• büyük bir zevk.. ii bitane olcak.. varsa ortalikta ormanlik-agaclik bi yerde walkman ide kulagina taktinmi.. stres de ne olaki...
    (not:kent ortasinda walkmanin sesini körükleyip bide dusuncelere dalarsaniz sonunuz bi kamyonun yada otobusun ustunde poster olmaktir..:)
  • (bkz: mtb) (bkz: mountain bike)
  • 20 yillik gecmisi var, her extreme zakkazukka gibi buda california da turemis, cesaret ister, yolda gordugunuz bianchileri bisanlar hele hele castellolar buna hicte iyi bir ornek teskil etmez.
  • iyi bir dag bisikleti insanin tum mal varligindan daha kiymetli ve her turlu eglenceden daha keyifli olabilir.biraz riskli fakat cok guzel spor ce$ididir.tek problem kafanizdaki kaski ya da elinizdeki eldivenleri gorup dalga gecen yurdum insanlaridir.
  • (bkz: vtt)
  • markalı dağ bisikleti piyasasına bakıldığı zaman, türkiye'de; trek, kron, corratec, giant, whistle, drag, scott, amoeba, sedona ve cannondale markaları en çok bulunan ve satılan markalardır.
    bu markaların yanında; bianchi ve salcano ise kendilerine yer açmaya çalışsa da, yanlış ürün politikaları nedeniyle başarısız olmaktadırlar. son zamanlarda salcano biraz atak yapsa da o kadrolara işleri zor görünüyor.
  • bir deterjan şirketinin promosyonu olarak kazandığımız nesne. efendim şimdi bisiklet sevenler alınmasın, bendeniz en son iki yaşında bisiklet kullanmıştım. o bisiklet kazasından sonra hastanede ancak toparlayabilmişler beni. onbir oniki yaşlarında bir kere de bisikletin arkasında oturtulmuş lakin yokuş aşağı yapılan sürat denemesi sırasında mabad-ı şahanem on atınca, bisiklet serüvenimi kapatmıştım. biricik valide sultan deseniz, tam kırk senedir bisiklet kullanmamış. anlayacağınız bir sünnete davet bekliyoruz.
  • dağ bisikletlerinin cross country, freeride, downhill, all-mountain ve trial olarak beş ayrı çeşidi vardır.

    cross country* dağ bisikletleri hafif eğimli arazide iniş çıkış yapmak amacıyla kullanılır. bu yüzden mümkün olduğunca hafif ve gerektiğince de dayanıklı olması gerekir. kadro geometrisi çıkış yapmak için daha uygundur. sadece ön tekerlekte veya iki tekerlekte birden amortisör bulunabilir. gücü en verimli şekilde aktarabilmek adına bol sayıda vites içerirler.* giriş seviye bir xc bisiklet 13-14kg arasındadır, üst seviye olanları 8kg'a kadar hafifleyebilirler (bkz: scott 899). v-fren veya disk fren kullanmak tercih meselesidir. hafif bir kask ve eldiven yeterli güvenliği sağlar, ancak bunların eksikliği ciddi sonuçlara yol açabilir. türkiye şartlarında maliyet ve ortam açısından en kolay kullanılabilecek dağ bisikleti çeşididir.

    downhill dağ bisikletleriyle bir tepenin yüksek noktasından aşağıya inilir ve olabildiğince hızlanılmaya çalışılır. sert arazide veya kayaların üzerinden oldukça hızlı ve sert inişler yapılır, dolayısıyla bisikletlerin olabildiğince sağlam olması gerekir. ağırlık önemli değildir, 20kg'a kadar çıkabilir. bu bisiklerde çift amortisör ve geniş çaplı disk frenler bulunur. ayrıca bütün kafa* kask ve uzuvlarınıza bolca koruyucu kullanmanız gerekir. sonuçta size toplamda yüksek bir maliyet çıkar. bir de piyasadaki çift amortisörlü bisikletler downhill için değildir. heyecanlı fakat tehlikelidir, bu yüzden anne-babanın yanında downhill yapılmaz.

    all-mountain dağ bisikletleri xc bisikletin downhill yapabilir versiyonu gibidir. çift amortisörlüdür, ön amortisörün hareket mesafesi daha fazladır ve kadro sizi daha geride tuttuğu için inişe daha uygundur. xc kadar olmasa da rahat çıkışlar yapılabilir. bu aletler hem çok malzeme içerdiğinden, hem de bu kadar malzemeden dolayı ağırlaşmasın diye hafif malzemeler kullanıldığından biraz pahalıdır. marketlerde satılan çift amortisörlü bisikletler all-mountain değildir.

    freeride dağ bisikletleriyle hızlanılır ve rampalardan atlanarak çeşitli aksiyonlara girilir. tarz olarak downhill'e benzer ancak bisikletler o kadar hantal değildir, bu sayede akrobasiye uygundur.

    trial dağ bisikletleri tamamen akrobasi amacıyla yapılmış, hafif ve genelde selesiz bisikletlerdir. xc bisikletlere göre daha kalın ve daha küçük tekerlekleri vardır. tekerleklerin gerektiğinde kilitlenebilmesi için disk frenler kullanılır. bu aletleri insanlık dışı kullananlar mevcuttur.

    edit: all-mountain türünü de ekledim.
  • bisikleti hobi olarak benimseyip uğraş haline getirenlerin ilk ve en önemli tercihi dağ bisikletinden yana olmaktadır. bunda ülkemizdeki yol şartlarının da önemli payı vardır. yıllar geçtikçe yollarda daha sık görmeye başladığımız üst seviye dağ bisikletleri genellikle cross country tarzında olup asıl yeri olan arazi ve patika turlarının yanısıra şehiriçi veya şehirler arası tur yapmak isteyenlere de hafiflikleri sayesinde alternatif oluşturmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap