bitmesi demek.

    üzülüyorum arkadaş. türkiye'nin romanyanın pazarı olmasına üzülüyorum. işte görüyorsunuz. bizim beğenmediğimiz kuş serisi otomobilleri fiyat- performans açısından lodgy' den daha iyi aslında. bu gün bu özelliklerine göre lodgy'nin fiyatı 20 000 tl olmalıdır bana göre. ama ne de olsa alan razı veren razı. alan yine alacak. ama bu durum, bize yerli otomobilin ne kadar gerekli ve ne kadar olabilir olduğunu göstermektedir. yani, karbüratürlüyü bırakın, 2001 model enjeksiyonlu kartalın motorunu alıp bir prototip yapsak, biraz düzeltme ve süslemeyle piyasaya türk otomobili olarak koysak, lodgy'den daha performanslı bir aracın ortaya çıkacağı açık.

    ama bizim millet ona da bir kulp bulur.

    ayrıca (bkz: #30850152)
  • aslında bu entryi yazmayı düşünmüyordum. ama aldığım bazı tepkilere canım sıkıldı. (bkz: #33984035) nolu entrye atfen kuş serisi araçların yapmış olduğu kaza görüntülerini gönderen arkadaşlar oldu. tabi ki bu kazaya sebep olan araçlar 150 ile mi, 90 ile mi gidiyordu bilemiyoruz. vereceğim link, parayı veriyoruz ama güvenli diyen arkadaşlar için.

    lodgy için euroncap sonuçları :

    [http://tr.euroncap.com/…esults/dacia/lodgy/486.aspx http://tr.euroncap.com/…esults/dacia/lodgy/486.aspx]

    parayı veriyorsun. tamam. performansı, karlılığı geçtim. 40 000 liraya aldığın güvenlik bu. kuş serisi araçlara iki hava yastığı taksalar, abs koysalar o da 3 yıldız alır herhalde.
  • taksiler için biçilmiş kaftan. özellikle egede mantar gibi bitmesi bundandır.
  • dacia loganın yenisi. şimdi eskisine kıyasla iç hacmi daha geniş, daha yüksek tavan mesafesi var... efendime söyliyeyim teyp yapmışlar bluetooth koymuşlar üstüne, bağlanıyorsun bişeyler yapıyorsun... işte içinde nikelaj kaplamalar, piano black siyah kaplamalar, motor daha güçlü falandı filandı... sonra geçen gün elimi köpek kaptı, rottweiler... falandı filandı... dün bu dacia ile beraberdik. loganı nasıl kullanıyorsam aynı şekil kullanmayı denedim. olmadı. daha bir efendi olmuş anlayacağınız. sevemedim. eskiden kütük gibi girdiği virajlara şimdi uzaklardan bakıyor. patır kütür girdiği kasislerin yamacında yatıyor. olmamış sevmedim. onun dışında tutar bence.
  • evet. uzun bir denenme süresinin ardından kendisi hakkında bilgi vermek istediğim taşıt.

    daha önce (bkz: #33984035) ve (bkz: #33985986) entrylerimde lodgy hakkında yazmıştım. birazdan yazacaklarım daha önce yazdıklarımla tezat gibi gözükecekse de aslında tezat değil. çünkü benim eleştirdiğim konu romanyanın bize araç ithal etmesi ve bizim memlekette daha üretilmemiş olan türk malına karşı olan ön yargıydı. şimdi lodgy' nin kendisinden bahsedebilirim.

    öncelikle güvenlik meselesine değinelim. kaporta sağlam arkadaşlar. daha doğrusu bir linea, bir fluance, bir doblo, bir partner, bir corolla kadar sağlam. yani sağlamlık referans aldığınız noktaya göre değişir sevgili sözlükçüler. mesela bir merso bir bmw kaportası kadar sağlam değil elbette ama diğer araçlar kadar sağlam. hatta mercedes citan kadar sağlam. mercedes citan ile ilgili güzel bir karşılaştırma da yapacağım ilerleyen bölümlerde.

    donanım ve konfor olarak gayet yeterli. süspansiyonu, koltuk konforu, iç alan ferahlığı açısından çok iyi. ferah bir araba yani. dizel motorun sesi üst segment araçlardaki kadar başarılı bir şekilde iç mekandan yalıtılmamışsa da piyasadaki çoğu b segmenti araçtan daha iyi bir ses yalıtımı sağladığını söyleyebilirim. avrupa standartlarında bir aile arabasında olması gereken bütün donanımlar standart olarak var.- klima, elektrikli aynalar, yol bilgisayarı, hız sabitleyicisi , sürücü ve ön yolcu hava yastığı, anti blokaj fren sistemi (abs), acil fren destek sistemi (afu),elektronik denge programı (esp),elektronik patinaj önleme sistemi (asr) vs.- yerden yüksek oluşu türkiye yollarında sıkıntı yaşamanıza mani oluyor.

    motor ve performans açısından gerçekten çok iyi bir araba. üzerinde 1.5 dci renault motoru var. aynı motor mercedes citan ve mercedes a 180 modellerinde de kullanılıyor. [http://www.autoshow.com.tr/…ar-haberdetay/3501.aspx http://www.autoshow.com.tr/…ar-haberdetay/3501.aspx]
    özellikle rampalarda jettalar, corrollalar nal toplayabiliyor. yük altında banamısın demiyor. işin ilginci aynı motor ve donanım özelliklerine sahip araçların fiyatlarının bu kadar farklı olması niyeyse bizim memlekette pek sorgulanmıyor.

    ilk 6000 km' yi 2500 devri geçmeden kullanırsanız bir depo motorinle (bkz: mazot) kademe kademe 850, 950, 1100 km ve üstü yol yapabiliyorsunuz. (bkz: rodaj devresi) 6000 km den sonra kullanım şeklinize göre bu menzil değişiklik gösterecektir elbette.

    çok geniş bir iç hacminden söz etmiştim. bagajından söz etmemek olmaz tabi. müthiş bir bagaj hacmi var lodgy'nin. 5 koltuklu modellerinde arka koltukların iki kere katlanıp koltuk arasına girmesiyle müthiş bir bagaj alanına sahip oluyorsunuz. ayrıca lodgy uzun bir araç. bu nedenle uzun parçaları yükleyebiliyorsunuz. şimdilerde piyasada olan kangoo express combi maxi ve fiat doblo cargogibi extra bagaj hacmi sunan modeller ancak lodgy'nin bagaj hacmine sahipler ve baz modellerinde lodgy kadar konfor sunmuyorlar. ayrıca fahiş fiyatlara sahipler.

    bütün bu özelliklere sahip lodgy binek otomobil statüsünde. şu anda yıllık motorlu taşıtlar vergisi 800 küsür. tabi iki taksitte 400' er 400' er ödüyorsunuz. bunun yanında 2 yılda bir araç muyenesine gidiyor buda bir avatantaj. köprü ve otoyollarda bir sıkıntısı yok. 1. köprüden geçebiliyorsunuz yani. servisi renault destekli olduğundan yaygın ve nispeten ucuz.

    fiyatı da muadili araçlara göre uygun. bakın muadili diyorum. elbette daha ucuz olması gerekir ama ülkece öyle bir durumdayız ki yerli üretimimiz olmadığı için, 12 yıl öncesine göre bugün birşey üretmediğimiz için bu fiyatlara bu arabaları almak zorunda kalıyoruz.

    lodgy fiyatına göre güzel bir araba. kaliteli. dacia' nın önceden çıkardığı araçlarla arasında kalite açısından dağlar kadar farklar var. şimdi bir düşünelim. eski osmanlı toprağı, daha düne kadar fuhuş için ülkemize gelen kadınların geldiği yerlerden birisi olan, ekonomisi daha düne kadar türkiye'nin yanında esamesi okunmayacak olan romanya, bize bu kalitede araçları yapıp satabiliyor. bizim memleketimizdeki sözde sanayici özde mahalle tornacıları ise hala yan sanayicilikten kurtulamamışlar. bu gidişle kurtulacağı da yok zaten. artık ülkece dacianın'da yan sanayicisi olduk çünkü. halkın da -eğitimli eğitimsiz fark etmiyor- böyle bir talebi yok. almanın, italyanın, fransızın, çinlinin, japonun pazarı olan ülkemiz artık romanyanın' da pazarı. ama romanlara helal olsun diyorum. onlara giden para helal. adamlar nerelerden geldiler. şimdi neler yapıyorlar. onlara haksızlık etmeyelim.

    işin özü güzel araba, hoş araba. fiyatı da oldukça uygun. alın kullanın derim.

    edit: bu entry ilk yazıldığında dacia lodgy 39 000 tl den satılıyordu. bu gün itibarıyla 90 000 tl den satılıyor. varın gerisini siz düşünün.
hesabın var mı? giriş yap