• devletin ihracatçı firmalara verdiği bir tür teşvik. yurtdışından getirilen malzemeler gümrük vergi ve kdv'lerini peşin ödemek yerine bankadan alınan teminat mektubu ile gümrükten çekilir yani vergisiz mal çekersin buraya kadar herşey güzel gibi gözükür ama sonrası tam bir kabus. malları çektikten sonra hadi bakalım şimdi o vergisiz çektiğin mlzemelerle ortaya birşeyler çıkarıp süresi içinde ihracat yapman lazım hemde aldığın teşvikden daha fazla bedelli ihracatlar olmak zorunda yapamadınmı yandınnnn.... değil tabi devlet saolsun sürekli genelge çıkarır süre uzatır af çıkarır anayasa değşir vs. sende zaten bir yolunu bulur ihracat yaparsın bu arada ehhh yapamasanda yapmış gibi gösterirsin....
  • dış ticaret müsteşarlığından verilirdi bir zamanlar. artık ankara' ya gitmeden istanbul' dan da alınabilen belge
  • 6. (bkz: diib)
  • imalatçı-ihracatçı firmanın üye olduğu ihracatçı birliğinden, ithal etmek istediği hammadde ve yardımcı maddelerin listesi, hammadde sarfiyat tablosu, ithal ettiği maddelerle yapacağı ihracatın tablosu gibi evrak ile başvurup edindiği belgedir. 12 ay süreli olan bu belgenin avantajı, ithalatta katma değer vergisi ve varsa gümrük vergisinin vezneye ödenmemesi, yerine tutarı kadar bankadan alınan teminat mektubunun verilmesidir.

    eğer ihracat avrupa birliği üyesi veya serbest ticaret anlaşmamız olan bir ülkeye yapılıyorsa, bu üründe de üçüncü ülkelerden belge kapsamında ithal edilen madde kullanıldıysa, gümrük vergisi kadar telafi edici vergi vezneye yatırılır.

    belge süresi bitince kapatma işlemi yine ihracatçı birliğinden yapılır. her ihracat beyannamesinde hangi ithal malının kullanıldığı gümrük vezne alındıları, gümrük beyannameleri, listeler, hesap tabloları yardımıyla tek tek ispat edilir. belgenizin kapatma yazısını alınca da iş bitmez, teminat mektuplarının bu yazı ile gümrüklerden toplanıp bankalara iadesi ile nihayet işlem sonlanır.
  • ihraç edilecek malların üretimi için gerek yurtiçinden gerek ise yurt dışından satın alınan/alınacak malların vergiden muaf olacak şekilde temin edilmesine yarayan belgedir. belgenin süresi 12 ayı geçemez, ihraç edilecek malın niteliğine göre süre kısaltılabilir.

    eğer hammadde yurtdışından ithal edilecek ise (sakın anlam düşüklüğü var, yurtiçinden ithalat olmaz demeyin, diib ile ilgili birçok kaynakta satın alınan mal yurtiçi veya yurtdışı olduğuna bakılmaksızın ithalat olarak adlandırılır.) önce ihracat ardından ithalat yapılır. fakat söz konusu hammadde yurtiçindeki bir üreticiden satın alınacak ise öncelikle hammadde satın alınır. satılacak mamulde bu hammaddenin kullanıldığı ve söz konusu malın tamamının sizin firmanız tarafından üretildiği ispatlanmak zorundadır, bunun kontrolü sırasında firmanızın kapasite raporuna varıncaya kadar bütün belgeleri incelenir.
  • eğer ithalat yapıyorsanız;
    gümrük vergisi ödemezsiniz.
    örneğin gümrük verisi %3 (%8 e kadar çıkabilir) ise: 100,000 dolarlık ithalatta 3,000 dolar,
    %3 oranındaki kaynak kullanımı destekleme (kkdf) fonu için 3,000 dolar,
    %18 oranında kdv için 18,000 dolar ödemezsiniz. ve;
    toplamda 24,000 dolarlık istisnadan yararlanarak, maliyetinizi %24 ucuzlatabilirsiniz.
    yok ben yerli piyasadan alıyorum vallahi diyorsanız;
    ithalde olduğu gibi yerli alacağınız hammaddeler için %18 kdv ödemezsiniz.
    peki nasıl olacak;
    ithal için: ithal edeceğiniz maddelerin gümrük, fon, kdv tutar toplamları kadar teminat mektubu vererek, ödeme yapmadan ithalatınızı yapabilirsiniz.
    yerli hammadde alımı için: satıcı firma fatura üzerine “belgenizin tarih ve numarasını yazarak kdv istisnasından yararlanabilirsiniz. (bkz: tecil terkin sistemi)

    belgeyi kapatmakta çok önemlidir tabi;
    dahilde işleme izin belgelerinin, süre bitiminden itibaren 3 ay içinde kapatma başvuruları yapılması gerekir. süresi içinde kapatma başvurusu yapılmayan belgeler değerlendirmeye alınmaz.
    kullandığınız belgenizin ihracat taahhüdünün %50’den fazlasını gerçekleştirmeniz veya belgeniz için kapatma başvurusu yapmanız halinde, ikinci dahilde işleme izin belgesi alabilirsiniz. belge aldıkça gümrüğe yatırdığınız teminatların oranı azalır statü belgesi alırsanız çok daha tatlı olur.
  • kapasite raporunu sömürebildiğiniz ölçüde üstünde zıp zıp zıplayabildiğiniz, üzeri yaratıcı kalem isimleri ile dolu surfing tahtası. adrenalin yaşama heveslisi optimist exportunuzla, ithalat ve yurtiçi alımları yapan gevşek satın almacılarınız ve memurlara artistlik kesen kıt akıllı gümrükçünüzle aralarında staying safe information köprüsü olması tavsiye edilir. bırakın numune alımı kıvırmasını, gtipi tutturamayan denyolar var.
    en rahatı borsadakiler. eşek gümrükçü borsada kendisi koşturduğu için mike mike düzgün düzenliyor beyannameleri.
    diib'in ihracatçı birliklerinden ekonomi bakanlığına geçirilmesi de ayrı sorun. bknz: http://www.dha.com.tr/…e-tepki-gosterdi_823027.html

    neyse, pırlantadır der geçeriz.
  • birde bu belgenin kapatilma asamasi vardir ki senlik gibidir. uretimin tamamlanip ihracatlarin tumunun tamamlanmasini muteakip 12 ay boyunca yapilan tonlarca (tutun sektoru) uretim volumu icerisinde gelecek olan kuruma ispatlayabilmen icin bir hafta boyunca ofisine kamp kurarsin. sonra bi bakmissin uretimdeki arkaaş sisteme hic olmayan bi hammadde koymus kafasina gore. "aa o nasi olmus ole yea ay kapanisi felan varya o ara olmus heralde hadi kactim ben." onlarca mb excelin icerisinde hatayi bulup duzeltmeniz gerekir bu arkaaş'ın yaptigi isguzarlik nedeniyle. sac dokulmesi, tik baslangiclari ve depresif davranis bozukluklari gibi yan etkileri vardir.
  • bu belge ekonomi bakanlığına bağlı, ihracatçı birliklerince verilerek ithalatçının eşyaya ilişkin vergileri teminatla gümrükten almasını sağlar. tabi belirli şartları yerine getirmesi koşulu vardır, bu ithalatlara ilişkin ihracat yapması gerekiyor vs vs.
    milyon dolarlık beyannameler düşünüldüğünde ve tahakkuk eden vergiler astronomik olduğunda bu sistemin iyi takibinin yapılması gerekir. mesela tekstil eşyasının vergileri epeyce yüksektir. vergi kalemleri; gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, damping vergisi, kdv' dir ve oranlarda düşük değildir. bu belgeyle sadece teminat vermek suretiyle 1 milyon tl'lik cif bedele sahip tekstil eşyasının -destekli atıyorum- toplam vergi tutarı 600 bin tl tutarındayken %10 teminat vererek vergisiz eşyayı yurtiçine sokabiliyorsunuz. devamında ise eşya işlem görmek kaydıyla ihraç edilerek verdiğin teminatı geri alabiliyorsun.
    ancak benim asıl bahsetmek istediğim mevzu bu sistem değil, bu sistemin işleyişinde ki aksaklıklar, belki kasıtlı suistimallerdir. dahilde işleme izin belgesini (diib) veren birliklerin -ki politika olarak ekonomi bakanlığıdır- bu sistemin işleyişini, izni alan firmaları gerektiği kadar araştırmadan izin vermesi neticesinde dahilde işleme rejimi suistimal edilerek devlet milyonlarca lira gelir kaybına uğratılıyor. bunun cezası elbette var ancak firma sahibini ya da daha doğrusu imza dahi atmayı bilmeyen adamı firma sahibi olarak masa başına koyan esas firma sahibini bulabilirsen. cezai işlem, geçen seneye kadar kaçakçılıkla mücadele kanunu içerisinde yer alırken geçen sene yapılan değişiklikle gümrük kanunu içerisine kondu ve yapılan işlemler idari işlem olarak sonuçlandırılıyor. belge alındıktan sonra denetim mekanizması gümrüğe geçiyor ancak gümrüğe de yapılacak çok birşey bırakmıyor. çünkü firma yasal süresi içerisinde ithalatı yapıp voleyi vurduktan sonra gümrük ihracat süre sonuna kadar işlem yapamıyor.(denetim için birkaç yöntem var tabi ancak atlanabilirliği yüksek olduğundan ve burası yeri olmadığından bahsetmiyorım)haliyle firma bu süreye kadar eşyayı da yurtiçine sokarak, firmayı da el değiştirerek bütün izlerini kaybettiriyor. sonra gümrük idaresi cezai işlem yapmak üzere köylüyü arıyor işin açıkçası ve yaptırım adına tek adım bile atılamıyor. bu işin çözülmesi adına ekonomi bakanlığı diib'leri vermeden belirli şartları yerine getirebilmiş firmaları ayırt etmesi gerekiyor diye düşünüyorum. daha birçok şart konulabilinir ve eksiksik yerine getirilmesi sağlanır. birde var olan şartlar sağlayamayan firmalara belge izni veren birliklerin denetiminin de yapılması gerekir. çok lakayt izin verildiğini düşünüyorum. kabataslak aklıma geldiği gibi yazdığım kadarıyla durum böyle.
  • diib kapama hususunda yardıma ihtiyacı olanlara açığım, tev v.s...
hesabın var mı? giriş yap